zaterdag 26 mei 2012

Kolonisten uit Yitzhar steken boomgaard aan en schieten Palestijnse dorpeling neer

De 22-jarige Palestijn Najah al-Safadi, uit het dorpje Orif bij Nablus op de Westoever, wordt weggedragen (foto AFP). Safadi raakte ernstig gewond door een schot in de buik tijdens een botsing van dorpelingen met ongeveer 30 kolonisten van de nederzetting Yitzhar. De botsing begon toen de kolonisten een olijfboomgaard in brand staken en de dorpelingen probeerden dat te verhinderen door hen  met stenen te bekogelen. Safadi werd beschoten door een lid van de 'beveiliging' van Yitzhar. De man zei dat hij dacht te zien dat Safadi een mes bij zich had en dat daarom zijn leven in gevaar was. 
Het leger kwam tussenbeide en verspreidde de Palestijnen door hen met traangas te beschieten. Het leger zei dat de Palestijnen hen daarop met stenen bekogelde. Een legerwoordvoerder zei dat het incident wordt onderzocht en als serieus wordt beschouwd. De man die Safadi beschoot is niet aangehouden. (Israeli's hebben net als agent 007 een license to kill als ze denken dat Palestijnen hen bedreigen). 
Incidenten als dit komen wekelijk voor - zoniet vaker. Vorige week maakte de mensenrechtenorganisatie B'tselem een video openbaar waarin te zien was hoe kolonisten landbouwgrond van het dorp Asira al-Qibliya in brand steken en hoe een kolonist een van de dorpelingen door het hoofd schiet die probeert dit te voorkomen.   

19 opmerkingen:

Anoniem zei

http://www.cidi.nl/Agenda.html#EVENT-IDef71ce320f2cc45eff76bd9936bf4eb9
Waarom mogen joodse mensen die nog nooit in 1948 zijn geweest , wel wonen in nederzetting en Palestijnen niet?
Waarom geen melding van rassenrellen op de site van het CIDI, rellen tegen mensen zonder papieren, brandstichting, aanvallen en aanzetten tot haat.
gr. Jose

Likoed Nederland zei

Dit is al uitgezocht, het waren de Palestijnen die voor de zoveelste keer brand stichtten.

Aangezien Yitzhar een orthodox dorp is, had u ook al kunnen weten dat die geen brand aansteken op sabbat.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156018

Abu Pessoptimist zei

O? Dat is al uitgezocht? Weet u toevallig ook door wie? En misschien kunt u mij dan ook vertellen welke Palestijn zelf zijn eigen boomgaard aanstak. Toevallig net toen daar wat kolonisten op een onschuldig shabbat-wandelingetje over de Palestijnse akkers aan het maken waren, en door het Palestijnse dorp, gewapend met pistolen en geweren?

Elisabeth zei

Maarten Jan,
Er is hier en daar discussie over de kwestie van het brand aansteken op zaterdag door orthodoxe settlers uit Yitzhar.


"You may have seen clips of settlers in white shirts attacking Palestinian olive farmers. The settlers wear white shirts on the Sabbath and religious holidays.
Rabbinic Judaism developed the concept of Sabbath to the point where it supersedes a whole list of Biblical commandments.
The settlers reading of Judaism is regressive. They promote “The Land” to supremacy. The settlers have revived a defunct Talmudic law that states: if non-Jews are encroaching on Jewish property in the Land of Israel, you are required to violate the Sabbath and take up arms to fight them off. Palestinian olive farmers, who insist on continuing to grow their olive trees right next to Jewish settlements, fit the bill."


http://mondoweiss.net/2012/05/video-settlers-fire-on-palestinian-villagers-as-the-israeli-military-watches.html

