zondag 25 december 2011

Twee-statenoplossing??

Chanukka is van alle joodse feesten misschien wel het meest nationalistisch getint. Het is de viering van de opstand van de Maccabeeën in 164 v Chr. waarbij tegelijk met de heerschappij van de Seleuciden ook werd afgerekend me de Hellenistische invloeden die met hun bewind gepaard gingen. Ter herinnering daaraan wordt het verhaal levend gehouden dat het enige kruikje olie dat in de door de dienst aan de  Griekse god Zeus ontwijde Tempel werd aangetroffen, niet één dag meeging, zoals eigenlijk te verwachten was geweest, maar de kandelaar acht dagen liet branden, genoeg tot een nieuwe voorraad olie was aangevoerd. 
Chanukka is dus een overwinning van het joodse nationalisme op vreemde invloeden. Het feest wordt onder meer gevierd door de achtarmige Chanukka-kandelaar op een voor buitenstaanders zichtbare plaats te laten branden, acht dagen lang, iedere dag een lichtje meer. Voor de nationalisten die de Westoever in zijn geheel bezit willen nemen is Chanukka een mooie gelegenheid hun handtekening te zetten. Inwoners van de 40.000 tellende nederzetting Maaleh Adumim (eigenlijk geen nederzetting maar meer een stad in bezet gebied), maakten van bedoelingen geen geheim doo een gigantische chanukkiah te maken, vervaardigd van meer dan 400 kaarsen, die vanaf de weg van Jeruzalem naar Jericho te zien  is.    

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...