zondag 15 april 2012

Welcome to Palestine? Nee: Welcome to Israel, the land of Settlements

Welcome to Palestine in foto's. Op de luchthaven Zaventem bij Brussel hielden would be passagiers naar Israel een protestbetoging tegen het feit dat hun tickets waren geannuleerd. Vergelijkbare betogingen waren er in Parijs Charles de Gaulle en in Genève. (foto Reuters)

Op de luchthaven Ben Gurion stonden 650 man politie klaar om de 'Welcome to Palestine' mensen op te vangen. (Foto Ynet). Vanuit Bethlehem waar Mazin Qumsiyeh de deelnemers verwachtte werd intussen gemeld dat de telefoons van de organisatoren werden gestoord. Niet alleen Gaza zucht onder een blokkade, kennelijk geldt dat ook voor de Westoever. Leehee Rothschild, een van de organisatoren aan de Israelische kant, noemde de Israelische reactie in een gesprek met Ynet 'hysterisch'. Zij beschuldigde  luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, EasyJet en AirFrance van medeplichtigheid aan het schenden van de mensenrechten van de Palestijnen door mee te werken aan de oproep van Israel om passagiers te weigeren. Op Twitter meldde ze dat in een radio-uitzending gewijd aan de 'Flytilla' in de intro werd gezegd dat het tijd is om 'Israelisch links te delegitimeren'. (Ik dacht eerlijk gezegd dat daar al lang hard aan wordt gewerkt).   

Baruch Barzel, Michael Ben Ari en Co.  (Barzel zit links vooraan, rechts van hem zit Ben Ari)

De 650 man politie op het vliegveld Ben Gurion kregen zondagmorgen ook gezelschap van een aantal van de meest criminele kaders van de kolonisten, te weten de Kahane-aanhangers Baruch Marzel, Knessetlid Michael ben Ari van de Nationale Unie en Itamar Ben-Gvir, die er gewapend met Israelische vlaggen een soort eigen welkomstcomité vormden, omringd door een aantal van hun supporters die een vrolijke dans opvoerden (foto onder). Marzel en Ben Ari (op de foto hierboven) gaven zelfs een soort persconferentie. Tegelijkertijd werden negen Israeli's die de 'Welcome to Palestine' mensen kwamen afhalen en Palestijnse kindertekeningen omhoog hielden, opgepakt, evenals de Israelische linkse activist Yonatan Shapira.  Blijkbaar is de  politieke kleur van de kolonisten nu toch echt volledig de gezichtsbepalende kleur van Israel.  Vergeet  'Welcome to Palestine'  - in plaasts daarvan worden  de activisten vergast op 'Welcome to Israel, the land of Settlements  and Jewish supremacism'.
 De kolonisten dansen. Met vlaggen natuurlijk.
  

Activiste wordt aangehouden door undercover politievrouw.

Politie pakt Israelische activist Matan Cohen op. 

Enkele activisten, twee Françaises en een Italiaanse haalden ondanks alles Bethlehem. Daar hielden zije en persconferentie met de organisatoren. De activiteiten zullen ondansk alles doorgaan  met ronde d 20 activiste, van wie de meesten al in Bethlehem waren.  Op Ben Gurion werden 48 mensen tegengehouden, negen van hen zijn inmiddels teruggestuurd, drie wachten daarop, twee zitten ine aparte plaats en de rest zit in de Givon gevangenis bij Ramle.  Op de persconferentie werd gezegd dat tenminste 400 Franse en 100 Belgische activiste geweigerd waren door luchtvaartmaatschappijen, afgezien van nog vele anderen. Zo werden zondagmorgen ook nog eens 20 Fransen geweigerd door Turkish Airlines.     
 Persconferentie van 'Welcome to Palestine in Bethlehem'. (Ynet)

11 opmerkingen:

Esther zei

Het is spijtig dat de Israëlische regering deze figuren niet tot Israël heeft toegelaten. Het beste was geweest om hen op het vliegveld in een hangar onder te brengen en hen vervolgens na een week als persona non grata terug te sturen na betaling van onkosten aan de regering ter hoogte van een retourticket.

Esther zei

Je kunt echt goed zien dat er iets mis is met die 'activisten, Abu. Als iemand een papier omhoog houdt met daarop Palestine laat hij zien dat hij niets af weet van geschiedenis en dat 'Palestine' niet eens bestaat.

Abu Pessoptimist zei

Wat is dat toch voor hersenvernauwing, Esther, van die mensen die denken dat Palestina niet bestaat? Dan bestaan Baluchistan, Kordofan, Friesland, Koerdistan, Baskenland, Transsylvanië, de Provence, Bretagne, noem het allemaal maar op, ook allemaal niet? Of laat ik zien dat ik niets afweet van geschiedenis als ik zoiets vraag?

Esther zei

@Abu 09:48

Baskenland is geen land maar een regio van Spanje en Koerdistan is een gebied dat zo heet, verspreid over diverse landen. De Achterhoek is een reio in Nederland. Palestina was de naam die de Romeinen er aan gaven en dan maakte het nog deel uit van wat de Romeinen bij Syrië hadden ingedeeld. Je maakt dus een vergissing om de Gazastrook als Palestina te betitelen. Dat is net zoiets als Judea als staat te willen zien.

Abu Pessoptimist zei

Esther, het gaat er niet om of Koerdistan of Baskenland (dat overigens deels ook in Frankrijk ligt) landen zijn, het gaat erom dat ze bestaan. Net zoals Palestina bestaat. Dat ontkende jij namelijk.

Esther zei

Nee, Abu. Een streek een land noemen, daar gaat het om, om niets anders en dat kan de PA zo vaak doen als zij wil om Israël van de kaart te vegen, via twee staten of één staat, Palestina bestaat niet als land en heeft nooit bestaan. En dat Rome hiertoe ooit besloot betekent verder niets. Daar gaat het om.

Abu Pessoptimist zei

Kul. Totale kul. Palestina bestaat wel degelijk als landstreek en als culturele entiteit en dat al honderden jaren. Het is ook een land, alleen (nog steeds) geen staat. Ontken je soms ook dat Koerdistan bestaat, alleen omdat het geen staat is?

Anoniem zei

Zelfs op joodse sites van jongerenverenigingen hebben ze het over Palestina, Esther Voet( CIDI) of heb ik het mis, blijft ontkennen. Maar dan nog, ook al bestaat het niet, mag je dan niet naar de West Bank, mag je dan gevangen genomen worden, mag je dan geslagen worden ?
gr. Jose

Esther zei

@Abu

Je kunt het overal nalezen hoe het gebied zijn naam kreeg. Ik heb speciaal voor jou een neutrale site gekozen.

De naam werd uit wraak gegeven omdat de Joden het onder Bar Kochba hadden gewaagd om in opstand te komen. De naam Palesina moets hen herinneren aan hun, de Joodse, vijand de Filistijnen. Jeruzalem werd ook omgedoopt om de naam te wissen. Althans dat probeerden de Romeinen:

After the Jewish defeat, Hadrian (the picture shows him killing a Jew) tried to root out Judaism. The prisoners were sold at Hebron and Gaza, each one at the price of a horse. He forbade the conquered to teach Mosaic law and to own scrolls. The province Judaea was renamed Palestine; Jerusalem was called Aelia Capitolina.
http://www.livius.org/ja-jn/jewish_wars/jwar07.html

Ongeacht waar je zult zoeken, je zal steeds hetzelfde verhaal krijgen.
Zou Palestina hebben bestaan zoals jij beweert, in de zin als staat, dan zou er eigen een wetgeving zijn geweest, een hoofdstad, een munteenheid enz., maar die zul je niet vinden en wel om de historische reden die bij Bar Kochba en de Romeinen ligt

Boris zei

Is het werkelijk Esther Voet van het CIDI die schrijft;

"Een streek een land noemen, daar gaat het om, om niets anders en dat kan de PA zo vaak doen als zij wil om Israël van de kaart te vegen, via twee staten of één staat, Palestina bestaat niet als land en heeft nooit bestaan."

Afgezien van de radicale afwijzing van alles wat Palestijns is hier, getuigt deze uitspraak ook van een groot gebrek aan logica. Immers de werkelijkheid noopt ons te accepteren dat er op dit bewoonde stukje van de wereld 1 óf 2 staten zijn of moeten zijn. Of dacht Esther eerder aan 3 staten, of 4 ?

Elisabeth zei

Voor welk vergrijp zou onze Esther deze mensen dan toch wel een week willen laten opsluiten, vraag ik mij af? Esther, aan je klaarblijkelijke wens om de laatste restjes rechtstaat en democratie in Israel op te ruimen zal waarschijnlijk gauw genoeg worden voldaan... En? Ga jij er dan wonen?