dinsdag 24 juni 2014

Israel is bezig het aantal ''administratieve gevangenen'' te verdubbelen tot 400 man

نادي الأسير، ينظم اعتصام تضامني مع الاسرى المضربين عن الطعام، امام الصليب الاحمر. (عدسة:حسام ابو علان/وفا)
 De ''Club van gevangenen'' organiseerde dinsdag tegenover het kantoor van het Rode Kruis in Hebron een sit-in in solidariteit met de hongerstakers in de Israelische gevangenissen. (Foto WAFA).

Israel heeft in de nacht van maandag op dinsdag 13 Palestijnen gearresteerd in het district Hebron, volgens Ma 'an News.  Israel meldde slechts vier arrestaties. De veldtocht van de afgelopen 11 dagen loopt ook op zijn einde, volgens een hoge Israelische officier. Tegen de Israelische site Walla zei hij dat de zoektocht naar de drie verdwnen jongens wel verder zal gaan, maar dan met inlichtingentechnieken.  Onder de arrestanten van de laatste dagen was ook Samer Issawi, houder van een officieus wereldrecord hongerstaken (266 dagen), die in  december 2013 werd vrijgelaten (hij zou anders zijn overleden). Issawi's zuster, een advocate, zit eveneens vast, Zij werd in april opgepakt, zonder vorm van proces en zonder dat er een aanklacht tegen haar is ingebracht.
De krant Haaretz meldt dat Israel bezig is het aantal mensen in administratieve detentie ongeveer te verdubbelen. Nu zijn er ongeveer 200 mensen in administratieve hechtenis (gevangenisstraf zonder dat er een proces is gevoerd) en volgens de krant komen daar in de komende tijd nog zo'n 200 gevallen bij van tijdens de razzia's van de laatste dagen opgepakte gevangenen.
Het Israelische leger heeft al zo'n 100 nieuwe orders daarvoor getekend, aldus Haaretz. Haaretz. De mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich het lot van (politieke) gevangen aantrekt, meldt ook dat er zeker 100 nieuwe administratieve detentie-orders in de in de pijplijn zitten. Volgens Haaretz stijgt het aantal ''administrative detainees'' daarmee boven het niveau van juli 2009. Er is internationaal veel verzet tegen deze vorm van gevangenisstraf zonder dat er juridisch verweer tegen mogelijk is.      

Haaretz meldt dat van alle mensen die bij de razzia's van de afgelopen twee weken zijn opgepakt er ongeveer 30 ''intensief worden ondervraagd'' (lees: gemarteld, het Israelische hooggerechtshof heeft daar ooit toestemming voor gegeven mits bepaalde grenzen in acht worden genomen), omdat de Shin Bet (Israelische binnenlandse veiligheidsdienst) denkt dat zij iets zouden kunnen weten over de kidnapping van de drie kolonisten. De overige ruim 400 gevangenen zitten werkloos in hun cel. Maar sinds afgelopen donderdag worden zij voorgeleid voor de militaire rechter in de Ofer-gevangenis in een nederzetting bij Ramallah, waar tijdens hoorzittingen duidelijk werd dat tegen ongeveer de helft van hen administratieve detentie orders zullen worden uitgebracht. Omdat dat meer is dan de militaire rechters in een keer aankunnen is hun voorarrest voorlopig verlengd.
 Het Israelische bezettingsleger is intussen ook bezig een aantal gevangen die in 2011 werden vrijgelaten onder de Shalit-gevangenenruil, weer terug in de gevangenis te zetten. Er zijn 51 mensen van deze categorie opgepakt en die zullen - op één na - de komende dagen voorgeleid worden voor een speciaal panel van rechters. Het zal deze categorie overigens mogelijk geen goed doen, dat de Shin Bet deze dagen onthulde dat de man die in april de politieman Baruch Mizrahi doodschoot toen hij met vrouw en kinderen op weg was naar een seideravond (viering van het begin van joods Pasen) in Hebron, een ex-gevangene is, Ziad Awad, die bij de Shalit-deal werd vrijgelaten.   
Door de ontwikkelingen van de laatste dagen wordt weinig meer gehoord van de Palestijnen in Israelische gevangenissen sinds 24 april in hongerstaking waren tegen het feit dat zij in administratieve hechtenis werden gehouden. Volgens Haaretz zijn 80 van hen  nog steeds in hongerstaking en zijn zij verspreid over 12 Israelische ziekenhuizen. Een tiental heeft afgehaakt. Zo'n 550 anderen hebben een deel van de tijd aan de hongerstaking deelgenomen, maar de meesten zijn na twee zo'n twee weken gestopt, volgens Haaretz.   
Ander nieuws: de Israelische politie heeft een aanbeveling gedaan om de Arabische Knessetafgevaardigde Hanine Zoabi (van de Balad-partij) te vervolgen voor ''opruiing'', omdat zij in een radio-interview had gezegd dat de kidnappers van de drie kolonisten-jongeren ''geen terroristen'' waren. De beslissing over wel of niet  vervolgen moet overigens nog genomen worden door het openbaar ministerie.  Mijn (AbuP.) bescheiden mening is dat Israel zich totaal belachelijk maakt als het Zoabi aanklaagt. Klik hier om te zien wat ze precies heeft gezegd).
En nog een feit: Khaled Meshaal, de leider van Hamas, heeft in een telefonisch interview met de zender Al-Jazeera gezegd dat hij niets kan bevestigen of ontkennen wat de ontvoering betreft, omdat hij er niets van weet. Maar hij feliciteerde de ontvoerders, want  "onze gevangenen moeten bevrijd worden uit de gevangenissen van de bezetting''.

6 opmerkingen:

trees zei

Maar deze gevangenen krijgen dan wel weer de uitstekende Westerse medische zorg, waar ze in de moslimarabische staten slechts van kunnen dromen.

En ook worden de gevangenen door israel beschermd tegen het sektarisch geweld tussen de moslims die het leven in menig moslimarabisch land haast onleefbaar maakt.

Abu Pessoptimist zei

trees,
Absoluut. Alleen krijgen ze dan natuurlijk wel te maken met afranselingen door bewakers, en een verzwaard regime zoals dat door Netanyahu persoonlijk is bedacht, (geen boeken, geen studeermogelijkheden, weinig luchten, zeer weinig bezoek, geen kranten, misschien ook geen tv).
trees, ik wens jou vanzelfsprekend ook het allerbeste, dat betekent dat ik je precies de dezelfde medische zorg, bescherming en behandeling toewens als deze gevangenen.

Ben zei

..dat ik je precies de dezelfde medische zorg, bescherming en behandeling toewens...

Abu,
ik veronderstel dat je dezelfde RECHTSbescherming toewenst aan ons aller trees en aanpalende kornuiten!!

Abu Pessoptimist zei

Bwen,
Vanzelfsprekend, alles inbegrepen.

Lucas zei

Wat is de gemiddelde duur van een administratieve detentie? Om hoeveel mensen gaat het in een tijdsspanne van bijvoorbeeld 1 jaar?

Abu Pessoptimist zei

Lucas,
Ik meen te weten dat de maximum-periode van administratieve detentie zes maanden is. Maar de periode kan met een nieuwe detentie-order en een kort bezoekje aan de militaire rechtbank eindeloos worden verlengd. Sommigen zitten daarom enkele jaren vast op deze manier.
Het aantal mensen in adm. detentie varieert. Kort geleden waren het er plm 120, nu, na de jongste golf arrestaties, schijnen het er 350 te zijn.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...