donderdag 17 mei 2012

Tenminste vier Palestijnse gevangenen zetten hongerstaking nog voort

Een foto van Mohamed al-Taj hangt in het huis van zijn familie in Tubas. Al-Taj is in hongerstaking sinds 18 maart, hij is één van de mensen die hun hongerstaking voortzetten. Foto AP.
 
Verschillende gevangenen in Israelische gevangenissen zetten hun hongerstaking voort, ondanks het maandag bereikte akkoord, zo meldt Ma'an News. Volgens het persbureau gaat het om tenminste vier mensen van wie er twee al 60 dagen of meer vasten.  
Drie van de stakers, Mahmoud al-Sarsak, Akram al-Rekhawi, en  Mohammad Abu Libda verblijven in de kliniek van de gevangenis in Ramleh. De vierde is Mohammad Taj, een officier van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit. Hij eist te worden behandeld als een krijgsgevangene.
Taj is al in hongerstaking sinds 18 maart. Dit weekeinde stopte hij kort, maar dinsdag zette hij de staking voort. Hij verblijft in de gevangenis al-Jalameh en werd woensdag door gevangenispersoneel afgerost, zo vertelden familieleden de mensenrechtenorganisatie Addameer.
Ook Mahoud al-Sarsak staakt al langer: nu 60 dagen.  Hij protesteert zo tegen zijn detentie onder een eigenaardige Israelische wet. Al-Sarsak is voetballer en lid van het Palestijnse nationale team. Hij werd gearresteerd in juli 2009 toen hij van de Gaza-strook naar de Westoever wilde om zich bij de rest van het elftal te voegen. Al-Sarsak wordt vastgehouden onder de 'illegale strijders-wet' en heeft nooit een aanklacht te zien gekregen, noch een proces gehad. Addameer, de mensenrechtengroep, vertelde Ma'an dat Sarsak de enige Palestijn is die onder deze wonderlijke wet gevangen zit. Hij zou op 1 juli worden vrijgelaten, volgens Addameer, maar dat voorstel is inmiddels weer van de baan. De eerstvolgende datum waarop zijn zaak opnieuw voorkomt, volgens het principe dat Israel dergelijke detentie orders zonder aanklacht voor periodes van maximaal zes maanden uitvaardigt, is 22 augustus.

Wat Akram al-Rekhawi betreft, hij was al in de kliniek van de Ramleh gevangenis voor hij op 17 april aan zijn hongerstaking begon. Hij protesteert tegen zijn inadequate medische behandeling. Rekhawi lijdt aan astma, diabetes en staar, zo meldde een advocaat van het ministerie van gevangenen in Ramallah, Fadi Abedat.
Volgens Abedat is de vierde gevangene die nog door staakt Mohammad Abu Libda (35). Libda, die verlamd is en in een rolstoel zit, werd in 2000 gearresteerd en tot 12 jaar veroordeeld. Ook hij verblijft in de Ramleh kliniek. Hij staakt sinds 17 april.
Ofir Gendelman, de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu zei maandag tegen Ma'an dat alle gevangenen binnen 72 uur met hun hongerstaking moeten ophouden, omdat anders het met de gevangenen gesloten akkoord ongeldig wordt. Maar Sivan Weizman, woordvoerster van de Israelische gevangenisdienst IP vertelde Ma'an nu dat de stakers die nog doorgaan geen onderdeel uitmaakte van de grote massa van stakers en dat het feit dat ze doorgaan de afspraken niet op losse schroeven zal zetten.

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...