donderdag 8 september 2011

Meer 'prijskaart'-wandaden kolonisten - politie sluit chèche wegens gevaar van 'terrorisme'

Israelische kolonisten hebben donderdag in de omgeving van Nablus auto's in brand gestoken, olijfbomen uitgetrokken en een moskee beschadigd. Volgens Ghassan Douglas, die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten volgt in de noordelijke Westoever, werden in het dorp Qabalan, ten zuiden van Nablus, twee auto's in brand gestoken. In het dorp Yatma, eveneens ten zuiden van Nablus, werd een moskee beklad met tegen Arabieren en moslims gerichte slogans. En in Huwware, een dorp vlakbij de nederzetting Yitzhar, werden 35 olijfbomen ontworteld. Maandag hadden kolonisten in het kader van de zogenoemde 'prijskaartpolitiek' ook al brand gesticht in een moskee in Qusra, een dorp dicht bij Yatma en Qabalan. Ook werden daar met spuitbussen Davidsterren op de muren getekend en leuzen geschreven als 'Mohammed is een varken'.    

 Er staat 'prijskaart' in het Hebreeuws.

De kolonisten hebben deze week overigens ook vernielingen aangericht op een Israelische legerbasis bij de nederzetting Beit El. .Dat gebeurde woensdag. Er werden van 13 voertuigen banden lek geprikt en kabels doorgesneden. Ook werden leuzen en het woord 'prijskaart' op muren geklad. Nog op dezelfde dag werd door politiecommissaris Yohanan Danino een speciale politie-eenheid opgericht om het 'prijskaart'-geweld van kolonisten tegen te gaan, meldden de Israelische kranten. Kennelijk gebeurde dat omdat nu voor het eerste en legerbasis doelwit van vernielingen was. Cijfers van de Israelische mensenrechtengroep Yesh Din wijzen uit dat de wandaden die kolonisten jegens Palestijnen bedrijven in minder dan 10% van de gevallen worden bestraft.

Dezelfde commissaris Danino was donderdag overigens ook verantwoordelijk voor het sluiten van een crèche in de wijk Abu Tor van Jeruzalem, omdat gevreesd werd dat het een .....terreurbasis zou kunnen worden. Het lijkt een grap, maar Haaretz bericht dit in alle ernst. Was de politie bang dat de 64 peuters die nu weer thuis door hun vaders en moeders moeten worden opgevangen, les zouden krijgen in het gooien met stenen? Verkeerde Palestijnse liedjes zouden moeten zingen in plaats van het Hatikva? Tijdens de les handvaardigheid bomvesten zouden moeten maken voor hun ouders?
Nou ja, het bleek dat de crèche werd gerund door een onafhankelijke stichting, Najat geheten. En twee leden van bestuur hadden, zoals dat in Israel heet 'een terroristisch verleden'. Eén van hen zou zelfs wegens zijn banden met Hamas in de gevangenis hebben gezeten!
 De kindertjes in Abu Tor voor de gesloten deur van hun crèche. Aan de borden die ze ophouden kun je zien dat het maar goed is dat werd ingegrepen. Kleine activistjes zijn het. (Foto's Ha'aretz)

Ja, en dan een crèche runnen dat kan natuurlijk niet. Goed dat  de politie in Jeruzalem waakzaam is en ingrijpt voordat de peutertjes tot kleine terroristjes konden worden opgeleid. Of,  zoals commissaris Danino zei, het gebouw van de crèche voor terroristische doeleinden kon worden gebruikt. Zou die commissaris weten dat Israel in 2006 ongeveer de hele fractie van Hamas in het net gekozen Palestijnse parlement voor een paar jaar  in de gevangenis heeft gezet? Om geen andere reden dan dat de geachte afgevaardigden banden hadden met wat in Israel een terroristische organisatie heet, namelijk Hamas? Kortom dat het begrip 'terrorist' in Israel nogal aan inflatie onderhevig is. Zodanig, dat je je zelfs zou kunnen gaan afvragen wie nou de echte terroristen zijn?

Geen opmerkingen: