woensdag 29 juni 2011

Tahrir heeft genoeg van de mushir

Traangas in Mohammed Mahmoud Str. (om de hoek van Tahrir).

 Dit moet fast blogging worden,  tussen de bedrijven door. Op het Tahrir-plein is vannacht (woensdagmorgen vroeg) de vlam in de pan geslagen. Spanningen van dagen, weken, kwamen tot uitbarsting.Aanleiding was een botsing tussen de families van de martelaars (de mensen die tijdens de betogingen werden gedood door contra-betogers en de staatsveiligheid). De families van de martelaars zijn al langer bezig om gerechtigheid te vragen. Sinds vrijdag kampeerden ze bij het gebouw van de radio en televisie aan Maspero Boulevard. Gisteren kwam ik een stand van ze tegen bij een moulid (soort volkskermis ter gelegenheid van de verjaardag of sterfdag van een sufi-heilige) in de volkswijk Sayyeda Zeinab. Zondag botsten ze met de politie bij het proces tegen de voormalige minister van binnenlandse zaken Habib Adly, waar ze naar binnen wilden maar werden tegengehouden. Gisteravond probeerden ze bij een theater (het Balloon theater in de wijk Agouza) naar binnen te komen waar een herdenking van de martelaren werd gehouden. Toen ze te horen kregen dat ze niet welkom waren, braken gevechten uit met de politie uit, waarna ze oprukten naar het Tahrir-plein en verder, het ministerie van binnenlandse zaken.
Daar zijn ze nu - woensdagmorgen om half twaalf - nog steeds. Het gezelschap is naar schatting een kleine 2000-3000 mensen groot en licht groeiende. In het hotel waar ik dit tik hoor ik het afschieten van het traangas in tempo toenemen. Sommige betogers gooien  - een slecht teken, een bewijs dat de zaak verhardt - met molotov-cocktails. Er is inmiddels één dode gevallen. Op het plein zag ik hoe zo'n beetje iedere zeven minuten - een surrealistische gezicht vanuit de met de politie vechtende voorhoede - een gewonde per motorfiets (tussen twee mensen gesandwicht) werd afgevoerd naar de klaarstaande ambulances, een halve kilometer verderop.
Gewonden worden verbonden
 
De nieuwe strijdkreet op Tahrir is nu 'As shaab joreed usqut al-mushir', oftewel het volk wil de val van de maarschalk. Dit zat er een beetje aan te komen. De trage hervormingen van het militaire bewind - nog steeds zijn de plaatselijke overheden van de Mubarak-tijd niet ontbonden (juist vandaag werd de uitspraak bekend in een rechtszaak waarin dat alsnog wordt bevolen);  tal van organen en overheidsbedrijven zijn niet gezuiverd, er zijn tal van processen van betogers gaande voor militaire rechtbanken; behalve de top van het Mubarak-regime zijn er nog vrijwel geen mensen voor de rechter gesleept - maken dat de Opperste Militaire Raad  (SCAF) en mushir (maarschalk) Tantawi niet bij iedereen in Egypte tot de meest geliefde personen worden gerekend. Op 8 juli zou er sowieso een nieuwe grote demonstratie worden gehouden, waar in ieder geval de eis van een snellere berechting van Mubarak en de steunpilaren van zijn bewind zou worden gevraagd, plus onder meer een einde aan de militaire processen tegen burgers. Wat nu gebeurt was niet gepland, maar het is ook nog niet duidelijk of  het tot iets groters uitgroeit, of dat het vooral een teken aan de wand is.
'As shaab yoreed usqut al-mushir'

Update: later in de middag werd het rustiger. De (militaire) politie werd grotendeels teruggetrokken. Rondom Tahrir werd in grote groepen heftig gediscussieerd. Een harde kern demonstranten bleef. De kalmte was toen vrijwel helemaal terug, mede doordat de belangrijkste match van de Egyptische competitie Ahly-Zamalek werd gespeeld. Dat haalde veel betogers van de straat. Het ministerie van binnenlandse zaken maakte bekend dat er in totaal in de strijd 1114 gewonden zijn gevallen.  
Na de slag


(Klik op de foto's voor een groter formaat)

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...