donderdag 3 mei 2012

Gemengd nieuws over slopen en bouwen in bezet Jeruzalem en op de Westoever

 
Het Cremisan klooster in Beit Jala. Het klooster zal net als de wijk Al-Makhrour door de bouw van 'De Muur'  van Beit Jala worden afgesloten en aan de Israelische kant komen te liggen, gescheiden van een groot deel van zijn land. Het klooster, van de orde van Salesianen, produceert onder meer een bekende wijn. In 2007 werd 2000 dunum land (= 20 hectare) van het klooster geconfisqueerd voor de bouw van de Muur. In 2011 verloor het klooster nog eens 3,7 hectare.  

---Israelische eenheden hebben woensdag in alle vroegte een restaurant gesloopt in het gebied Al-Makhour bij het overwegend christelijke stadje Beit Jala. Het restaurant met een oppervlakte van 300 vierkante meter, dat eigendom was van Ramzi Qaisyeh, zou geen vergunning hebben gehad. Afgezien van de sloop van het restaurant kregen diverse bewoners van het gebied sloop-orders aangereikt.
Burgemeester Raji Zeidan van Beit Jala bracht in  herinnering dat in april in hetzelfde gebied Al Makhrour vier huizen werden gesloopt en ruim 50 elektriciteitspalen omver werden gehaald waardoor 12 huizen zonder stroom kwamen te zitten. Eerder, in de december 2011 werden ook al vier huizen in Al-Makhrour gesloopt.
Al-Makhrour is een gebied dat bekend staat om zijn schoonheid. Het Center for Cultural Heritage Preservation beschouwt het als  cultureel erfgoed. De wijk staat op de nominatie  nominatie om van Beit Jala afgesneden te worden. Door de aanleg van 'De Muur' komt het aan de Israelische kant te liggen.    

---Israel heeft slooporders uitgevaardigd voor zeven huizen in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem. De orders waren aangeplakt aan de betreffende huizen, zo meldde de voorzitter van het Comité voor de Verdediging van Silwan, Fakhri Abu Diab, De afbraak volgt binnen een termijn van 30 dagen.
De beslissing om te slopen valt binnen het kader van Israelische plannen om in Silwan een bijbels park aan te leggen. De uitvoering daarvan is in handen van de organisatie van kolonisten, Elad, die ook opgravingen in de wijk uitvoert. Silwan wordt beschouwd als 'de Stad van koning David.' Onder het plan voor het park zullen in totaal 22 Palestijnse huizen moeten wijken.
 
---Israel is van plan negen hotels te gaan bouwen in de wijk Givat Hamatos in Oost-Jeruzalem. Samen krijgen de hotels een capaciteit van 1.100 kamers. Givat Hamatos is een nieuwe nederzetting die nog in de planningfase verkeert. De nederzetting komt te liggen naast Gilo en zal de toegang tot Bethlehem gaan afsluiten. De 'omsingeling' van Arabisch Oost-Jeruzalem wordt door de nieuwe wijk voltooid.
In een eerste fase is de bouw van 2610 nieuwe wooneenheden in Givat Hamatos goedgekeurd. Plannen voor nog eens 1400 huizen wachten nog op goedkeuring. Daar zijn de plannen voor de hotels nu bij gekomen.   
Khalil Tufakji, een Palestijnse expert die de ontwikkelingen in de nederzettingen volgt, vertelde het persbureau Ma'an  dat de Israelische plannen erop gericht zijn om toeristen in Jeruzalem vast te houden en van daaruit dagtrips naar onder meer Bethlehem te laten maken, in plaats van dat ze onderdak zoeken in Betlehem zelf. Ook zou Israel erop gebrand zijn om Joodse werkgelegenheid in Oost-Jeruzalem te scheppen. De plannen voor de hotels, die dinsdag bekend werden, werden woensdag veroordeeld door Vrede Nu en onder meer door Jordanië en Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...