woensdag 20 juni 2012

Dodental in Gaza stijgt naar negen, Hamas zou bereid zijn tot bestand


Update Bij een Israelische luchtaanval in de wijk Zeitoun van Gaza-stad is woensdagmiddag opnieuw een een kind gedood, de 14-jarige Momen al-Adam. Twee mensen raakten gewond, onder wie de vader van Momen, zo deelde een woordvoerder van het ministerie van gezondheid in Gaza, Ashraf Al-Qidra, mee. 
Een Israelische legerwoordvoerster bevestigde dat Israel in het betreffende gebied een aanval had uitgevoerd. Ooggetuigen vertelden Ma'an News dat Israelische vliegtuigen hadden geschoten op een groepje burgers.
Het aantal mensen dat sinds zondag is gedood door Israelische luchtaanvallen en tankbeschietingen is daarmee op negen gekomen. Woordvoerder Al-Qidra meldde dat 17 mensen gewond raakten.
Hamas zou intussen, na Egyptische bemiddeling, bereid zijn tot een staakt-het-vuren als Israel zijn aanvallen stopt, zo meldt Haaretz. Volgens deze krant zijn er woensdag ongeveer 70 raketten en mortieren vanuit Gaza op Israel afgevuurd. (In totaal zou het er deze week 120 zijn geweest).
Hamas zelf meldde tien Grad-raketten te hebben afgevuurd. Dat was een breuk met het recente verleden. Hamas heeft zich zeker een jaar onthouden van deelname aan de beschietingen van Israel en ook was het actief bij het stoppen van de beschietingen door andere groeperingen. Nog een tweede verandering was dat Hamas ditmaal mikte op militaire doelen. Onder meer werd een basis van de grenspolitie bij Ashkelon getroffen. Daarbij raakten vier politiemannen gewond, van wie één min of meer ernstig. (Ik meldde eerder, volgens mij op gezag van Haaretz  dat de politiemannen in Beer Sheba waren getroffen. Dat was klaarblijkelijk onjuist).      

De begrafenis van de 21-jarige Ghalib Irmeilat. (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

De Israelische luchtmacht heeft woensdag in alle vroegte een man in Gaza gedood, van wie het zegt dat hij achter de aanval van maandag vanuit de Sinai zat, waarbij een Israeli werd gedood.
De man in kwestie, de 21-jarige Ghalib Irmeilat werd van zijn motorfiets geschoten in Rafah in het zuiden van de Strook.  Een tweede man raakte ernstig gewond. De Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas gaven aan dat Ermeilat een van hun strijders was.
 Israel meldde dat Ermeilat  een deelnemer was aan de  'wereld-terreur-van de jihad' (wat dat ook moge betekenen) en dat hij betrokken was in een aanval van drie mannen, maandag, vanuit de Egyptische Sinai op een konvooi Israeli's die werkten aan de bouw van een betonnen afscheidingsmuur tussen Egypte en Israel. Een Israeli werd daarbij gedood. Israel had over deze aanval gemeld dat die plaatsvond op verzoek van de Egyptische Moslim Broederschap, die zo'n aanval wilde ten tijde van de presidentsverkiezingen in Egypte. Egyptische media maakten nauwelijks melding van de aanval. De Moslim Broederschap nam niettemin de moeite betrokkenheid te ontkennen.                             
 De aanval vanuit de Sinai werd later overigens opgeëist door "Shura Council of Mujahideen in the Holy Land, een moslim groep waarvan nog  nooit iemand had gehoord.
 De dode tweejarige Hadeel Ahmad Haddad. (Palinfo)

De dood van Ermeilat brengt het aantal door Israel gedode Palestijnen op zeven in twee dagen, of eigenlijk op acht. Want gisteren meldde ik dat de tweejarige Hadeel Haddad gedood, en haar broertje gewond werd toen Palestijnse strijders in de buurt van haar huis probeerden een raket af te vuren. Ik meldde dat op gezag van Ma'an News, die het weer had van Reuters. Bij IMEMC valt echter te lezen dat de kleine Hadeel werd gedood door een Israelische raket die haar huis trof.
Israel  meldde dat er sinds dinsdag middernacht 20 raketten op Israel zijn afgeschoten,. De 24 uur daarvoor waren het er 50. Een lid van de grenspolitie raakte min of meer ernstig gewond
.

6 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Ach, dat is al de tweede keer in twee dagen dat u Palestijnse bronnen hanteert, terwijl u zou moeten weten hoe onbetrouwbaar die zijn.

