woensdag 5 oktober 2011

Pleidooi voor BDS in ....


....een synagoge.

Bovenstaande video is een van een paneldiscussie in een synagoge in Brooklyn New York. Het onderwerp BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) van Israel, meer in het bijzonder een culturele boycot. Alle panelleden zijn Joods, twee van hen - Dalit Baum en de filmaker Udi Aloni - zijn zelfs Israeli. Zij lopen de kans onder de nieuwe Israelische wet die reclame voor BDS strafbaar stelt, te worden vervolgd en met schadeclaims te worden geconfronteerd.
Op de site Mondoweiss staat (hier) een verslag van de avond waar niet minder dan 200 mensen voor waren komen opdagen. De meesten waren - hoe kan het anders - nogal bang voor deze straffe aanpak om het roer in Israel om te krijgen. En toegegeven, de kehilla (Joodse gemeente) Kolot Chayeinu is volgens Philip Weiss (van Mondoweiss) een van de meest progressieve in Brooklyn. Toch een gedenkwaarig moment. Hier in Nederland zie ik het - bij de Liberaal Joodse Gemeente bijvoorbeeld - nog niet zo gauw gebeuren.     

3 opmerkingen:

Jessy zei

Met genoegen heb ik gekeken, en de stukken gelezen, die u aangaf. Het is altijd het volk dat voor veranderingen zorgt voor de politiek het opneemt. De politiek loopt achter de feiten aan. Het volk constateert de feiten.
Er is geen moed nodig, als men zijn hart laat spreken tegen onrecht.

Max zei

Arabieren in Israël genieten niet alleen absolute godsdienstvrijheid, maar ook volledige politieke vrijheid; zij kunnen als Israëlische staatsburgers deelnemen aan de verkiezingen en zelf ook gekozen worden en eigen politieke partijen oprichten. Momenteel zijn er in het Israëlische parlement (Knesset) drie Arabische partijen met elf Arabische volksvertegenwoordigers.Zij genieten in Israël meer democratische rechten dan hun volksgenoten in Gaza, Jordanië en andere Arabische buurlanden.Israël het enige land in het Midden-Oosten is waar het aantal Arabische christenen toeneemt. In 1948 woonden er 35.000 in Israël, in 2011 waren 120.000, een toename van meer dan 300 procent! Hoe anders is het in Egypte dit jaar waarschijnlijk meer dan 250.000 koptische christenen zullen moeten vluchten voor islamitisch geïnspireerd geweld. Datzelfde geweld dat eerder de joden in die Arabische landen bereikte, waardoor er een miljoen moesten vluchten. De Arabische landen zijn anno 2011 bijna volledig gezuiverd van joden, eenzelfde lot wacht nu waarschijnlijk de christenen.

Abu Pessoptimist zei

Eigen partijen, absolute godsdienstvrijheid voor de Israelische Palestijnen, ik denk niet dat ik dit voor het eerst verneem, Max, naar toch bedankt voor de mededeling. Er zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen, zoals het feit dat ze niet met Arabieren van de Westoever of andere Arabische landen kunnen samenwonen, zelfs als ze ermee zijn getrouwd, maar laten we even niet al te kritisch zijn.
Uw beweringen over Kopten die moeten (moeten??) vluchten uit Egypte, en Joden die eerder moesten vluchten voor geweld, zijn echter heel wat minder waarheidsgetrouw. Het gaat te ver om hier een exposé te geven van alle redenen waarom er nog maar weinig Joden wonen in Arabische landen, maar neem maar van mij aan dat daar meerdere redenen voor waren, uiteenlopend van dekolonisatie (N-Afrika, Egypte),rellen deels door zionistische agitatie veroorzaakt (Irak), evacuatie georganiseerd door Israel (Jemen) en, ja natuurlijk ook vijandigheid na de stichting van de staat Israel.
Los daarvan: de Kopten zijn zeker niet de enigen die lijden onder de overduidelijke problemen waar Egypte mee te maken heeft (denk aan de voetbal-ellende in Port Said), maar als minderheidsgroep zijn ze wel extra kwetsbaar.
Maar nu iets heel anders: waarom geeft u op uw websites geen beschrijving van uzelf? U lijkt wel zo'n verkeerde Israel-advocaat, als die anonieme types van sites als Jomjom en dergelijke.