donderdag 2 juni 2011

Racisten paraderen op 'Jeruzalem Dag'

(Update: Nu met vertaling)

Het was weer eens wat anders in de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem. Niet de gebruikelijke vrijdagse demonstraties van links tegen de 'verjoodsing'' van deze Arabisch wijk, maar een vlaggenparade van rechtse Israeli's ter gelegenheid van 'Yom Yerushalaiem' (Jeruzalem Dag), de viering van de inname van het oostelijke deel door het Israelische leger tijdens de Juni-oorlog van 1967. De 'deelnemers riepen leuzen als 'Slacht de Arabieren', 'Laat je dorp branden', 'Dood aan Mohammed', en 'Dood aan alle linksen'. De viering van de 'hereniging' van Jeruzalem was georganiseerd door de gemeente Jeruzalem. Politie begeleidde de optocht maar deed geen poging op te treden tegen de racistische leuzen.


Als tegenwicht, om het zo te zeggen, een beeld van een ander Jeruzalem: Een recente video van Al-Jazeera English over Lifta, een van de dorpen aan de westzijde van Jeruzalem waar - net als in Ain Karem en Deir Yassin - de bewoners in 1948 werden verjaagd en waarvan de resten nu deel uitmaken van de stad. Lifta's huizen staan er grotendeels nog. De resten zijn een geliefde plaats om te picknicken, de dorpsbron wordt vaak  gebruikt als zwembad. Het is niet alleen een prachtige plek, het is ook één van 'monumenten' van de oorlog van '48 waarin ruim 500 dorpen met de grond gelijk werden gemaakt. Lifta is één van de erg weinige die nog min of overeind staan. Maar dat gaat misschien veranderen: Israel wil de grond van de absentee Palestijnen verkopen aan een projectontwikkelaar die er een complex luxe-flats wil gaan neerzetten, een resort voor de rijken. De erfgename van de vroeger Lifta-bewoners vechten dat aan in de rechtbank. 

5 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

De Palestijnen in 'bezet' Oost-Jeruzalem willen liever bij Israel blijven horen. Ja, liever een minderheid zijn in de Joodse staat maar met burgerrechten dan een leven in hun eigen, Arabische land (dictatuur).

Zie:
http://www.likud.nl/persnl137.html

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, zo de enquête waar u naar verwijst net zo betrouwbaar zijn als als al die enquêtes die altijd zeggen dat een meerderheid van de Israeli's voor een twee-statenoplossing is, maar tegen het opgeven van de nederzettingen?
De ondervraagden willen overigens niet in meerderheid liever burger zijn van Israel, het gaat om een minderheid van ongeveer een derde. En let wel: ze willen burger zijn van Israel. Op dit moment zijn ze geen burgers maar ingezetenen van de stad. Dat geeft ze aanmerkelijk minder rechten.

Anoniem zei

Ik ben niet zo diplomatiek als jij Abu,maar ik vind het een walgelijk filmpje en een schande dat Likoud ook dit weer goedkeurt en er een mooi verhaal van maakt.
In een woord , walgelijk.
Jose

MB zei

Rechts lijkt wel sterker en sterker te worden. Wie houdt de rechtsen straks in de hand?

Franklin Ryckaert zei

Ik heb niet zo veel op met nationalisme, maar een redelijke vorm daarvan is OK voor mij.Maar dit is geen normaal nationalisme meer,dit is fascisme.En natuurlijk probeert Likoed Nederland dat weer goed te praten.Hoe zouden ze het uitbuiten als dergelijke leuzen door Palestijnen zouden worden geroepen?

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...