vrijdag 29 juni 2012

Unesco plaatst Geboortekerk in Bethlehem op lijst van werelderfgoed ondanks Israelische bezwaren

De Geboortekerk in Bethlehem (Reuters).

Unesco heeft vrijdag in een geheime  stemming met 13-6 stemmen besloten de Geboortekerk in het bezette Bethlehem ondanks Israelische bezwaren op de lijst van werelderfgoed te plaatsen. De Palestijnse Autoriteit had om de plaatsing van de kerk op deze lijst gevraagd en er actief campagne voor gevoerd.
De kerk uit de 4e eeuw, gebouwd over een grot waar volgens de overlevering Jezus is geboren, is toe aan reparaties, met name aan het houten dak. Dat gaat een geschatte 20 miljoen dollar kosten en de Palestijnse Autoriteit heeft daarvoor tot nog toe niet meer dan 3 miljoen bij elkaar weten te krijgen. Palestijnse groepen hadden in een brief aan Unesco ook aangevoerd dat de kerk te lijden heeft van de bezetting - Bethlehem is intussen van drie kanten ingesloten door 'de Muur' - en doordat de kerk heeft geleden onder de gevechten in 2002, toen een groep Palestijnen zich in de kerk had verschanst en Israelische troepen de kerk ruim een maand hebben belegerd.Het plaatsen op de lijst van werelderfgoed maakt van de kerk een beschermd monument, waarvoor zonodig geld voor reparaties zal worden opgebracht.
Israels bezwaren kwamen erop neer dat het verzoek van de PA politiek gemotiveerd was.Yigal Palmor, woordvoerder van het Israelische ministerie van buitenlandse zaken, zei dat Israel ontkent dat de kerk in gevaar is. 'De Palestijnen proberen het debat te politiseren door te zeggen dat de kerk in gevaar is en dat impliceert dat Israel daar de schuld van is. De kerk zal mettertijd op de lijst komen, maar Unesco kan het niet waar maken dat de kerk in gevaar is, en de Palestijnen horen dit  niet te gebruiken om Israel te rammen.' 
Grieks-orthodoxe Kerstviering in de Geboortekerk
Omar Awadallah, een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken, had daarentegen gezegd dat het niet alleen een kwestie is van noodzakelijke reparaties, maar dat het de bezetting zelf is die de kerk zowel als de stad Bethlehem bedreigt.

26 opmerkingen:

Esther zei

Niet verwonderlijk want de UNESCO is immers onderdeel van de Jodenhaters, racisten en fascisten die zich gegroepeerd hebben in de VN. Dezelfde kliek heeft een jaar terug het graf van Rachel tot moskee verklaard. Andere Joodse heiligdommen worden onteerd. Je hoeft niet ver terug te gaan in de tijd om te zien waar de mentaliteit vandaan komt.

Trees zei

Is dit ook al antisemitisme, een kerk, belangrijk voor de hele christelijke wereld, een speciale status toekennen?
Wat moet jij een ongelukkig mens zijn Esther, door overal een antisemitische samenzwering in te zien. Ik meen dit uit de grond van mijn hart, wat ben jij eigenlijk een zielig en verzuurd mens.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Als je zo begaan met monumenten, kan je misschien even uitleggen waarom er in Israel ALLEEN joodse monumenten op de monumentenlijst staan? En geen enkel niet-Joods monument?
Het lijkt me heel verstandig van de Palestijnen en van Unesco dat die kerk op de lijst van werelderfgoed is gezet. Want misschien moet je even het hieronder genoemde stukje van mij lezen over wat er is gebeurd met de Ibrahimi-moskee en die moskee waarin het graf van Rachel is gesitueerd (dat is namelijk onder beide godsdiensten een monument). http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2010/03/renovatie-staat-in-hebron-vrijwel.html

Het kan ook geen kwaad even te kijken hoe Israel omgaat met de eeuwenoude islamitische Mamilla begraafplaats in hartje Jeruzalem. Over het onteren van monumenten gesproken. Ik heb er meerdere stukken over geschreven. Hier is er één: http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2010/02/hoe-het-simon-wiesenthal-centre-bezig.html

Esther zei

Je Mamilla-verhaal is een broodje aap verhaal om Israël te belasteren, Abu.

* Het MOT staat niet op de begraafplaats maar er naast.
* Het Palace Hotel van Husseini(de massamoordenaar), zag er geen enkel been in om het hotel op de graven te laten bouwen
* In 1945 had de Supreme Muslim Council zelfs besloten om op de begraafplaats een commercieel centrum te bouwen
* De begraafplaats werd al eeuwen als verlaten geaccepteerd door moslims zelf

Overigens, heb je wel eens gezien hoeveel moslims geïnteresseerd zijn en waren in wat zij als 'hun' erfgoed zien? Kijk eens naar foto's uit de jaren voor '48 en hoe de Koepel van de Rots erbij lag: een ravage en dat gold voor alles en wel omdat het moslims geen barst interesseert, omdat zij gefixeerd zijn op het wegvagen van Israël en om die reden vinden weer brandstichting plaats en worden graven van Joden vernield, worden de stenen als straattegels gebruikt.
Wel eens over nagedacht waarom het Seven Arches Hotel op de Olijfberg ligt? Niet om toeristen te trekken maar puur om de Joodse geschiedenis weg te vagen en om de plaats te ontheiligen.

Abu Pessoptimist zei

Esther,'
1) je antwoordt niet op mijn vragen en zegt niets over de Ibrahimi-moskee.
2)Het feit dat mufti Al-Husseini - per ongeluk - over graven bouwde (niet over de Mamilla begraafplaats overigens) pleit niet voor hem, maar hij deed wel meer fout. Geeft dat Israel een vrijbrief om ook maar in de fout te gaan?
3) Je haalt je informatie van het Wiesenthal Center. Lekker betrouwbaar, zij zijn degenen die het hardst aan het liegen gingen. Ik raad iedereen desondanks aan even op hun site te kijken. Daar blijkt namelijk je ongelijk. Er staat een luchtfoto op waarop heel duidelijk is te zien dat het museum van de Schande wel degelijk OP de Mamilla begraafplaats verrijst. http://www.wiesenthal.com/atf/cf/%7B54d385e6-f1b9-4e9f-8e94-890c3e6dd277%7D/MOTJ%20PACKET.PDF

En hoezo belaster ik Israel? Daar heeft Israel mij niet voor nodig, niemand maakt Israel zo zwart als Israel zelf.

Esther zei

Aardig geprobeerd Abu, maar mijn info komt niet van het Wiesenthalcentrum.
Dat de mufti wel meer fout deed is wel een heel erge understatement aangezien hij meer dan 800.000 Joegoslaven op de Balkan liet afslachten en als het aan hem had gelegen was de laatste Jood in Palestina (de streek) vergast aangezien hij Hitler in Berlijn bezocht en de tekeningen voor de gaskamers bij zich had in de villa waarin hij vertoefde.


Wat zou ik voor positiefs moeten zeggen over de Ibrahimi-moskee De grot van Machpela is al duizenden jaren een bedevaartsoord voor Joden. Dat de UNESCO dit tot moskee bestempelt laat haar racistische en anti-Joodse mentaliteit zien. Opvallend dat het altijd islamitische staten zijn die stemmen voor het vernietigen van de nationale geschiedenis van om het even welk land.
In het verlengde hiervan ligt immers de kolder van enkele jaren terug dat Marokkanen Europa hadden bevrijd, dat Duitsland zijn economische bloei aan de Turken heeft te danken.
Arabieren zijn cultuurdragers in ieder opzicht, zonder hen geen Renaissance. Gewoon vaak genoeg herhalen en er zijn genoeg die er in trappen. Dat 80 miljoen Indiërs afgeslacht werden wil men niet weten. Selectief zijn is hun motto en vooral onzin blijven herhalen.
Nog even voor de goede orde, het Jodendom is echt duizenden jaren ouder dan de islam. Dus die moskeeën zijn geschiedsvervalsing Zo simpel ligt dat.

