dinsdag 19 juni 2012

Israelische tanks doden twee tieners, dodental in Gaza naar zes in de afgelopen 24 uur

Een van de slachtoffers van maandag (Foto Qassam Brigades).

Palestijnse medische kringen in de Gaza-strook melden dat zij dinsdagmorgen de lichamen van twee tieners hebben geborgen die onder het puin lagen van een gebouw ten oosten van het Maghazi vluchtelingenkamp bij Deir al-Balah, dat door Israel met granaten was beschoten. De hulpploegen moesten twee uur zoeken voor de lichamen konden worden gelokaliseerd. 
Israelische vliegtuigen beschoten dinsdag ook een motorfiets nabij Deir Balah. Eén man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Bijzonderheden over zijn identiteit werden nog niet gegeven.
 De resten van de dinsdag beschoten motorfiets. (Foto Qassam Brigades)


De twee dode jongen werden geïdentificeerd als Mohammad Bassam Abu Mo’aleq en Youssef at-Tilbany. Beiden waren 16 jaar. Ze waren van dichtbij getroffen door meerdere ronden zwaar kaliber munitie, waardoor hun  lichamen ernstig waren verminkt. Israel meldde dat het het vuur had geopend op een groep 'terroristen die probeerde een explosief neer te leggen bij het grenshek nabij de basis Kissufim'. Getuigen uit de omgeving vertelden dat een aantal Israelische tanks het gebied was binnengereden en het vuur had geopend. Dat gebeurde in de loop van de nacht. De hulpploegen konden pas in de morgen op zoek naar slachtoffers. 
De vondst van de twee dode tieners brengt het aantal door Israel gedode Palestijnen op zes in de afgelopen 24 uur. Maandag waren bij Israelische bombardementen al vier Palestijnen gedood, twee strijders van de Quds Brigades werden van hun motor geschoten. Later op de dag werd opnieuw gevuurd op een groepje mannen in een straat in Beit Hanoun. Daarbij werden de 24-jarige Jihad Abu Shabab, en de 23-jarige Abdul-Rahman Hasan Az-Za’aneen gedood en een aantal andere mannen gewond.De trwee gedode mannen waren dernate verminkt dat zij aanvankelijk niet konden worden gïdentificeerd.
De Qassam Brigades, de gewapende arm van Hamas, zei dat Abu Shabab één van hun strijders was, de andere dode man was geen lid van een organisatie. De Qassem Brigades beloofden wraak te zullen  nemen. Israel melde dat dinsdag 13 raketten op Israelisch grondgebied werden afgevuurd.
Update: In de avond meldde Israel dat 25 raketten waren afgevuurd vanuit Gaza. Hamas deed daaraan voor het eerst in een jaar aan mee.
In de wijk Zeitoun van Gaza-stad werd dinsdagavond een Palestijnse peuter van twee gedood in een explosie. Volgens een medische bron in dienst van Hamas het was niet duidelijk wat de explosie die het tweejarige meisje, Hadil al-Haddad, doodde en haar broertje verwondde, had veroorzaakt. Ooggetuigen zeiden dat het kind omkwam toen Palestijnse militanten in de buurt een raket afvuurden. 
Update 2: Woensdagmorgen was het aantal raketten dat op Israel was afgevuurd, gestegen tot 50. De schade bleef beperkt tot een viertal gewonde leden van de grenspolitie in Beer Sheba, en wat brandende gewassen op akkers. Israel voerde zeven luchtaanvallen uit in de Gaza-strook. Daar vielen geen slachtoffers. 
    Beschadigde auto's in Beer Sheba, waarvan één van de politie, met in het midden een ingeslagen Qassam raket. (Foto Haaretz/Eliahu Hershkovitz) 

6 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Weer die onbetrouwbare Palestijnse bronnen?
Volgens de Gelderlander waren de 'tieners' terroristen:

http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/buitenland/11242779/Palestijnen-dood-door-Isra%C3%ABlische-luchtaanval.ece

Kinderen misbruiken als kindsoldaten en dan klagen dat ze sterven, een bekend Palestijns gebruik.

Esther zei

Samengevat schrijf je dus: "IDF verijdeld aanslagen van terroristen".

Abu Pessoptimist zei

Ach Likoed Nederland,
wat schattig. U denkt dat de Gelderlander, die één persbureau citeert en bovendien nog fout - de jongens werden niet door vliegtuigen maar door tanks gedood - betrouwbaarder is dan ik. Omdat dit stukje van hun centrale binnen/buitenlandredactie alleen de Israelische lezing geeft waarschijnlijk??
U moet mijn stukje hierboven nog maar eens lezen. Dan zult u zien dat ook ik de Israeli's citeer die zeggen dat het 'terroristen' waren die explosieven wilden plaatsen. Maar ik slik het niet voor zoete koek en geef daarom nog wat andere bijzonderheden. Met reden, denk ik, want Israel noemt elke per ongeluk door hen gedode schaapherder of opa die de koeien nog even binnen wilde zetten een terrorist.
Overigens wel lief van u dat u me even les wilt geven over hoe het werkt in de journalistiek. Maar misschien dat we - met mijn staat van dienst - de rollen toch beter kunnen omdraaien? Ik wil u wel een uurtje bijpraten hoor. Zeg maar wanneer het u schikt.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Afgezien nog van de spelfout (verijdelt)zou je een onvoldoende hebben gekregen voor deze samenvatting. Die luidt namelijk: tieners gedood door Israel, dat - zonder dat daar bewijzen voor waren - beweert dat het terroristen waren.

Trees zei

Israel heeft een paar uur geleden weer een aanslag verijdelt door het uitschakelen van een terroriste. De 2 jarige Hadeel Al Haddad.
Het zal nu echt stukken veiliger zijn in het zuiden van Israel.

Elisabeth de Boer zei

ook de vorige keer toen er vanuit de Sinai een aanslag was waar Gaza niets mee te maken had bombardeerde Israel lukraak de Gazastrook tot er genoeg doden waren om zich weer lekker te voelen.

De Gazastrook is een soort jachtreservaat dat dient om de Israelische moraal op te peppen zodra ze ook maar even in hun machismo geraakt worden.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...