Het Palestijnse meisje werd gedood door een Palestijnse raket die te vroeg neer kwam, zoals de BBC bevestigd:

http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/06/gaza-rocket-misfires-kills-2-year-old.html

Abu Pessoptimist zei

Ach, Likoed Nederland,
1) ook de BBC (en Reuters)baseren zich op Palestijnse bronnen die dus volgens u zo onbetrouwbaar zijn,
2) Er zijn trouwens ook geen andere dan Palestijnse bronnen en ze spreken elkaar tegen,
3) ik gaf beide versies (het probleem dat iedereen heeft is dat we er niet bij waren),
4) Uw geliefde Elder of Ziyyon is niet te gebruiken als referentie. Hij zoekt nooit naar de juiste toedracht, maar altijd naar het verhaal dat Israel vrijpleit. Palestijnen zijn volgens hem allemaal leugenaars.
5) Palestijnse bronnen zijn meestal verrassend betrouwbaar als het gaat om dingen die zich in de Palestijnse gebieden afspelen. In ieder geval vele malen betrouwbaarder dan Israelische bronnen die alleen maar de Israelische legerwoordvoerders napraten.
6) Israelische legerwoordvoerders zijn notoir onbetrouwbaar. We hebben tijdens de Cast Lead operatie en de Mavi Marmara affaire gezien dat ze tapes en fotomateriaal vervalsten (terug te vinden op dit blog). En als het gaat om wat er in Gaza of op de Westoever gebeurt, roepen ze vaak maar wat. (Lees bijv. de verslagen van schietpartijen waarbij in maart 20101 2x 2 jongen uit Awarta en een ander dorpje volkomen zinloos werden doodgeschoten http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2010/04/stafchef-berispt-officeren-voor-doden.html
Om die reden hecht ik ook niet zonder meer waarde aan een bewering dat Israel geen aanval uitvoerde op de tijd en de plaats dat het meisje werd gedood. Het gebeurt vaker dat het leger niet op de hoogte is of maar wat zegt.
7)Ik doe op dit blog een poging WEL zo goed mogelijk te achterhalen wat er gebeurt. Dat is niet altijd eenvoudig en in ieder geval vergt dat een werkwijze en een instelling die voor u met uw versimpelde wereldbeeld blijkbaar soms moeilijk te volgen zijn.

Esther zei

"We hebben tijdens de Cast Lead operatie en de Mavi Marmara affaire gezien dat ze tapes en fotomateriaal vervalsten"

Abu, jij trapt werkelijk in iedere leugen. Alleen al dit statement zonder een enkel bewijs, of het zou van je betrouwbare bronnen moeten komen zoals Rauters (foto's vervalsen, het jodenhaatkrantje The Guardian), en nog eens 'zou bereid zijn tot een bestand', terwijl Hamas de uitroeiïng van Joden in haar handvest heeft staat maakt jouw uitspraak tot een stukje fantasie.

Het Goldstaonerapport bleek vervalst zoals verwacht aangezien het uit de koker kwam van massamoordenaars en terroristen.

De BBC is een haatomroep gericht tegen Israël, en die noem jij betrouwbaar. Die omroep is zo betrouwbaar als het ZDF en de WDR of de NOS bij ons. Je had net zo goed P&W kunnen citeren, de privézender van de PvdA.

En wat dat dode kind betreft, dat is een typisch Hamas-bedrijfsongeluk, waarvoor zij zich niet interesseert.

Abu Pessoptimist zei

Esther, ik zal het maar bekennen: het is allemaal één groot antisemitisch complot. Rauter die trouwens sinds de Tweede Wereldoorlog Reuter is gaan heten, Abu Goldstone, de BBC, Haaretz. de Guardian, allemaal geleid door besnorde moslims en vrouwen met hoofddoekjes. Het moet lastig voor je zijn om aan nieuws te komen. Want ik zou graag willen horen wat jij dan wel beschouwt als een betrouwbare bron.

Elisabeth zei

Als de BBC, ZDF, WDR en NOS allemaal antisemitische haatomroepen zijn dan is Arutz Sheva vast de heilige bron van Esther's kennis.

Anoniem zei

heel eerlijk gezegd begrijp ik niet hoe jullie zelfs je ruziende pen niet in bedwang kunnen houden onder de foto van een bloedend kindje, gaan jullie ogen nooit open, is jullie compassie verschrompeld vanwege het enorme gelijkhebvolume in jullie egoballonen, ik heb werkelijk medelijden met jullie en wens jullie allen het beste toe.
Daniella, Cairo

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...