zondag 11 december 2011

Een begrafenis omgeven met geweld


 
De foto's spreken deels voor zichzelf  Zondag is Mustafa Tamimi, die vrijdag in Nabi Salih met een traangasgranaat werd neergeschoten door een Israelische militair, in zijn geboortedorp begaven. Eerst werd zijn lichaam rondgedragen in Ramallah, daarna werd hij naar Nnabi Saleh overgebracht, waar een dienst werd gehouden in de moskee en hij op de dorpsbegraafplaats werd begaven. Zo'n 2000 mensen namen aan de begrafenis deel. 


Daarna volgde een demonstratie. Meisjes en vrouwen hielden posters met het portret van Tamimi voor de soldaten en vroege 'Wie doodde Mustafa?' En het leger antwoordde zoals het Israelische leger dat vaker doet. Een waterkanon spoot een stinkende vloeistof en soldaten schoten tientallen traangasgranaten af. Daarna stortten zij zich op de betogers, van wie er een paar stevig werden mishandeld. Zoals de Israelische actievoerder Yonatahn Pollack, die - onderste foto - nagenoeg bewusteloos werd weggedragen na bijna  te zijn gewurgd. Hij ligt nu in een ziekenhuis Er werden ook zo'n zeven arrestaties verricht.  
l
l
l


                       

De mensenrechtenorganisatie B'Tselem heeft een volledig onderzoek gevraagd naar wie het schot loste, wie de opdracht daartoe heeft gegeven en wat de praktijk van hetv schieten met trangasgraneten inhoudt. Volgens de organisatie is het probleem dat het leger zich vaak niet houdt aan de instructie dat de granaten alleen in opwaartse richting mogen worden afgeschoten en niet horizontaal en gericht op personen. 
AFP dat een commentaar vroeg aan een woordvoerster van het Israelische leger kreeg te horen dat 'ongeveer 100 personen aan een verboden demonstratie hadden deelgenomen (n.b. ALLE demonstratie op deWestoever zijn ALTIJD verboden, ap) en stenen hadden gegooid waarop het leger had geantwoord met middelen om de menigte te verspreiden'. Ook kon de woordvoerder nog meedelen dat het leger medische bijstand aan Tamimi had verleend en hem had laten evacueren naar een Israelisch ziekenhuis. Meer kon zij niet zeggen, omdat de zaak ''in onderzoek'' was.   

Eerdere reacties van woordvoerster lt. kolonel Avital Leibovich via Twitter


en van haar collega kapitein Barak Raz
spraken echter andere taal. Blijkbaar was in hun ogen niet het feit dat iemand van hun collega's in koelen bloede Tamami had doodgeschoten iets dat  niet door de beugel kon, maar het feit dat Tamimi in zijn achterzak een katapult bleek te hebben zitten. Uit deze en nog meer onpasselijk makende opmerkingen van collega's van Raz en Leibovich (zie daarvoor de site Mondoweiss, hier)\- kunnen we, denk ik, wel afleiden waar dat ''onderzoek'' van het Israelische leger in zal uitmonden. Ik scheef gisteren in een antwoord op één van de commentaren die ik ontving:  In een beschaafd land zou een soldaat (of politieman) die van vlakbij een high velocity traangasgranaat (actieradius ongeveer 100 meter) in iemands gezicht afschiet, onmiddellijk zijn  gearresteerd. In Israel gebeurde dat niet. Conclusie Israel is dus helaas geen beschaafd land.

4 opmerkingen:

Tjerk zei

In de bijbel is David de underdog en de held omdat hij in het strijdperk treedt tegen de zwaarbewapende en bepantserde Goliath, gewapend met een slinger en een steen.

In het zionistische boekje zou David mt z'n slinger echter een bloeddorstige 'terrorist' zijn geweest.

Gennadi zei

Nee Tjerk, David is de held vanwege zijn vrome geloof in G-d en niet vanwege zijn strijd tegen Goliath.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, dat geldt, denk ik, voor alle helden van de Tora en het is zonder twijfel de enig juiste uitleg. Maar hij is helaas wel van hetzelfde kaliber als de samenvatting die je vaak hoort van waar belangrijke joodse feestdagen op neerkomen: 'er werd gevochten, wij wonnen, daarom gaan we nu lekker eten.'
Je zult het me daarom hoop ik niet kwalijk nemen als ik Tjerks commentaar toch prikkelender vind dan het jouwe.

Franklin Ryckaert zei

Mensen die lijden aan wat ik noem "selectieve vroomheid" weigeren de werkelijkheid in te zien van figuren die ze zo zeer vereren.Koning David is typisch zo'n geval.Traditioneel wordt deze Bijbelse figuur afgeschilderd als een bijzondere nobele en vrome man,een "man naar Gods hart".De werkelijkheid is wel even wat anders.Ik zal hier niet een opsomming geven van al z'n misdaden, die kan men in de Bijbel nalezen.(voor een goede samenvatting zie:"War crimes of King David of Ancient Israel,www.goddiscussion.com/). Als voorproefje kan men 1 Sam 18:25/28 nalezen.Merk hoe deze gruwelijke passage wordt afgesloten met een lakoniek: "Toen zag Samuel het in en begreep dat de Here met David was". Vroomheid is goed,maar realisme is nog beter.