donderdag 15 december 2011

Alweer een brand in een moskee op de Westoever

 Moskee Al-Nour in Burqa bij Ramallah op donderdagmorgen (Ma´an News)

 Opnieuw is donderdagnacht een moskee op de Westoever in brand gestoken. De Al-Nour moskee in het dorpje Burqa bij Ramallah brandde nog toen de gelovigen ´s ochtend kwam  voor het ochtendgebed. Volgens ooggetuigen was de schade aanzienlijk en had het vuur ook de eerste en tweede verdieping bereikt.
De daders zijn vrijwel zeker kolonisten. De brand werd gesticht binnen 24 uur nadat het Israelische leger twee onderkomens had gesloopt in een zogenaamde ´niet-geautoriseerde voorpost´, in dit geval Mitzpe Yitzhar, een voorpost van de nederzetting Yitzhar waarvan de inwoners bekendstaan als rabiate Arabierenhaters.   
Het is langzamerhand heel gewoon geworden dat kolonisten moskeeën op de Westoever in brand steken. De brandstichting van donderdagmorgen was zeker de achtste keer dat zoiets plaatsvond. De daders zijn  nooit gepakt.
De brandstichting in Burqa vond overigens plaats temidden van een hoop opwinding in Israel omdat de kolonisten hun acties (hun prijskaart-acties, zoals zij ze noemen) nu ook tegen het Israelische leger hebben gericht. Naar aanleiding van het gerucht dat het leger van plan was de ongeautoriseerde voorpost Migron af te breken, overviel een groep kolonisten twee dagen geleden een legerbasis bij Qalqiliya en verwondde er de commandant van de basis. Ook werden Palestijnse auto´s met stenen bekogeld. Wegens de aanval op de basis werden gisteren zes jongeren uit de nederzetting Yitzhar gearresteerd, die omdat ze tijdelijk door het leger uit Yitzhar waren verbannen, in Jeruzalem verbleven.
Gisteren werd in Jeruzalem ook een 13e eeuwse moskee beklad met teksten als ´Mohammed is een varken´ en ´een goede Arabier is een dode Arabier´. Ook was geprobeerd de moskee, die overigens niet als moskee werd gebruikt, maar nu dienst deed als als opslagplaats van de gemeente Jeruzalem, in brand te steken. Voor deze daad zijn nog geen arrestaties verricht.
Naar aanleiding van de opwinding over de aanval op de legerplaats kondigde premier Netanyahu woensdag nieuwe maatregelen aan om de acties van de kolonisten tegen te gaan. Kolonisten krijgen als het ware de ´Palestijnse behandeling´´. Netanyahu decreteerde dat ze vanaf nu ook net als Palestijnen in administratieve hechtenis (hechtenis zonder vorm van proces) kunnen worden genomen, en voor militaire rechtbanken kunnen worden berecht. Ook stelde hij in dat het leger nu arrestaties mag verrichten en dat het aantal kolonisten dat tijdelijk van de Westoever mag worden verbannen, wordt verhoogd. Verder kondigde de pemier aan dat de onderzoeksteams van de Shabak (binnenlandse veiligheidsdient) en de politie worden uitgebreid en dat het openbaar ministerie en het leger meer geld krijgen voor onderzoek.
Maar Netanyahu weigerde echter aanbevelingen te volgen van Israelische veiligheidsagenten om de extremisten op de Westoever als ´terroristen´ te bestempelen. In een verklaring zie hij dat iedereen die het Israelische leger en de poltie aanvalt ´streng zal worden gestraft´. Maar hij voegde eraan toe het ging om een kleine groep die ´niet representatief was voor de mensen die leven in Judea en Samaria die trouw zijn aan de staat en haar wetten en die dit soort gedrag veroordelen´.

PS - Hier valt nog één opmerking aan toe te voegen: namelijk dat het opnieuw opmerkelijk is hoe snel de Israelische regering in actie komt tegen de misdragingen van kolonisten als die zich richten tegen het eigen  leger, de politie of staatseigendommen. Wat een schrille tegenstelling met wat er gebeurt als Palestijnen worden afgerost of doodgeschoten en hun eigendommen worden vernield. Dan gebeurt er in 99% van de gevallen helemaal niets.

PS 2: Ineens valt me in dat deze gebeurtenissen een uitgelezen gelegenheid vormen voor Lex Runderkamp van de NOS om opnieuw een grote scoop binnen te halen. Ik zie het helemaal voor me: Runderkamp met Palestijnse getuigen die vertellen dat de Palestijnen regelmatig hun eigen moskeeën in brand steken om de Joden in een kwaad daglicht te stellen. En Lex in een triomfantelijk stand-up, die met een ernstig gezicht als commentaar geeft dat ´de dingen soms niet zo zijn als ze lijken´.

Geen opmerkingen:

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...