zaterdag 4 juni 2011

Grens bij Rafah weer dicht, boze Palestijnen bestormen het hek

Update: Op mijn zusterblog een video met commentaar van de Gazanen op de 'open' grens. Klik hier 
(met dank aan Trees).  
Update II: Zaterdag hielden de Egyptenaren de grens gesloten, zondag maakten ze bekend dat 350 mensen zouden worden doorgelaten. De Gazanen sloten daarop het hek aan hun kant uit protest.

Enkele tientallen boze Palestijnen hebben zaterdag het hek bestormd van de grensovergang van Gaza naar Egypte bij Rafah. Ze behoorden tot een groep van zo'n 180 mensen, drie bussen vol, die al zeven uur haden gewacht om doorgelaten te mogen worden. Maar de grensovergang bleef om onduidelijke redenen deze zaterdag geheel gesloten.  Enkelen van de buspassagiers besloten toen zelf maar met geweld het hek open te doen, meldt Reuters.
Later op de dag lieten Egyptische officials weten dat de sluiting te maken had met 'onderhoudswerkzaamheden'. Misschien zou de overgang zondag weer open gaan.
De grensovergang bij Rafah werd precies een week geleden met de nodige bombarie geopend door Egypte, maar al snel bleek dat die opening met de nodige restricties omgeven bleef. Mannen tussen de 8 en 40 jaar mochten alleen door als ze een visum hadden, maar dat moesten ze dan halen in Ramallah en daarvoor moesten ze door Israel reizen dat hen natuurlijk niet zou doorlaten. Goederen waren ook niet geoorloofd, die moesten via de grensovergangen met Israel. Egypte bleek ook de opening van de grens met Israel te coördineren. Verder bleek er een zwarte lijst te worden gehanteerd door de Egyptenaren waarop ruim 5000 mensen voorkwamen met politieke affiliaties of met banden met de tunnelsmokkel. En last but  not least hield Egypte ook nog eens de hand aan een maximum aantal mensen dat door mocht worden gelaten. Hamas zou hierover so wie so dezer dagen met de Egyptische autoriteiten gaan overleggen, meldde Al-Ahram English al eerder.      

Geen opmerkingen: