vrijdag 22 juni 2012

Nieuw succes voor BDS: Amerikaans pensioenfonds trekt zich terug uit Caterpillar

Palestijnen vluchten terwijl een Caterpillar D9 bulldozer, een van de zwaarste in zijn soort, een huis platbulldozert in Rafah in de Gaza-strook. 

De BDS-campagne die erop gericht is Israel te dwingen zijn politiek aan te passen, heeft een nieuw succes geboekt. De Amerikanse pensioengigant  TIAA-CREF’s Social Choice Funds hebben op 21 juni investeringen ter waarde van 72,9 miljoen dollar onttrokken aan het bedrijf Caterpillar, dat onder meer bulldozers levert aan Israel, waarmee Palestijnse huizen en andere bezittingen mee worden gesloopt. De aandelen van Caterpillar zakten onmiddellijk 1,25% op de beurs van New York. 
Het besluit van TIAA-CREF kwam na een brief van bijna 200 staf- en faculteitsmedewerkers van de Universiteit van New York die aan TIAA-CREF topman Roger W. Ferguson in een brief hadden   
opgeroepen om 'fondsen te onttrekken aan maatschappijen die profiteren van Israels illegale bezetting van Palestijns land'. 
Het besluit van TIAA-CREF werd toegejuicht door rabbi Alissa Wise, campagneleider bij de organisatie A Jewish Voice for Peace (JVP) en nationaal coördinator van de Amerikaanse We Divest Campaign (www.wedivest.org). Wise zei dat JVP er sinds 2010 bij het pensioenfonds op had aangedrongen om geld terug te halen van Caterpillar 'en andere ondernemingen die profiteren van Israels 45 jaar oude bezetting en kolonisatie van de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Gaza-strook'.

Het besluit van TIAA-CREF werd eveneens toegejuicht door Cindy en Craig Corrie, de ouders van Rachel Corrie, die zeiden nu ongeveer een tiental jaren lang regelmatig schendingen van de mensenrechten met Caterpilla materiaal te hebben waargenomen in de bezette gebieden. De Corrie's zijn nog steeds verwikkeld in een rechtszaak in Israel over de dood van hun dochter. Rachel Corrie werd in 2003, 23 jaar oud,  overreden door een D9 bulldozer van Caterpillar, die werd bestuurd door een Israelische militair, toen zij probeerde de sloop van een huis in Rafah in de Gaza-strook te voorkomen.
De beslissing van TIAA-CREF komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand nam Friends Fiduciary, een organisatie van de Amerikaanse Quakers, het besluit 900.000 dollar aan aandelen in Caterpillar weg te doen. En de komende weken komt bij de jaarvergadering van de Presbyteriaanse kerken in Amerika in Pittsburgh een motie in stemming waarbij eveneens wordt voorgesteld gelden terug te halen uit ondernemingen die profiteren van de bezetting. (Behalve om Caterpillar gaat het dan ook om Motorola en Hewlett Packard).  Daaraan voorafgaand had de commissie die bij de Presbyteriaanse kerken de investeringen regelt zonder succes geprobeerd met Caterpillar tot een vergelijk te komen. Amnesty International, Human Rights Watch en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties hebben al jaren geleden zonder succes een beroep op Caterpillar gedaan de banden met het Israëlische leger te verbreken.

4 opmerkingen:

Esther zei

Daar gaat je 'succes':
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4pAg0Ka5xbw

Abu Pessoptimist zei

Zo? De Palestijnse Autoriteit gebruikt ook caterpillars? Wat had je anders verwacht dan, van een clubje dat vooral bestaat om Israel te helpen de orde te handhaven?

Esther zei

Tja, zo zie je maar weer dat slecht haat tegen Israël links drijft en niets anders. Dat nu zij benadeeld worden die je meent te steunen wens je niet te zien.

Abu Pessoptimist zei

Oh? Ik steun de Palestijnse Autoriteit?? Dat is nieuw voor mij. En sinds wanneer doe ik dat, volgens jou, Esther?

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...