vrijdag 12 augustus 2011

De illegale stad groeit gestaag

Ramat Shlomo, een nieuwe wijk in bezet Oost-Jeruzalem waar vooral veel uiterst vrome Joden wonen. Op het oog geen prettige woonomgeving.

Het is lastig om de feiten betreffende Jeruzalem bij te houden. De Israelische kranten berichtten vandaag, donderdag, dat minister Eli Yishai van binnenlandse zaken het groene licht heeft gegeven voor de bouw van 1600 nieuwe woningen in de wijk (lees: nederzetting) Ramat Shlomo van Oost-Jeruzalem. Maar ook de Israelische kranten laten zich blijkbaar nog wel eens op het verkeerde been zetten als het om Jeruzalems bouwplannen gaat, want later op de dag werd gemeld dat de bouw van de 1600 nieuwe huizen in Ramat Shlomo al werd aangekondigd in maart 2010. Dat gebeurde tijden het bezoek dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden op dat moment aan Jeruzalem bracht en zorgde daarom voor een soort diplomatieke rel, omdat het besluit samenviel met een bouwstop van 10 maanden in de nederzettingen (waar volgens Israel de nederzettingen in Oost-Jeruzlaem buiten hoorden te vallen).
Maar het feit dat de nu goedgekeurde plannen voor de 1600 woningen in Ramat Shlomo al ouder zijn, wil niet zeggen dat Israel niet fors verdergaat met bouwen in Oost-Jeruzalem en het ondermijnen van vredeskansen met de Palestijnen. Minister Yishai zal volgens zijn woordvoerder heel binnenkort de plannen voor nog eens 2700 woningen goedkeuren, waarvan 2000 in Givat Hamatos en 700 in Pisgat Zeèv. En dit alles komt bovenop plannen voor 900 nieuwe woningen in Har Homa waarover vorige week lawaai ontstond omdat daartegen bezwaar werd aangetekend door de VS en door de EU. En het mag dan door het lange circuit van planning en de diverse commissies die besluiten moeten nemen soms onduidelijk zijn of het nu gaat om nieuwe bouwplannen of plannen die al langer in de pijplijn zaten, zeker is maar éen ding: de illegale groei van het joodse Jeruzalem gaat gestaag verder en protesten van de VS of Europa (die er ook nu zijn) halen niets uit omdat het blijft bij woorden alleen. .  

Geen opmerkingen: