maandag 25 juni 2012

Gelukkig: Morsi heeft gewonnen

Zondagavond: President Morsi spreekt het Egyptische volk toe via de tv (AFP/Nile tv). Morsi heeft al zijn functies binnen de Moslim Broederschap neergelegd. Hij beloofde - wat geloof ik alle presidenten op zulke momenten doen - een president van alle Egyptenaren te zullen zijn.

Een spannende week is zondag dan eindelijk geëindigd met de bekendmaking dat Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslim Broederschap de eerste democratisch gekozen president van Egypte is geworden. Hij is gekozen met 52% van de stemmen. Iets meer dan de helft van de ongeveer 50 miljoen stemgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. 
De week was vooral spannend omdat, hoewel de de uitslag al dagenlang bekend was, het concurrerende kamp van oud-premier Ahmed Shafiq niet ophield eveneens een overwinning te claimen. Dat deed de vrees groeien dat de uitslag door de militairen van SCAF zodanig zou worden gemanipuleerd dat Shafiq alsnog aan eem meerderheid zou worden geholpen. De spanning werd nog verhoogd doordat de  bekendmaking van  de uitslag, die voor donderdag op het programma stond, ook nog eens tot zondagmiddag werd uitgesteld, en omdat een regeringsbron officieus liet uitlekken dat Shafiq op 50,7% van de stemmen stond.
Dat uitstel en het verhogen van de spanning lijkt achteraf vooral een manoeuvre van de legerleiding van SCAF te zijn geweest om de Broederschap met een aantal minimumeisen akkoord te laten gaan. Eén ervan, zo schreef Al-Ahram Online, zou in ieder geval zijn geweest dat de Broederschap zich moest neerleggen bij de ontbinding van het parlement. Die ontbinding was een bittere pil voor de gebaarde Broeders geweest, omdat zij er een meerderheid in hadden. Zij hadden zich dan ook tegen de ontbinding verzet. Een andere eis van het leger zou  te maken kunnen hebben met de samenstelling van de Constitutionele Raad die een grondwet moet gaan schrijven. Aangenomen wordt dat SCAF van hen geëist heeft dat zij  daarin niet langer zullen proberen een meerderheid te krijgen. Het zijn voor de hand liggende zaken, maar het zijn wel speculaties. De precieze inhoud van wat er besproken is weten we niet.  De komende tijd zal waarschijnlijk meer duidelijkheid brengen.
Anderzijds zijn er tekenen die erop wijzen dat de Broederschap begrepen heeft dat zij het niet, zoals in het verleden het geval was, allemaal alleen kan doen en het op een akkoordje met de SCAF kan gooien zonder hulp van de rest van de oppositie. Er zijn de laatste dagen tal van berichten over deals met de meer seculiere oppositie. Ook daarvan moeten we de uiteindelijke uitkomst afwachten.

En is het nu goed dat Morsi heeft gewonnen niet Shafiq? Ja, uiteindelijk wel wat mij betreft. Shafiq had in zijn uitspraken laten blijken dat hij duidelijk afstevende op een voortzetting van het oude regime. Met SCAF zou hij twee handen op één buik zijn geweest. Dan hadden we toch wel iets gekregen wat wel erg veel zou hebben geleken op een 'Mubarak II', waarvoor de schrijver Alaa al-Aswani gewaarschuwd had. Morsi's winst is dus een opluchting. Niet dat de Moslim Broederschap ideaal is - verre van dat. Maar nu is er tenminste nog sprake van een duidelijke tegenkracht in het regeringsapparaat tegen de alleenheerschappij van de militairen. En als de Moslim Broeders hun toenadering tot de rest van de oppositie serieus verder voortzetten, is er zelfs sprake van een sprankje hoop. 
Maar dat gezegd hebbende is er wel veel onzeker en onstabiel. De militairen hebben met de ontbinding van het parlement en het feit dat zij via aanvullingen op de grondwet de functie ervan hebben overgenomen en zichzelf het laatste woord hebben gegeven over de samenstelling van de constitutionele raad, de functie van de president aanmerkelijk uitgehold. De Moslim Broeders zullen aan de andere kant toch proberen zoveel mogelijk profijt te trekken van het feit dat zij tenminste één belangrijke sleutelpositie hebben behouden. De komende tijd zal blijken hoe ze daarmee omgaan. Of ze zullen proberen door meegaand te zijn zoveel mogelijk concessie van de militairen los te krijgen, of dat ze juist de confrontatie zullen aangaan, onder meer door het mobiliseren van hun achterban. Het zullen nog spannende tijden worden.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Denk je dat het leger Morsi gaat helpen de orde te herstellen of laten ze hem aanmodderen cq mislukken. In het politie en veiligheidsapparaat zijn denk ik niet veel moslimbroeder of revolutiesympatisanten te vinden of is dat niet zo? groet, Daniella

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Ik denk dat Shafiq bedoelde met 'de orde herstellen', dat hij wel even een einde zou maken aan dat revolutionaire gedoe en arbeidsonrust en wat dies meer zij. Daar denkt Morsi waarschijnlijk toch wel anders over.
Maar je hebt gelijk dat zijn aanhang in het veiligheidsapparaat en in de politie niet groot - zeg maar gerust nihil - zal zijn. Dat zijn nou net de mensen die al die jaren op de Ikhwan hebben gejaagd. Het is één van de dingen waar hij verandering in zou moeten brengen, maar het is de vraag of hij genoeg macht krijgt en een voldoende effectieve regering om dat te doen. En of het leger hem daarbij zou kunnen steunen? Eh..hmmm.

Anoniem zei

Shafiq bedoelde dat, maar ook en vooral de orde herstellen op straat! mensen voelen zich onveilig. (zelfs wij optimisten waren pas getuige van een gewapende afrekening in onze stille buurt) Ook hierin is eigenlijk Morsi volledig afhankelijk van de steun van de oppositie zoals je al eerder schreef: een breed gedragen veiligheidsbehoefte zal de politie wellicht wel uit hun lethargie halen, alhoewel de oppositie vooral bestaat uit de revolutionairen die de politie juist hebben gevloerd..ik weet het soms niet meer. Er is een grote verzoening nodig, een gezamenlijke wil om vooruit te gaan. Ik bracht gister de dag door met een absolute Shafiq fan,haar hele kring van mensen is zo ontzettend bang voor een Egypte onder Morsi, er worden allerlei theorieen op gisteren losgelaten, zo zou het leger aansturen op een debacle van Morsi om alsnog Shafiq te laten opkomen uit de coulissen. Begrijpelijk maar zoo deprimerend.
Weer bedankt Abu voor je heldere en intelligente analyses en inzichten, ik heb er erg veel aan.
groet, Daniella

Esther zei

Mursi is heel democratisch, want hij wil:
• de sharia ingevoerd hebben, erg prettig voor homoseksuelen en vrouwen
•alle Christenen het land uitgeschopt hebben tenzij zij zakat betalen en moslim worden
•herstel van het kalifaat
•een wereldwijde jihad tegen alle niet-moslims
Niet verwonderlijk, immers de moordenaars- en terroristenbende Hamas is voortgekomen uit de MB.
Het systeem, de ideologie ofwel de islam deugt niet. Net als het socialisme graaft het uiteindelijk zijn eigen graf, na terreur alom. En maar spreken over lente.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
dat van die lente dat hebben wij in het Westen verzonnen, dat heeft Morsi dus niet gedaan.
En die andere dingen, die heb jij allemaal verzonnen - of je praat de hysterische angstkreten na van Pam Geller, Daniel Pipes of misschien wel Geert Wilders zelf. Die geluiden komen dus ook al niet van Morsi.
Wat komt er dan wèl van Morsi? Betrekkingen met Iran? De poort naar Gaza open? Of zo ongeveer niks omdat hij geen kant op kan? Ik heb geen idee, alles is mogelijk. De situatie is best spannend en ik hoop er de komende tijd nog veel over te blijven berichten op dit blog.

