woensdag 30 mei 2012

Het CIDI presenteert: Einat Wilf met de jongste (schandelijke) Israelische struisvogelvariantHet CIDI heeft deze woensdagavond een gast: mevrouw Einat Wilf (42), lid van het Israelische parlement voor het Atzmaout (Onafhankelijkheids-) partijtje, waarin zij zich met minister Ehud Barak van Defensie heeft afgescheiden van de Arbeidspartij.  Wilf komt pleiten voor wat ze noemt een ´hervorming´ van de United Nations Relief and Works Agency UNRWA, de organisatie die zorg draagt voor de Palestijnse vluchtelingen. Op bovenstaande video is te zien wat ze zal gaan zeggen. Daarop is namelijk te zien hoe ze hetzelfde verhaal in januari hield voor een aantal diplomaten op een bijeenkomst op de Bar Ilan Universiteit in Tel Aviv.
 Haar verhaal komt er kort gezegd op neer dat er teveel Palestijnse vluchtelingen zijn. Zij wil het aantal beperken. Van de huidige vijf miljoen wil ze het terugbrengen tot zo´n 30.000. Volgens haar zijn de Palestijnen in Gaza en op de Westoever geen vluchtelingen, omdat ze al wonen waar ze horen. Ze zouden nog wel humanitaire hulp mogen ontvangen van Wilf, maar dus niet meer als vluchteling. En van de Palestijnen elders, in Syrië, Jordanië en Libanon, zouden alleen de overlevenden van de vlucht in 1947-49 mogen meetellen en niet hun kinderen en kleinkinderen. Op die manier, betoogt Wilf, wordt de ´twee-statenoplossing makkelijker´.
Ja nogal logisch. Op die manier zou inderdaad één van de moeilijkste punten uit de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen - een oplossing van het Palestijnse vluchtelingenprobleem en compensatie voor het verloren bezit  - in één klap zijn  geëlimineerd. Heel slim:  je zegt gewoon dat de vluchtelingen geen vluchtelingen zijn. Hokus pokus, weg probleem. 
Israel is altijd al goed geweest in dit soort struisvogeltaktieken. Is de vlucht van de Palestijnen een probleem? Dan ontken je dat ze zijn gevlucht (in de Israelische schoolboeken staat nog steeds dat ze vrijwillig even weggingen). Is het bestaan van een Palestijns volk lastig? Dan zeg je dat het nooit een volk is geweest (zoals Golda Meir nog in de jaren zeventig deed). En nu is er dus de Wilf-variant, volgens dewelke kinderen en kleinkinderen van vluchtelingen geen vluchtelingen meer zijn en ook geen rechten kunnen doen gelden. Vreemde uitspraak voor een zionist, trouwens. Betoogde het zionisme nou niet juist dat nazaten van mensen die tweeduizend jaar geleden Palestina verlieten alsnog recht kunnen doen gelden op het land? En zou voor nazaten van verjaagde Palestijnen niet kunnen gelden wat voor Joodse nazaten van de holocaust gold? Dat ook die nazaten rechten konden doen gelden op de Duitse Wiedergutmachung of andere compensatie, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Maror-gelden? 
Wilf´s verhaal gaat in tegen alle VN-resoluties over de rechten van de Palestijnse vluchtelingen, vanaf  resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de VN die de vluchtelingen het recht gaf op terugkeer of compensatie,  tot resolutie 242 van de Veiligheidsraad die aandrong op een ´rechtvaardige regeling van het vluchtelingenprobleem´. Zelfs is haar verhaal in strijd met internationale rechtsregels, zoals de Verklaring van de Rechten van de Mens. Het is dan ook niets anders dan een wel erg doorzichtige poging om de Palestijnse eis van een regeling van het vluchtelingenprobleem onder de tafel te werken, en wel ongeveer op net zo´n manier als Netanyahu probeert Jeruzalem buiten de onderhandelingen te houden, of niet wil praten  op basis van de grenzen van 1967.  Onderhandelen op z´n Israelisch is dat: je veegt bij voorbaat de belangrijkste  Palestijnse eisen van tafel en verklaart dan dat het aan de Palestijnen ligt dat ze niet willen praten zonder voorwaarden vooraf.  Desalniettmin zal Wilf´s bla-bla-verhaal straks wel doorklinken in de bekende hasbara-kringen of uit de mond van Tweede Kamerleden à la Joël Voordewind van de ChristenenvoorIsraelUnie. Men zij dus gewaarschuwd.

8 opmerkingen:

Elisabeth de Boer zei

Zo ken ik er nog wel een: Nu zijn het er nog 30.000 maar nog een paar jaar wachten en alle mensen die 1948 hebben meegemaakt zijn overleden en dan zijn er helemaal geen Palestijnse vluchtelingen meer. Probleem opgelost!

