maandag 5 september 2011

Wat hebben Israeli's toch met muren...

Ik zag het al eerder, zaterdag geloof ik,  in de Arabische editie van Youm7, maar wilde het niet geloven. Nu komt ook Al-Masry al-Youm ermee (zowel in de Arabische als Engelse editie) en nu moet ik wel accepteren dat het echt waar is: voor de Israelische ambassade in Giza wordt een muur gebouwd. Kennelijk is het de bedoeling om het zeker voor het onzekere te nemen, nadat in de week na 19augustus (tien)duizenden zich voor de ambassade hadden verzameld om de uitwijzing van de ambasadeur te eisen en het sluiten van de ambassade. Dat gebeurde nadat Israel zes Egyptische politiemannen had doodgeschoten in de Sinai, tijdens een jacht op mesnen die vanuit Egypte aanvallen hadden gepleegd in de buurt van Eilat.
De woede van de demonstranten gold overigens niet alleen dat doodschieten van die politiemannen, maar ook Israels optreden in Gaza van die dagen. En erachter zat ook zonder enige twijfel een hoop opgekropte frustratie over het feit dat ex-president Mubarak jaren en jarenlang aan de leiband van de Amerikanen liep en een Israel-vriendelijk beleid voerde zonder zich veel aan te trekken van de gevoelens van de gemiddelde Egyptenaar over het Israelische optreden tegen zijn buurlanden en in de bezette gebieden.
Noch Youm7, noch Al-Masry al-Youm melden of dit een initiatief is van de Egyptische Militaire Raad,de SCAF, of dat de Israeli's erom hebben gevraagd. Maar hoe dan ook, curieus is het wel. Niet alleen in hun eigen land schuilen de Israeli's achter een Muur, nu zet de trend zich ook al voort bij ambassades in den vreemde. De (uiterst bittere) ironie strekt nog verder dan dat als we ons realiseren dat Joden in Europa eeuwenlang schuilgingen achter ghettomuren.......PS. Behalve de Muur op de Westoever was er natuurlijk ook al een ondergrondse Muur die de 'smokkeltunnels' in Gaza onmogelijk hadden moeten maken.
PS 2. Professor Assaad Abu Khalil (blogger The Angry Arab News Service), maakte nog de opmerking dat de Israeli's niet voor niets zoals in Cairo hun ambassade op de 14e etage van een door gewone mensen bewoond flatblok hebben gesitueerd. Zo worden eventuele aanvallers afgeschrikt omdat ze wellicht onschuldige burgers zouden kunnen treffen. Een kwestie van het gebruiken van burgers als menselijk schild, concludeert Abu Khalil.

Update dinsdag:
 
Zoals was te verwachten is de muur snel beschilderd. In de kleuren van de Egyptische vlag...
..daarna kwam de grafitti. De zwarte letters zeggen 'Egypte boven al, degele erboven: ''De bevridjing vanb Palestina begint met de bevrijding van Egypte'. (foto's Maggie Osama). Op ander plaatsne staat - in Romeins alfabet - 'We shall never forget Deir Yassin and Sabra & Shatila'.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

No big issue hier, maar de muur rondom de Strook van Gaza, anno 1996 (Oslo!) is er ook een. eGast

Jacob Fisher zei

"Joden in Europa eeuwenlang schuilgingen achter ghettomuren"

In de concentratiekampen schuilden de Joden ook achter een soort muur? Toch?

Abu Pessoptimist zei

Ja, en blijkbaar zijn sommigen met dat (gedwongen) schuilgaan achter muren zo vertrouwd geraakt dat ze het (willen) blijven doen ook als die dwang er niet meer is.

Anoniem zei

Gert,

Blijkbaar is er in dit geval geen sprake van dwang.
De angst voor geweld is zeer reëel gebleken.