Anoniem zei

Esther , waar komt Likoud en Lieberman vandaan, hoe heet zijn partij ook al weer, iets met huis toch?Waar komen de kolonisten vandaan die schieten op Palestijnen, roven, brandstichten, price tags uitvoeren etc etc. Van wie hebben zij dat geleerd?
En misselijkmakend om elke Palestijn in relatie te brengen tot Hamas, Hamas als schuld van alles te zien. Socialisme deugt niet, nee lekker dit kapitalisme deugt, kijk straks maar op je bankrekening of ben je topvrouw en kun je je eigen bonus bepalen?
Een wereldwijde jihad tegen niet moslims, gelukkig hebben ze in Israel schuilkelders en wat betreft homo's en vrouwen, kijk eens in Jeruzalem, heb je al eens in een gescheiden bus gezeten of ben je al eens bespuugd?
Jammer van mijn energie om te reageren,
Jose

Anoniem zei

http://www.youtube.com/watch?v=kclUjTG4rIk
For a long time now, every time I hear an Israeli patriot or apologist complaining that such-and-such a group or government won't recognize Israel as a Jewish state, I always wonder -- even if there is a good reason the Christians, Muslims and atheists of Palestine should live under some form of Jewish rule, how does one go about recognizing the legitimacy of a state that itself won't disclose exactly what its borders are? How does that work? Nobody seems to know. Ask the next Israeli you meet and see what they say. Where are your country's borders?

voor Esther,
gr. Jose

Esther zei

@Abu Pessoptimist zei..

Ik citeer zelfs een van je geliefde informatiebronnen: Reuters.

Brotherhood man promises Islamic law in Egypt
http://www.reuters.com/article/2012/05/25/us-egypt-election-mursi-idUSBRE84O0CZ20120525

Tja Abu, dat van CATerpiller wasook niet zo slim. Daarom weggehaald?

Abu Pessoptimist zei

Esther,
1) als je het stukje van Reuters even goed doorleest dan zie je dat Morsi - gevraagd wat hij dan bedoelt met het invoeren van de sharia - nalaat het in te vullen. Dat was typerend voor de hele campagne van de Ikhwan. Ze zijn steeds angstvallig een concrete invulling van wat ze met de sharia willen uit de weg gegaan. Door veel mensen die het weten kunnen wordt verondersteld dat ze niet verder zullen gaan dan het nu is: de sharia heet in de huidige grondwet (art. 2) 'de voornaamste bron van wetgeving'. Dat is niet wat meer seculiere (civic) Egyptenaren voorstaan, maar het komt desalniettemin nog niet in de buurt van wat jij suggereerde.
En wat is de sharia trouwens? In feite net zo iets als de joodse halacha en misschien nog wel meer dan de halacha open voor verschillende interpretatie (er zijn om te beginnen al vier verschillende sharia-scholen in de islam). Israel is ook heel wat intoleranter jegens minderheden dan Egypte. Lees voor de aardigheid maar eens dit stukje van de (Joodse) professor Nathan Brown over wat het überhaupt is. http://carnegieendowment.org/2012/05/15/egypt-and-islamic-sharia-guide-for-perplexed/argb

2) Je opmerkingen over christenen het land uitschoppen en het kalifaat zullen we maar even buiten beschouwing laten? Of heb je daar ook een stukje van Reuters over?

3) Wat je bedoelt met je opmerking over iets weghalen betreffende mijn stukje over Caterpillar ontgaat me. Ik heb niets weggehaald.

Esther zei

Egypt presidential candidate seeks Constitution based on Sharia Law

“The Koran is our constitution, the Prophet is our leader, jihad is our path and death in the name of Allah is our goal,” Morsi said in his election speech before Cairo University students on Saturday night.
http://english.ruvr.ru/2012_05_13/74584752/

Het is duidelijk dat je 1400 jaar geschiedenis mist Abu.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Bravo, het is duidelijk dat je flink hebt gegoogeld. En dan kom je bij de Russen uit, of all people!
Wat die Russen daar aanhalen - weten zij veel - en wat jou in de waan brengt dat je je gelijk haalt, is zoiets als 'In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest' zoals je dat op CDA-bijeenkomsten wellicht ook nog wel eens kan horen. Een soort geloofsbelijdenis zonder concrete inhoud - laat staan politieke inhoud.

Esther zei

Opmerkelijk dat jij altijd een heel verhaal hebt, laat ik zeggen een soort roman en vervolgens toch weer niets weet te zeggen, dus inhoudsloos. Bravo.

Kun jij wel een antwoord geven zonder te sneren? (retorisch)

Anoniem zei

Esther, zou je niet eens stoppen met je reacties op de artikelen van Abu Peesoptimist. Je maakt je iedere keer zo belachelijk. Ik zou haast denken dat er een draadje los zit van boven bij jou. Ik heb echt met je te doen.

Corrie