maandag 19 september 2011

EU subsidieert onderzoek van onderneming in nederzetting die werkt met gestolen grondstof

 
Binnen de Ahava fabriek in Mitzpe Shalem.
 
Een absurd bericht, uit augustus, dat toch nog wel aandacht verdient. Máire Geoghegan-Quinn, de commissaris van de Europese Unie voor wetenschappelijk onderzoek, heeft een gift van 1,13 miljoen euro toegekend aan Ahava Dead Sea Laboratories (ADSL) voor onderzoek. Wat doet ADSL? ADSL doet onderzoek naar de geneeskrachtige werking van mineralen uit de Dode Zee. Wat is er absurd aan het bericht? ADSL is gevestigd in - en voor 37,5% eigendom van - de illegale Israelische nederzetting Mitzpe Shalem op de bezette Westoever. Maar dat is nog niet alles. Ahava - beroemd als fabrikant van cosmetische producten die alom, ook in Nederland, ten onrechte worden verkocht als 'Made in Israel'  - gebruikt als grondstof modder uit de Dode Zee die wordt gewonnen in bezet gebied, anders gezegd: grondstoffen die door een bezettende natie worden gestolen uit bezet gebied.  

 Modder voor Ahava uit de Dode Zee.

Het kan eigenlijk niet gekker. De EU subsidieert dus een onderneming die gevestigd is in een illegale nederzetting en werkt met ilegaal verkregen grondstoffen. Het lid Keith Taylor van het Europarlement stelde er vragen over. Hij kreeg als antwoord dat ADSL bij de subsidieaanvraag een adres in Israel (op het vliegveld Ben Gurion) had opgegeven en dat niet vaststond dat het geld ook in bezet gebied zou worden gebruikt.
O nee, zou het? Net als Taylor zou ik nu wel van commissaris Máire Geoghegan-Quinn willen weten wat ze aan de ontstane situatie denkt te gaan doen.
Zicht op de Dode Zee vanuit de nederzetting Mitzpe Shalem.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...