zaterdag 1 oktober 2011

23 gewonden bij aanval kolonisten op activisten, politie kijkt toe

 Kolonisten van de nederzetting Anatot vallen linkse activisten aan.
 
Kolonisten van de nederzetting Anatot, net ten noorden van de grote stedelijke nederzetting Maaleh Adumim, hebben vrijdag 30 september Palestijnse en Israelische activisten aangevallen  De activisten waren gekomen om te helpen bomen te planten op het land van een Palestijns echtpaar naast de nederzetting (de nederzetting is in de jaren 80 op een deel van hun land gebouwd).  De kolonisten kwamen in groten getale en vielen hen aan. De politie die ook net flink wat mankrachgtw as uigerukt deed niets, ondanks herhaalde verzoeken van de actvisten. Landeigenaar Abu Salah al-Rifai en zijn vrouw werden beiden aan het hoofd gewond en belanden in het ziekenhuis in Ein Kerem.Nog 21 anderen kwam in zieknhuizen terecht met botbreuken of snijwonden. Ook werden van een aantal auto's van de activisten de banden doorgeprikt en de voorruit ingeslagen.
Het was niet het enige kolonistengeweld van de afgelopen dagen. Ten zuiden van Hebron stalen kolonisten 150 schapen van de herder Faris Samamrah. Ze bedreigden verschillende herders met met vuurwapens en namen de schapen meer naar de nederzetting Shima. Andere kolonisten van dezelfde nederzetting vernielden intussen 10 olijfbomen van Moussa Samamrah. Donderdag hadden zij in hetzelfde veld al 45 bomen beschadigd.
In Madama ten zuiden van Nablus werden zaterdag 60 bomen beschadigd of vernield door kolonisten van de naburige nederzetting Yitzhar. De kolonisten kwamen het dorp binnen en probeerden een Palestijnse vlag van en huis te halen. Vervolgens gingen ze naar een veld ten zuiden van het dorp, waar ze olijfbomen afzaagden en probeerden brand te stichten voor ze werden verjaagd door dorpelingen.
In Beit Furik braken vrijdag onlusten uit toen kolonisten het dorp binnenvielen. Het leger kwam tussenbeide en beschoot de dorpelingen met traangas. Vier Palestijnen moesten in het ziekenhuis worden behandeld wegens ademhalingsmoeilijkheden. Het dorp Iraq Burin werd zaterdag tot militaire zone verklaard en volledig van de buitenwereld afgesloten om de regelmatig op zaterdag gehouden demonstratie tegen de bouw van de Muur te verhinderen. 
Nog achterstallig nieuws: op 27 september overleed aan achtjarig kind in het gebied van Al-Baka'a ten zuiden van Hebron aan de verwondingen die hij had o;gelopen toen hij vier dagen eerder door een kolonist was overreden. Dit overrijden gebeurde niet per ongeluk, volgens ooggetuigen. Sinds het begin van het jaar zijn op deze manier twee Palestijnen, van wie één een kind, omgekomen; 19 Palestijnen, van wie 14 kinderen, raakten door auto's van kolonisten gewond, meldt Ocha.

Geen opmerkingen: