donderdag 19 januari 2012

Ethiopische Israeli's protesteren tegen discriminatie

 Protesterende Ethiopïers marchere door Jeruzalem (deze foto en de foto hieronder Ronen Ziv/Activestills)

Duizenden Joden van Ethiopische origine hebben woensdag in Jeruzalem geprotesteerd tegen de discriminatie waaraan zij ten prooi zijn. De directe aanleiding was een bericht, vorige week, over een huizenblok in de zuidelijke stad Kiryat Malachi waarvan de bewoners contractueel hadden vastgelegd dat zij geen woonruimte zouden verhuren aan zwarte Ethiopische Joden. De grieven de Ethiopische gemeenschap heeft zitten echter dieper en betreffen, behalve discriminatie in het dagelijks leven, bij het zoeken van werk en  woonruimte, en bij het zoeken van scholen voor hun kinderen, ook grieven over de weigering van Israels religieuze establishment om de Ethiopische gewoonten en cultuur serieus te nemen.  Er wonen zo'n 120.000 Ethiopische Joden in Israel die merendeels in de jaren 80 en 90 zijn overgevlogen.
Zij hadden hun eigen religieuze riten en gebruiken, die echter door het Israelische rabbinaat nooit echt zijn geaccepteerd. De eerste Ethiopiërs, of falasha's zoals ze aanvankelijk werden genoemd, moesten nog bekeringen tot het orthodoxe jodendom ondergaan, maar die rabbijnse beslissing werd in de jaren 90, toen de falasha's in groten getale kwamen, weer teruggedraaid. Hun 58 traditionele 'kessoch' (priesters) werden echter, ondanks campagnes om hen, net als rabbijnen, een officiële status en salaris te geven, niet erkend. Uiteindelijk is dat voor 13 kessoch toch gelukt, zo meldt het persbureau AP dezer dagen in een lezenswaardig verhaal. Maar het rabbinaat heeft meteen laten weten dat deze 13 de laatsten zullen zijn. En huwelijken mogen deze 13 niet sluiten alvorens ze een speciale cursus hebben ondergaan. Huwelijken zijn nu eenmaal in Israel, waar het burgerlijk huwelijk niet bestaat, het strikte domein van de clerus, imams, christelijke voorgangers, of in het geval van Joden, van het rabbinaat. AP meldt in zijn verhaal dat de de Ethiopiërs en de  kessoch (enkelvoud: kess) dit niet pikken en dat veel kessoch vasthouden aan het uitvoeren van hun eigen ceremonie, die dan vaak enkele dagen na het officiële huwelijk wordt gehouden. 
 Een kess met het traditionele witte hoofddeksel spreekt een zegening uit over een huwelijkspaar (foto AP)

8 opmerkingen:

bert goedkoop zei

Hahaha, deze Ethiopiers zijn natuurlijk ook geen echte Joden, ze behoren duidelijk niet tot het Joodse volk , dat zie je van een kilometer afstand.

Iets anders is de grote hoeveelheid niet-Joden die via de Sinaï woestijn uit de arabierenlanden naar het beschaafde israel proberen te vluchten en dan gegijzeld en gedood worden om geld door Bedoeinen.

Abu Pessoptimist zei

Haha, deze opmerking is dus regelrecht racistisch. Er zijn Indiase Joden (mijn dochter vrijt met zo iemand), Mizrachische en Sefardische Joden, Joden die niet van Russen zijn te onderscheiden - nog veel meer, echt van alles en het ziet er echt allemaal verschillend uit. Wie zal zeggen wie Jood is en wie niet? U in ieder geval niet, dat is duidelijk.

Die immigratie van vluchtelingen(vooral uit Afrikaanse landen) is inderdaad een probleem, maar m.i. vooral door de manier waarop Israel (en niet te vergeten Egypte) ermee omgaan.

bet goedkoop zei

ik zag laatst inderdaad een lachwekkend programma over een clubje Indiërs die ook bedacht hadden dat ze Joods waren( het heeft zo'n zijn financiele voordelen).

Er is zelfs nog een serieuze commissie vanuit Israel naar toe geweest om hun claim te onderzoeken! Ze werden natuurlijk keihard afgewezen , want ze waren net zo Joods als mijn cavia.

bert goedkoop zei

"Wie zal zeggen wie Jood is en wie niet? "


Indien de moeder Joods is, zijn de kinderen ook Joods, dat zijn de echte regels. Maar er zijn natuurlijk allerlei individuen die daar variaties op gaan bedenken. Ook allerlei gelukszoekers , zoals Europa ook overspoeld wordt door allerlei "asielzoekers" die dat ook niet zijn.

Franklin Ryckaert zei

Meneer "Hahaha" begrijpt niet dat er wel zoiets als een Joods VOLK maar niet zoiets als een Joods RAS bestaat.Dit is heel elementair. Officieel is dit in Israel ook de opvatting, maar in de practijk pakt het voor sommige groepen helaas wel wat anders uit...conif

Abu Pessoptimist zei

Ik heb niets toe te voegen aan wat Franklin Ryckaert schrijft. Dat is namelijk precies waar het om gaat. .

bert goedkoop zei

In noord-korea hebben ze ook geen negers, zelfs geen somaliers, een duidelijker bewijs dat er niets te halen valt dan dat is er niet.

Nee, dan israel, daar hebben ze zelfs joodse negers, met pijpekrullen van moeder natuur zeg maar!

Abu Pessoptimist zei

Oh. En?