Dat islamitische staten lid zijn van de VN laat immers zien dat de organisatie een aanfluiting is, bestaande uit staten die er op los moorden en zelfs geen mensenrechten erkennen, een voorwaarde om lid te zijn.
Jordanië heeft zelfs bedongen dat geen Jood Jordaniër kan worden en dit onderdeel is zelfs opgenomen in de statuten van de VN die gaan over de nationaliteit van Jordanië.
Abbas zegt voortdurend precies hetzelfde, dat geen Jood in 'zijn' staat komt. Omgekeerd moeten natuurlijk Arabieren zich wel kunnen vestigen in Israël, want anders heet dat racisme.

Moslims bouwden een moskee op de Tempelberg en voilá, de tempel bestond nooit.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Tegen zoveel verzonnen feiten en racistisch gezwatel is geen kruid gewassen. Ik begrijp van jou dat er blijkbaar al een synagoge in de Ibrahimi moskee was toen de moskee nog moest worden gebouwd, en dat moslims nooit de Haram al-Sharif hadden mogen bouwen op de toen volstrekt lege esplanade omdat daar honderden jaren eerder een tempel moet hebben gestaan.
Bijzondere opvattingen, dat wel. Intussen is het wel zo dat er geen land ter wereld in de laatste 100 jaar zo grondig te werk is gegaan bij het uitwissen van andermans geschiedenis als jouw favoriete Israel. Meer dan 500 dorpen verwoest, moskeeën opgeblazen, en begraafplaatsen ondergespit. En vervolgens net doen of dat er allemaal nooit is geweest en er nationale parken en kibbutzim op laten verrijzen. En wie er wat van zegt is een antisemiet.

Elisabeth zei

Esther blijkt net zo doorgedraaid als trees.
Esther = trees?

Anoniem zei

Esther, waar háál je al die onzin vandaan. Ongelooflijk ben jij. Abu, ik heb bewondering voor je dat je Esther iedere keer met zoveel geduld weer te woord staat. Maar het, ook voor mij, wel leerzaam.

Esther zei

Wat ben je toch demagogisch bezig Abu. Beetje sneren en proberen een ander belachelijk te maken onder bijval van de nul Elisabeth die nooit iets zegt.

Je mag de tempels elders plaatsen, alleen je maakt je tegenover archeologen belachelijk.

Article 3
The following shall be deemed to be Jordanian nationals:
(2)Any person who, not being Jewish,
http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/refworld/rwmain?docid=3ae6b4ea13

Daar heb je je racistische staat. Dus, waarom je opmerking dat ik racistisch ben terwijl je 'Palestijnen' dat zijn in Jordanië.

PLO official: Palestinians, Israelis must be totally separated
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/plo-official-palestinians-israelis-must-be-totally-separated-1.384493
Is ook het standpunt van Abbas

Als de grot van Machpela 3700 jaar oud is dan wil jij nog beweren dat hij al door moslims werd gebruikt terwijl de islam na 625 was.

Bijzonder Abu, dat altijd hebt over verwoestingen van van alles en nog wat maar nooit met ook maar één enkel bewijs komt.

Vermeld ik dat grafstenen zijn gebruikt om straten te plaveien, wat je ter plekke kunt zien, dan beweer jij nog dat het niet zo is. Kaarten die aantonen dat jij ongelijk hebt wat Mamilla betreft zijn ineens niet juist want van de Israëlische overheid.
Je noemt iets grafschennis terwijl moslims de begraafplaats niet meer gebruikten. Feiten doen er bij jou niet toe en intussen mij voor racist uitmaken terwijl je vrienden openlijke jodenhaters zijn, dit toegeven en als heilige opdracht zien hen te doden (geheel volgens hun zogeheten heilig boek). je doet nu net als de Oostenrijkse autoriteiten die Sabaditsch-Wolff voor het gerecht sleepten omdat zij uit de koran citeerde. Ik citeer een passage van UNHCR en jij vliegt in de gordijnen.

Neem een fatsoenlijk archeologisch werk ter hand en zorg dat je je informeert alvorens je zomaar antwoord geeft.

