dinsdag 14 juni 2011

Israelisch leger vernielt tien huizen en vijf waterbronnen

 (Foto Ma'an News).

Het Israelische leger heeft dinsdagmorgen de geïmproviseerd huizen van tien Bedoeïenenfamilies in de Jordaanvallei vernield. Het dorpje Fasayil, ten noorden van Jericho, werd om zes uur 's morgen opgeschrikt door 14 Israelische jeeps en twee bulldozers. De tien huizen werden geplet en de bewoners werden afgekoppeld van het elektriciteitsnet, waarbij bedrading en elektriciteitsmeters werden meegenomen.
Het dorpshoofd, Ibrahim Ubayyat, zei dat de tien getroffen gezinnen al een paar jaar in het gebied woonden, maar door de Israelische autoriteiten waren gewaarschuwd geen huizen te bouwen. Het gebied behoort tot de zogenoemde 'Area C', het gedeelte van de Westoever waar Israel onder de Oslo-akkoorden heer en meester is. De dorpelingen die leven van de landbouw op de vruchtbare grond van de Jordaanvallei, zeggen echter dat ze niet weten naar welke andere plek ze zouden  moeten gaan om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Eveneens dinsdagmorgen heeft het Israelische leger vijf waterbronnen vernield in het zuiden van de stad Hebron.De bronnen waren in gebruik bij familie  van de eigenaar van de grond, Samir Abdul-Hamid Ma’an.  De soldaten en de bulldozers kwamen in alle vroegte en verdreven de bewoners met traangas toen ze probeerden de vernielingen te voorkomen. De bronnen werden daarna kapot gemaakt en met puin opgevuld. Volgens eigenaar Samir gebeurde dat onder het motto dat ze zonder vergunning zouden zijn aangelegd. Ma'an slaagde er niet in commentaar te krijgen van het Israelische bestuur, de Civil Administration, die voor de vernieling verantwoordelijk was. 
Israel vernielt zeer regelmatig bronnen die Palestijnen gebruiken voor landbouwdoeleinden. Op 30 mei gebeurde dat nog met acht bronnen in Jenin die volgens Israel ook zonder vergunning zouden zijn aangelegd. De voornaamste bron van water op de Westoever is de zogenoemde Mountain Acquifer in de heuvels van Judea en Samaria. Israel gebruikt ongeveer 80% van dit aan de Palestijnen toebehorende water, de Palestijnen krijgen niet meer dan 20%. Volgens een recent rapport van Amnesty International hebben de Palestijnen nagenoeg over de hele linie watergebrek. Hun waterbronnen, waarvoor ze zelden of nooit een vergunning krijgen, zijn  vaak de enige manier om landbouw te kunnen bedrijven.

Geen opmerkingen: