woensdag 13 juli 2011

Israelische leger vermoordt Palestijn in kamp bij Nablus

Israelische militairen hebben woensdagochtend een student van de Najah-universiteit in Nablus doodgeschoten tijdens een zoekactie in het vluchtelingenkamp Al-Farah bij Nablus. De 22-jarige Ibrahim Sarhan werd volgens Palestijnse medische bronnen beschoten toen hij na het ochtendgebed uit de moskee kwam. De beschieting vond volgens een Israelische legerwoordvoerder plaats tijdens een 'routine-operatie', waarbij de militairen militanten van de Islamitische Jihad zochten. Zij zouden het vuur op Sarhan hebben geopend omdat hij probeerde te vluchten. De student civil engineering werd geraakt in beide dijbenen en bloedde dood voor hij het Rafidia ziekenhuis in Nablus bereikte. Na de schietpartij braken gevechten uit tussen de bewoners van het kamp en de Israeli's, volgens het persbureau AFP. Zeven mensen werden gearresteerd.


Update: Maan News haalt ooggetuigen aan. Sarhan wist, nadat hij was beschoten een huis binnen te vluchten, maar werd door de Israeli's naar buiten gehaald en gearresteerd. Vervolgens duurde het lang voor zij het medische personeel van een ambulance bij hem toelieten. Adnan Al-Ghunaimi van de Rode Halve Maan zei dat 'geruime tijd verstreek'. 'We kregen Ibrahim van het Israelische leger een lange tijd nadat hij wonden aan de dij had opgelopen. De kogels waren door een slagader gegaan wat een zware bloeding veroorzaakte. We probeerden hem te behandelen maar hij stierf kort nadat hij in het Rafidia ziekenhuis was gearriveerd.'
Een slagaderlijke bloeding kan medisch gezien makkelijk worden gestelpt en hoeft dus volstrekt niet tot de dood te leiden. De consclusie is dat Ibrahim Sarahan door het Israelische leger is vermoord door hem medische behandeling te onthouden, zoals dat in meer gevallen (ongestraft) is gebeurd. Ik heb de kop van deze blog-entry daarom dienovereenkomstig veranderd.  


In het kader van een inhaalmanoeuvre, nieuws uit de dagen dat ik met andere dingen bezig was:  Kolonisten staken op 30 juni landbouwgrond in brand in de buurt van de nederzetting Yitzhar (bij Nablus) nadat daar de avond tevoren een auto gestolen zou zijn onder bedreiging van een mes. Volgens de Israelische militaire autoriteiten brandden tientallen dunams af van de dorpen Huwara en Burin. Ook zeker 400 olijfbomen werden vernield. Een inwoner van Burin, Mu'az Shufan, filmde één van de brandstichtingen met een camera die hij had gekregen van B'tselem in het kader van het 'camera-project'' van deze mensenrechtenorganisatie. 

Afbraak van huizen en stallen in Al-Hadidiyeh (foto B'tselem).

B'tselem legde ook de afbraak vast van een groot aantal huizen, stallen en andere bezittingen in de Jordaanvallei.in juni. De vallei behoort tot 'Area C, de 60% van de bezette gebieden die onder de Oslo-akkoorden onder uitsluitend Israelisch bestuur vallen. Israel gaat systematisch de bewoning tegen van de vallei. In januari en februari vond sloop plaats van 14 onderkomens in de plaatsjes Khirbet Duqaiqa en Khirbet Susiya, waarbij 104 mensen dakloos werden, onder wie 50 kinderen. 
Maar in juni liep het tempo op en waren achtereenvolgens de volgende dorpjes aan de beurt: 14 juni Fasayyil.in het midden van de vallei, 16 onderkomens gesloopt, 108 mensen dakloos, onder wie 59 kinderen. Ook het onderkomen van het vee neergehaald. - 20 juni Khirbet Bir al-Eid in de heuvels van Zuid-Hebron: vier onderkomens gesloopt, 69 mensen dakloos onder wie 48 kinderen, eveneens een wijngaard vernield. - 21 juni: Al-Hadidiyeh in het noorden van de vallei: acht onderkomens neergehaald, 36 mensen dakloos onder wie 15 kinderen. - Dezelfde datum:  Khirbet Yarza in het midden van de vallei: twee onderkomens vernield, 14 mensen dakloos, van wie zeven kinderen.   
 

Geen opmerkingen:

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...