zaterdag 17 maart 2012

Honden tegen ongewapende demonstrantenHet Israelische leger zet sinds kort een nieuw wapen in tegen vreedzaam demonstrerende Palestijnen: honden. Bovenstaande video werd vrijdag opgenomen in het dorp Kfar Qaddum in het noorden van de Westoever. Er is op te zien hoe de hond één van de demonstranten - Ahmed Shtawi - aanvalt en hoe het minuten duurt voordat het dier loslaat. Een fotograaf van het persbureau AP was ook ter plekke en maakte foto's. Shtawi stond overigens op dat moment wat achteraf te praten met een groepje mensen. Op de video is ook te zien hoe een lid van het Volkscomité van het dorp, Murad Shtawi, probeert te verhinderen dat zijn dorpsgenoot, die onder het bloed zit, wordt gearresteerd nadat de hond eindelijk heeft losgelaten. Tevergeefs. Ook Murad Shtawi zelf wordt op gepakt, nadat hij met pepperspray is bewerkt en op de grond is gegooid.
De mensenrechtenorganisatie B'Tselem protesteerde er in april 2011 tegen dat het leger honden inzette bij het oppakken van Palestijnen die illegaal (via de Muur) Israel binnendrongen op zoek naar werk.  De organisatie meldde ook op 3 februari een geval waarbij een Palestijn in Hebron gewond raakte doordat het leger een hond op hem afstuurde. 
Honden loslaten op mensen, waar doet dat ook weer aan denken?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb eens gelezen in een "De Brug"dat die honden uit Nederland komen.

Corrie

Anoniem zei

Iets voor Han ten Broeke?
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Nou nou José, dat gaat wat ver. Ten Broeke is zeker rechts, en een voorbeeld van een koppig soort VVD-ers dat de meest nationalistische tendensen in Israel steunt en dat al jaren in elke lichting Kamerleden schijnt te moeten voorkomt, zodat we de gedachte wel kunnen laten varen dat die partij ooit nog bij haar verstand komt. Maar honden ophitsen om mensen aan te vallen, dat zie ik Han ten Broeke toch niet zo gauw doen.

Anoniem zei

Abu, ik bedoelde met "iets voor Han ten Broeke"om een email te sturen om te laten zien wat er gaande is.
Ben met een mail bezig en zal deze link sturen.
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Grapje, José. Ik zag het ineens voor me: die keurige Ten Broeke in een hondengeleiderspak met van die dikke beklede handschoenen tot over de elleboog.

Anoniem zei

Ik heb gezocht en gevonden.In de De Brug van maart 2009 schreef Ruben Verhasselt er over. Hij schrijft onder meer: En nu kom het: de meeste van deze herders worden INGEVOERD UIT NEDERLAND. als ze tussen 12 en 18 maanden zijn, waarna ze intensieve training ondergaan in de eenheid. Tot slot mijn vraag (van Ruben) aan Krista van Velzen en Ewout Irrgang (SP) Marianne Thieme(Partij voor de dieren) Gerda Verburg (CDA) Diederik Samson en Martijn van Dam(PvdA) Femke Halsema en Ineke van Gent (Groen links) Boris van der Ham (D66)Dion Graus(PVV) en ik-weet-even-niet-wie van de VVD,CU, en SGP zich bekommert om rechten van dieren en/of Palestijnen en/of het laatste restje moreel aanzien van de staat Israel( Van Baalen, Voordewind, van der Vlies?): kunt u daar in de Tweede Kamer niet zorgen voor eens stop op de export van honden naar Israel?! Geldt er geen verbod op export van wapens naar dat land? Nou dan! Stop het!!

Zou er ooit door wie ook één vraag over gesteld zijn in de Tweede Kamer?

Corrie

Sonja zei

Hier is de link naar De Brug (pdf).

Toevalligerwijs weet ik dat Joseph Dana er vandaag een artikel over aan het schrijven is (over de vechthonden uit Nederland).

Zelf vermoed ik dat deze handel met Israël plaatsvindt onder het mom van 'reddingshonden'. Zie bijv. dit artikel: Nederland traint reddingshonden voor de nederzettingen.

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...