vrijdag 30 december 2011

Israel trekt amnestie in van directeur Theater van de Vrijheid in Jenin

Zubeidi (Ma'an)
Israel heeft de amnestie ingetrokken die het drie jaar geleden toekende aan de directeur van het Theater van de Vrijheid in Jenin, Zakaria Zubeidi. Zubeidi zegt dat hij bericht heeft gekregen dat hij zichzelf aan moet geven bij de Palestijnse Autoriteit of anders zal worden gearresteerd. Zubeidi zei zich aan de voorwaarden van de amnestie te hebben gehouden. Hij vertelde het persagentschap Ma'an dat hij niet weet waarom de amnestie is ingetrokken.
Zubeidi (33) leidde tijdens de tweede intifada de al-Aqsa brigades in het vluchtelingenkamp in Jenin, toen daar zeer zwaar werd gevochten. In 2007 behoorde hij bij een groep van 200 Palestijnen die hun wapens inleverden en in ruil daarvoor een pardon kregen. In 2006 zette Zubeidi samen met de acteur Julio Mer Khamis het Theater van de Vrijheid op.Mer Khamis werd in april van dit jaar buiten het theater vermoord. De dader is nooit gepakt.
Haaretz meldt dat vorige week een broer van Zubeidi door de Israeli's is opgepakt samen met een employee van het Theater van de Vrijheid.
In Israel is Zubeidi ook enigszins bekend wegens de betrekkingen die er hebben bestaan tussen hem en de Israelische van Marokkaanse afkomst, Tali Fahima. Fahima werd enkele jaren geleden tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat zij contact met Zubeidi had gehad en had aangeboden te dienen als een 'menselijk schild' toen hij een 'gezochte terrorist' was die op een Israelische hitlist stond.

Geen opmerkingen: