zaterdag 26 mei 2012

Filmvertoning in solidariteit met de vluchtelingen van Ter Apel

De overheid 'toont haar menselijke gezicht' in Ter Apel (ANP)

Maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag) om  organiseert het Platform Stop Racisme en Uitsluiting een openluchtvertoning van de film ‘Illégal’ uit solidariteit met de vluchtelingen die in Ter Apel op straat zijn gezet.

De vertoning van de film begint om 22.00 uur.  Voorafgaand daaraan houden om 21.30 Maartje Terpstra (vluchtelingenadvocaat) en Solmaz Mahmoedi (Vrouwen tegen Uitzetting - zij was erbij in Ter Apel) een introductie over de actie in Ter Apel en de redenen waarom mensen illegaal in Nederland zijn.

Over de film Illégal (van de Belgische regisseur Olivier Masset-Depasse):
De beginscène grijpt je meteen naar de keel. Tania, een alleenstaande moeder, komt thuis met een ‘bevel om het grondgebied te verlaten’. Ze gaat even kijken bij haar zoon die al in bed ligt, gooit het papier in de vuilnisbak en verbrandt haar vingers aan een strijkijzer. Zo kan men haar bij een controle geen vingerafdrukken afnemen. Het toont de wanhoop van een alleenstaande moeder die haar zoon kost wat kost een toekomst wil geven.
Dan maakt de film een sprong in de tijd en zien we Tania aan het werk. Via de Russische maffia heeft ze valse papieren gekregen. Het is een zwaard van Damocles dat haar voortdurend boven het hoofd hangt. Uiteindelijk wordt Tania toch opgepakt en moet haar zoon vluchten en onderduiken. Zijzelf belandt in een gesloten asielcentrum. 
 (Lees hier meer over de film)
Maandag 28 mei, 21.30 uur, Beursplein, Amsterdam.

5 opmerkingen:

Esther zei

Illegalen hebben slechts het recht te vertrekken. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks.

Abu Pessoptimist zei

Wat dacht je hiervan Esther: ”Wanneer een vreemdeling in uw land verblijft, dan zult u hem niet verdrukken, als een inwoner zal hij zijn en u zult van hem houden als van uzelf want vreemdelingen zijn jullie geweest in Egypte”(Wajikra/Leviticus 19:33-36)
(Voor alle duidelijkheid, de vertaling komt voor rekening van rabbijn Evers).

Esther zei

Als jij zo te doen hebt met illegalen moet je hen in je eigen woning opnemen en op jouw kosten onderhouden, maar dan laat je het afweten. Links volk leeft van de zieligheidsindustrie.
Ankerkind uitwerpen en honderden families volgen.

Er zijn wel meer blinde rabbijnen.

Overigens valt het weer op dat je geen antwoord hebt, zoals altijd/vaak.
Of het je land is dat door illegalen gekraakt wordt of je woning. Illegalen blijven het die hier niets hebben te zoeken.

Abu Pessoptimist zei

Was Leviticus geen antwoord? Nou, dan ben ik inderdaad met jou uitgepraat over dit antwoord.

Anoniem zei

Misschien handig om de zelfde rellen hier als in Tel Aviv te hebben, zou dat een goed idee zijn Esther?
Brandje steken, mensen aanvallen en winkels plunderen?
Jose