dinsdag 29 mei 2012

Palestijnse voetbal-international Mahmoud Sarsak nu al 73 dagen in hongerstaking

Palestijnse voetballers vragen aandacht voor hun collega Mahmoud al-Sarsak. 

Mahmoud al-Sarsak (25) is voetballer en lid van het Palestijnse nationale team. Hij werd in juni 2009 gearresteerd toen hij vanuit Gaza naar de Westoever wilde om zich bij de andere spelers te voegen.  Hij wordt vastgehouden onder een  Israelische wet, de ´onwettige strijders wet´, waaronder Palestijnen zonder enige vorm van proces kunnen worden vastgezet. Mahmoud al-Sarsak is voor zover bekend de enige die onder deze wet gevangen wordt gehouden. Hij heeft geen idee wat daarvoor de reden zou kunnen zijn.
Intussen heeft Sarsak nu 72 dagen hongerstaking achter zich als protest tegen deze onwettige detentie. Israel heeft voorgesteld hem los te laten en te verbannen naar Noorwegen, maar dat voorstel heeft hij afgewezen. Een eerder voorstel om hem op 1 juli los te laten, heeft Israel ingetrokken. Advocaat Fadi Ubeidat die Sarsak in de Ramleh-gevangenis in Israel bezocht, zegt dat hij nauwelijks kan staan en regelmatig het bewustzijn verliest. De vader van Al-Sarsak deed een paar dagen geleden een beroep op sporters om tussenbeide te komen. De mensenrechtenorganisatie Addameer wijst steeds op het gevaar dat mensen die zo lang niet eten lopen: de kans op een plotseling hartfalen is groot, nog los van andere gezondheidsrisico´s.
En intussen meldt Ma´an News dat Israel de onlangs gemaakte afspraken bij het beëindigen van de massa-hongerstaking van ruim 2000 gevangenen niet nakomt. Na bemiddeling van Egypte beloofde Israel toen familiebezoek mogelijk te maken, het verbod op studie voor gevangenen aan universiteiten in te trekken en een einde te maken aan de praktijk van administratieve detentie. Mourad Jadallah, een woordvoerder van Addameer, meldt echter dat er l sinds die tijd alweer 25 nieuwe gevallen van administratieve detentie zijn, hetzij door nieuwe arrestaties, hetzij doordat van mensen de administratieve detentie werd verlengd. 

1 opmerking:

vivian zei

zou ik met u in contact kunnen komen met een verzoek?

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en no...