maandag 31 oktober 2011

Dodental in Gaza stijg tot 12, bestand wordt inmiddels nageleefd

Rouw in het Abu Youssef An-Najjar ziekenhuis in Rafah. (Foto Reuters) 

Het dodental van de Israelische bombardementen van Gaza sinds zaterdag is opgelopen tot 12 nadat maandagmorgen in Khan Younis de lichamen werden gevonden van twee strijders van de Ansar Brigades van de Ahrar Beweging. Het Yousef Abu Abdo en Ali Al Aqqad; beiden uit Khan Younis. De twee werden getroffen nadat een via Egyptische bemiddeling bereikt bestand was ingegaan. Volgens het Israelische leger zouden de twee verantwoordelijk zijn geweest voor het afschieten van zes mortiergrananaten in de Negev, na het ingaan van het bestand.
 Eerder had Israel - eveneens  na het ingaan van het bestand - ook een lid van de Abu Ali Mustafa Brigades van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gedood met een raket afgeschoten door een onbemand vliegtuigje. Het PFLP bevestigde de dood van zijn lid Ahmad Jarkhoun en maakte bekend dat het daarna als vergelding drie raketten op Israel had afgeschoten. De raketten troffen overigens volgens Israel geen doel.
Jarkhoun was de tiende dode, nadat Israel zaterdag al negen leden van de Islamitische Jihad, onder wie een belangrijke commandant, met raketten uit onbemande vliegtuigjes afgeschoten, had gedood. Als vergelding voor deze doden werden vanuit Gaza meer dan 30 projectielen op Isrel afgevuurd, waaronder lange afstands Grad-raketten die Ashkelon en Ashdod haalden. Een man in Ashkelon vond daarbij de dood.
Het bestand in Gaza leek het maandagmorgen echter te houden. Na het bombardement in Khan Younis werden geen nieuwe incidenten meer gemeld. Het geweld van dit weekeinde was het ernstigste sinds augustus toen 31 mensen werden gedood nadat Israel ten onrechte Gazanen ervan beschuldigd had achter aanslagen te zitten die bij Eilat hadden plaatsgevonden. Dat geweld begon toen Israel met een bombardement op een huis vijf leden doodde van de Volksverzetscomités, plus het kind van één van hen, een baby van twee jaar. 

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...