Een mooie precedent zou dat overigens creeren voor andere landen die een gebied willen overnemen minus de bevolking: Je gooit ze eruit, traineert vredesonderhandelingen totdat alle vluchtelingen die de zaak zelf hebben meegemaakt dood zijn en klaar is Kees!

Esther zei

De zogenaamde 'Palestijnen' zijn uitgevonden door de Arabieren om Israël te chanteren. Er bestaat niet eens een 'Palestijnse taal, cultuur, er bestond geen Palestijnse munteenheid,hoofdstad. Overigens, hoe slechter het gaat in de Gazastrook (met dank aan Hamas) hoe meer 'Palestijnen' ineens toegeven dat zij oorspronkelijk uit Egypte afkomstig zijn.

Als je de leugens maar eindeloos vaak herhaald gelooft iedereen de onzin. Moslims menen zelfs dat Spanje en Italië van hen zijn, ja ieder land. Dat zij belogen werden door moordenaars als Arafat hebben zij niet eens door en daar spelen hun 'leiders' op in.

Al die zogeheten vluchtelingen zijn niets anders dan een chantagemiddel. Overigens laat de status van de 'Palestijnen' dit direct zien in de omringende landen. Geen Arabisch land zal zijn 'broeders en zusters' zoals zij dat altijd noemen opnemen terwijl zij schatrijk zijn. Het laat zien hoe verrot de mentaliteit is van al die corrupte regeringen, wat weer niet verwonderlijk is aangezien zij de islam, een totalitaire ideologie aanhangen waaraan het nazisme nog een puntje had kunnen zuigen. Het gedrag van de moordende moslimbendes van Husseini op de Balkan samen met Hitler's SS spreekt boekdelen.

Abu Pessoptimist zei

Esther, ´Als je de leugens maar eindeloos vaak herhaald gelooft iedereen de onzin,´ zeg je. Hoe treffend. Dat is inderdaad de werkwijze van hasbara: het eindeloos herhalen van leugens. Maar jouw hasbara-teksten zijn zo over de top dat niemand er door overtuigd zal raken.

Elisabeth de Boer zei

Esther, het zal me een zorg zijn hoe jij, of zijzelf, of anderen de mensen noemen die van hun woonplaatsen zijn verjaagd in 1948.
Denk je nou echt dat je met verhaaltjes over dat ze geen 'Palestijnse identiteit' voelden voordat ze verjaagd werden er ook maar iemand van overtuigt dat dat verjagen OK was?

Het kan best zijn dat hun ballingschap en bezetting bij hen het gevoel heeft gecreeerd een aparte Palestijnse identiteit te hebben binnen de verschillende Arabische volkeren. Nou en? Ze woonden daar en ze werden verjaagd. Daar gaat het om. Zie ze gewoon maar als individuen die gerechtigheid verdienen. Als dat jou help om je ogen te openen en even je ideologische blik los te laten lijkt me dat een grote vooruitgang.

Gennadi zei

Elisabeth,
In 1948 waren bijna 200.000 Joden uit Jerusalem door de Jordaniers verjaagd. Waren deze mensen ooit als vluchtelingen beschouwt? Als nee, waarom?
In feite, bijna iedereen in deze wereld is een nakomeling van een vluchteling. Mijn voorouders waren ooit uit Spanje verjaagd. Waar kan voor de compensatie terecht?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, volgens de statistieken waren er in 1948 ongeveer 100.000 Joodse inwoners van Jeruzalem, Oost- zowel als West. Leg mij maar eens uit hoe jij dan aan 200.000 verjaagde Joden komt.
De rest van je opmerking is er eveneens naast. In de 20ste eeuw is een hele serie internationale regels aangenomen die verdrijving van bevolkingen (ethnic cleansing) en genocide buiten de wet stelt. Kortom, wat in de tijd van de Kaninefaten en in de tijd van de kolonisatie van de VS en Australië nog nog kon, is nu - gelukkig - niet meer geoorloofd.

Gennadi zei

Is dan 100.000 niet veel genoeg?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, hou alsjeblieft op met die onzin. Veruit de meeste Joden woonden in West-Jeruzalem en die zijn dus niet verjaagd. Voor zover ik weet zijn er niet meer dan enkele honderden Joden verjaagd uit de Oude Stad (Jewish Quarter). Wellicht zie ik wat over het hoofd en waren het er wel meer dan 1.000. Velen van hen zijn overigens na 1967 weer teruggekeerd. Daar stonden ruim 30.000 verjaagde Palestijnen uit West-Jeruzalem tegenover die nooit hebben mogen terugkeren.

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...