Elisabeth zei

Hier nog wat:
For those who are not aware, the co author of ‘Torat HaMelech’, Yitzak Shapira is the head of the yeshiva of this settlement, Yitzhar Yeshiva. In April 2011, he was caught red handed raiding Asira Al-Qibiliya on Shabbot.
So it’s nothing new for him. Or out of the ordinary.
See the below link for proof in Hebrew. There is a video clip too,
14/04/2011
http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=795232
בארץ תיעוד: מתנחלים ביצהר מיידים אבנים ושורפים רכב פלסטיני בשבת
תיעוד: מתנחלים ביצהר מיידים אבנים ושורפים רכב פלסטיני בשבת בארץ | עודכן 20:52 14/04/2011 רועי שרון
מתנחלים מהיישוב יצהר צולמו משליכים אבנים על פלסטינים ומציתים מכונית. זה קרה בשבת, כשראש הישיבה שלהם נמצא איתם. הנימוק למעשה שמשבש את מנוחת היום הקדוש – פלסטינים ינצלו השבת כדי לגנוב או לפגוע ביהודים
מודעות Google
ערוצי טלויזיה – שידור חי
צפייה ישירה בערוצי טלויזיה בישראל

Abu Pessoptimist zei

Natuurlijk, Elisabeth. Als je kijkt naar wanneer dit soort incidenten plaatsvindt, dan valt op dat daar erg vaak de shabbat voor wordt uitgezocht. Joden mogen ook oorlog voeren op shabbat, daar worden regels bij aangehaald dat zelfverdediging voor alles gaat. Of Kihoeach nefesh (levensgevaar). Natuurlijk zijn er regels die het werkverbod van shabbat overstijgen.

Likoed Nederland zei

De brand werd dus gesticht in aanplantingen van Yitzhar, niet van de Palestijnen.

Zoals u had kunnnen lezen in de bijgevoegde link.

Abu Pessoptimist zei

Beste Likoed Nederland, de link die u gaf (uw reactie hierboven) verwijst naar een stukje op de site van Arutz 7, de site van de kolonisten. En dat is in gevallen als deze ongeveer de laatste bron die we zouden kunnen vertrouwen, Arutz 7 geeft namelijk altijd de lezing van de kolonisten. Zo ook hier, zij zijn de enigen die worden geciteerd.
Maar bovendien ging dat stukje helemaal niet over het incident in het dorpje Orif dat ik hierboven beschreef. Wat u zegt is dus onzin.

Het verhaaltje in Arutz 7 ging namelijk over een incident van een week eerder in een ander dorp, Asira al-Qibliya. Wat daar gebeurde is te zien op een video die de 'extreem linkse organisatie B'tselem' (zo noemt Arutz 7 B'tselem) vrijgaf. U kunt die hier op mijn blog zien. http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/05/terreur-van-kolonisten-ii-vastgelegd-op.html
En die beelden, genomen vanuit het dorp Asira, geven geen aanleiding te denken dat de lezing van Arutz 7 ook maar in de verste verte zou kunnen kloppen.
Wat het in brand steken van Palestijnse bezittingen op shabbat betreft, zie daarover briefschrijfster Elisabeth. Wat het gedrag van de kolonisten in Yitzhar betreft, lees daarover mijn blog en vele andere bronnen. Er is geen nederzetting die zo vaak in het neuws is met verhalen van terreur jegens Palestijnen - en en vaak, misschien wel bij voorkeur - op shabbat als Yitzhar.

Esther zei

Het waren de zogeheten Palestijnen die brand stichtten en Joden (géén kolonisten) die de brand wilden blussen. Vervolgens gooiden de 'Palestijnen' stenen naar de 'kolonisten', met als doel hen te doden. Poging tot moord. Daarna werd geschoten.

B'Tselem heeft net zoveel geloofwaardigheid als Amnesty of de VN. Totaal rotte organisaties geleid door pathologische leugenaars.

Een paar jaar terug waren het 'Palestijnen' die de Carmel in brand staken.

Overigens is Mondoweiss een haatsite, gericht tegen Israël. Veel van de schrijvers zijn notoire jodenhaters en steunen terroristische organisaties zoals Hamas en terroristenleiders als Abu Mazen.

Abu Pessoptimist zei

Esther en Likoed Nederland zijn blijkbaar één en dezelfde. En allebei even immuun voor argumenten die hun verhaal ontkrachten. Jammer, ik sluit de discussie de discussie met jullie over dit onderwerp.

Anoniem zei

Het is ongelooflijk wat die lui klaarmaken.

