zondag 5 juni 2011

Leger Israel schiet 23 demonstranten dood bij grens met de Golan, 350 gewonden


 
Updated (4x) Israelische militairen hebben zondag het vuur geopend op Palestijnse en Syrische demonstranten die oprukten naar het grenshek op de bezette Golan hoogvlakte en probeerden door te breken. Daarbij werden volgens de laatste berichten 23 mensen gedood.
In de berichtgeving bleek het aantal slachtoffers steeds verder op te lopen. Eerdere berichten spraken van 14 doden. Dr. Ali Kanaan, de directeur van het ziekenhuis in Quneitra, bevestigde toen nog cijfers van de Syrische tv die zei dat er 12 Palestijnse en twee Syrische doden waren en 225 gewonden. Later circuleerde het getal van 23 doden. Er zouden 350 gewonden zijn, van wie sommigen in kritieke toestand. Het jongste slachtoffer op de dodenlijst van het ziekenhuis was een 15 jarige Palestijnse jongen, Mohammed Issa, uit het vluchtelingenkamp Neira in Aleppo. 
De beschieting van de demonstranten vond plaats tijdens een betoging in het kader van de 'Naksa' herdenking. (Naksa betekent 'tegenslag' of  'nederlaag' in het Arabisch. Het woord verwees in dit geval naar de Juni-oorlog van 1967, waarbij Israel de Westoever, de Syrische Golan en de Egyptische Sinai woestijn bezette). Tijdens de herdenking van de Nakba (de verdrijving van de Palestijnen in 1948), op 15 mei, braken groepen demonstranten door de grensbarrières. Daarbij werden 13 mensen door Israelisch vuur gedood. Israel had gewaarschuwd dat het alle middelen zou inzetten om een herhaling van 15 mei te voorkomen.
Ondanks de waarschuwingen hadden honderden demonstranten - Syriërs en Palestijnen door elkaar - zich 's morgens verzameld op een heuvel tegenover de plaats Majdal Shams op de Golan Hoogvlakte. De betogers, die later op de dag aangroeiden tot een 1000-tal, trokken langs de posten van de Syrische grenswachten en de VN-troepen richting het prikkeldraad.en de greppel die de Israeli's sinds de ongeregeldheden van vorige maand hadden gegraven. Ze gooiden rommel en stenen over het hek. Volgens de Israeli's gooiden ze ook molotov cocktails en zorgden ze voor de ontploffing van tenminste vier landmijnen aan de Syrische kant van de grens. Daarbij zouden volgens Israel ook doden zijn gevallen.
 Israelische soldaten waarschuwden de demonstranten per megafoon dat zij hun leven in de waagschaal stelden als ze doorliepen. Toen de demonstranten desondanks het hek bleven naderen, openden de soldaten het vuur. Velen renden in paniek weg - gewonden werden weggedragen - maar anderen bleven opdringen en de demonstranten slaagden er uiteindelijk in door het buitenste hek te breken en naar een tweede hek te kruipen, waarachter de militairen stonden.
 Gewonden worden weggedragen.  

Pas tegen de avond leek het erop dat de Israeli's de menigte terug hadden gedrongen, onder meer door grote hoeveelheden traangas op hen af te schieten. Een aantal demonstranten bleef echter en begon kampvuren te stoken, daarmee de vraag opwerpend of de confrontatie  nog zal worden voortgezet.(Update maandag: Syrische militairen hielden hen maandag van de grens vandaan)
De inwoners van de druzische stad Majdal Shams op de Golan, die de Syrische nationaliteit hebben, sloegen de gebeurtenissen vanaf hun daken gade. Velen vuurden de betogers aan en riepen leuzen naar de Israeli's. Sommigen gooiden ook stenen naar de militairen. De Israeli's antwoordden met het afschieten van traangas, maar grootscheepse rellen bleven uit. 
Israelische militaire woordvoerders hielden zich vooralsnog op de vlakte. Zij gaven de schuld aan Syrië dat de 'provocatie' op touw gezet zou hebben om de aandacht af te leiden van de binnenlandse onrust.
Sommige Israelische bronnen zeiden zelfs dat president Assad de betogers zou hebben betaald om mee te doen ($ 1000 per persoon) en zou hebben beloofd dat hun families $ 10.000 zouden krijgen als ze zouden sneuvelen. Dat is onzin. Het bericht is afkomstig van een obscure Syrische oppositiepartij, de Reform Party of Syria, die  blijkens haar Amerikaanse website vooral leunt op pro-Israelische en zelfs zionistische commentatoren en die voor zover bekend geen enkele voet aan de grond heeft in Syrië. Het zou me zelfs niet verbazen als Israel tot de subsidiegevers van de 'partij' behoort. Maar de hasbara-klanten zullen dit kul-bericht ongetwijfeld geloven. 

De Libanese krant Daily Star citeerde eerder op de dag nog de hoogste Israelische militaire woordvoerder, brigade-generaal Yoav Mordechai, die tegenover Israel Radio de Israelische reactie nog 'beperkt, gericht en gepast' noemde. Maar toen was het door de Syrische televisie genoemde dodental nog de vijf niet gepasseerd. Andere commentatoren, onder wie de schrijver van dit blog, zouden eerder geneigd zijn een vergelijking te maken tussen het optreden van Israel en van de Syrische president Assad. Beiden laten mensen die demonstreren door hun troepen op grote schaal afschieten.

 In diverse Palestijnse kampen vonden maandag begrafenissen plsats van de slachtoffers van het Israelische optreden. Hier wordt in het Yarmouk kamp in Damascus de kist weggedragen met het enige vrouwelijke slachtoffer van zondag, Enas Shreiteh. 

Qalandia

Enkele honderden demonstranten marcheerden op naar het Qalandia checkpoint op de weg naar Jeruzalem waar ze door het Israelische leger werden tegengehouden met een overdaad aan traangas en rubberkogels. De demonstranten bekogelden de militairen - die onder meer twee huizen vorderden om hen vanaf de daken te kunnen beschieten - met stenen. Er vielen zo'n 50 gewonden.
In Gaza marcheerde een groep Palestijnen ter gelegenheid van de Naksa herdenking op naar de grenszone met Israel, maar ze werden tegengehouden door de politie voordat dat tot ongelukken kon leiden.
In Libanon was een voorgenomen grote demonstratie van Palestijnen afgelast, nadat het Libanese leger enkele dagen geleden de 'blauwe zone' (het gebied langs de grens met Israel) tot gesloten militair gebied had verklaard en had gezegd dat het de demonstranten zou tegenhouden. Gemeld werd dat het Libanese leger zondag Palestijnse kampen als Burj as-Shemaleh in het zuiden hermetisch hadden afgesloten, zodat er niemand in of uit kon.

Geen opmerkingen:

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...