Corrie

Anoniem zei

Dat de brand in Carmel veroorzaakt is door onvoorzichtige mensen, gebeurt heel vaak in de wereld, sigaretje in een droge omgeving of een barbecue. Vreselijk maar onvoorzichtig maar niet crimineel. Brand veroorzaken op andermans land is crimineel en dan nog schieten met scherp is nog crimineler. Waarom dan niet het leger erop afgestuurd als de Palestijnen het zelf in de brand hadden gestoken? IDF stond erbij en keek ernaar. In NL heeft de overheid het geweld of verdedigingsmonopolie, niet de burger . Zeer ernstig van het CIDI en Likoud, allebei niet geloofwaardig en crimineel.
jose

trees zei

'Hele families geëxecuteerd bij bloedbad Houla'

"Kinderen zouden zijn gehandboeid en van dichtbij doodgeschoten. Hele families zouden in hun huizen bijeen zijn gedreven"


ik kan me goed voorstellen dat de joden geen enkel vertrouwen in de moslimarabieren hebben en ik geef de joden dan ook volledig gelijk dat ze de moslimarabieren Israel uitschoppen. De moslimarabieren hebben nog eindeloos veel meer land om kinderen te vermoorden en ander barbaarse praktijken uit te voeren.

Abu Pessoptimist zei

Israel heeft nooit hele families bijeen gedreven en gedood. Nee hoor zoiets doet Israel noooooit. Kijk maar hier naar het verhaal van de familie Samouni:
http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/05/israelische-leger-stopt-onderzoek-naar.html

Elisabeth zei

Wat een opgefokte christengermaan is die trees zeg...

Likoed Nederland zei

U heeft wel een punt dat onze bron niet neutraal is.
Volgens de Jerusalem Post is nog niet duidelijk wie de brand gesticht heeft:
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=271776

Maar er zijn dus twee belangrijke aanwijzingen:
1. Orthodoxen mogen absoluut geen vuur ontsteken op de sabbat.
2. Uit de beelden blijkt dat de Palestijnen de fysieke agressie begonnen, door met stenen te gooien.

Abu Pessoptimist zei

Likoed Nederland, ik ben geen expert op het gebied van de halacha, maar u kunt hierboven (bij Elisabeth, die verwijst naar een disucssie op de blog Mondoweiss)lezen dat de altijd vindingrijke rabbijn Shapira van Yitzhar, de schrijver van het boek Torat haMelekh dat stelt dat Joden goyse kinderen mogen doden als zij denken dat die later een bedreiging zouden kunnen gaan vormen, een talmudische regel heeft gevonden die voorschrijft dat Joden in actie moeten komen, en ook de regels van de shabbat moeten overtreden, als goyim hun land bedreigen. U weet dat Shapira c.s. de Westoever als Israels, c.q. hun eigen achtertuin beschouwen. En dit verklaart dan ook dat de kolonisten van Yitzhar VOORAL op hun vrije dag, de shabbat, in actie komen en op die dag wel vaker brand stichten. (Trouwens, Israel voert toch ook oorlog op shabbat? Met tanks, vliegtuigen, allerlei soorten vuur en alles wat normaal verboden is op shabbat?)

Wie met stenen gooien is begonnen doet m.i. niet zo terzake. Of dacht u dat er andere methodes waren voor Palestijnen om te verhinderen dat kolonisten hun bezittingen vernielen?

Likoed Nederland zei

@Abu

U bent inderdaad geen expert op het gebied van de halacha.
Overtreding van de sjabbat is uitsluitend toegestaan voor verdediging.

Abu Pessoptimist zei

Ja, Likoed, en rabbijn Shapira heeft daar wat op gevonden. Dat schreef ik hierboven al. Als de 'joodse grond' wordt bedreigd is een aanval op die bedreiging ook verdediging en dan mag het wel op shabbat. Waarom leest u zo slecht?
Misschien moet u trouwens even dit in Haaretz lezen. Daarin wordt bevestigd dat kolonisten van Yitzhar - let wel: op shabbat - de brand stichtten. Zie hier: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-inquiry-finds-israeli-youth-tied-and-beat-palestinian-after-shot-by-settlers-1.434004
Ik word soms wel moe van dit gezeur. U zou er goed aan doen nu eens een keer te bekennen dat u ongelijk had in plaats van steeds koppig vol te houden.

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...