Abu Pessoptimist zei

Esther,

1) Je moet wel lezen voor je iets schrijft. Ik gaf geen andere locatie aan voor de Tempel. Zei alleen dat hij er al honderden jaren niet meer was toen de moslims hun moskeeën neerzetten op de plek waar hij zou hebben gestaan. (Lees bv Karen Armstrong. Jerusalem)
2)Je citeert een Jordaanse wet die bedoeld was om Palestijnen Jordaans staatsburgerschap te verlenen en te vermijden dat Israeli's dat ook automatisch konden krijgen. (Alweer: lees eerst even goed voor je wat schrijft),

3) De opmerking over scheiding van Joden en anderen in de Palestijnse staat van Maen Ereikat was een faux pas die scherp is bekritiseerd - ook door Palestijnen - en later is teruggenomen. (je had dit n.b kunnen vinden op één van je eigen vertrouwde sites, Jihad Watch: http://www.jihadwatch.org/2011/09/palestinian-authority-backpedals-on-talk-of-jew-free-state.html

4)Ik weet niet hoe oud de Grot van Machpela is, maar ik schreef dat er volgens jou al een synagoge in de moskee was gebouwd voordat die moskee zelf er stond. Ik schreef NIET dat de moslims hem 3700 jaar geleden al gebruikten. (Alweer: lees eerst even behoorlijk voor je onzin schrijft).

5) Geen bewijs voor verwoestingen? Nee hoor, er is een heleboel bewijs. Hier heb je alvast een uitgebreide bron. Kijk maar even naar de foto's: http://www.palestineremembered.com

6)Ik heb helemaal niet beweerd dat er geen joodse grafstenen voor wegen of latrines zijn gebruikt. (Alweer: lees eerst...)

7)Ik weet niet aan welke kaarten van de Israelische overheid betreffende Mamilla je refereert. Ik heb ze niet gezien, maar ze zouden best wel eens onjuist kunnen zijn, want de Israelische overheid liegt en bedriegt als het om Mamilla gaat. http://www.ipcri.org/files/qadi.html

8) Ik ben benieuwd welk werk jij zelf hebt nageslagen voor je mij schreef: het handboek voor de hasbara-soldaat van 'comrade in arms' Luntz misschien? Of toch niet? Want er zijn nog wel een paar trucs die je zou kunnen gebruiken uit zijn handleiding - zoals dat het goed is de frontale aanval te vermijden en beter is de leugens via een omwegje te presenteren. Dan lijk je authentieker. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2009/07/en-toen-lag-de-hele-hasbara-truckendoos.html

Anoniem zei

kan iemand mij vertellen wie er voor dat de joden Palestina indrongen na de uittocht uit Egypte, er in dit deel van de aarde woonden? misschien dat die de grot van Machpela wel gebruikten. En verder vind ik Esther ontzettend onbeleefd tegen Elisabeth. Ik lees jullie conversatie omdat ik geinteresseerd ben in het onderwerp en de enige die sneert ben jij Esther. Verder is ieder beschaafd. groeten uit Cairo van Daniella

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Volgens mij waren dat de Kaänanieten en de Filistijnen (langs de kust). Maar er waren wel voortdurend indringers (Hyksos, Hittieten, Egyptenaren e.a.). Of er daadwerkelijk een Joodse exodus uit Egypte heeft plaatsgevonden is trouwens zeer de vraag. Maar dit is allemaal niet echt een terrein waar ik veel van af weet.

Esther zei

Abu, jij bent niets anders dan de slager die zijn eigen vlees keurt en bovendien alléén 'bronnen' wenst te gebruiken van volk dat al 1400 dood en verderf zaait en liegt dat het gedrukt staat.

En weer kom je met de 'nieuwe geschiedschrijver' en leugenaar Morris aanzetten.
Weer de nakba-leugen en dan meen jij dat ik die leugens en onzin accepteer als waarheid terwijl niets te maken wenst te hebben met officiële rapporten want 'zionistisch', want Joods, want 'niet-palestijns'.
Kom nou eens één keer met een feit ipv onzin en leugens uit de koker van een verzonnen volk.
Bij jou is het nog nooit opgekomen hoe het kan dat moslims overal ruzie hebben met de oorspronkelijke bevolking. Het antwoord is simpel: een moslim liegt dat het gedrukt staat en accepteert alleen zijn moordende ideologie. Zelfs over 1400 jaar dood en verderf door dat volk tot in onze steden in Europa wens je niet na te denken en dan zal ik de leugens van dat volk moeten geloven dat de geschiedenis vervalst.

Overigens had ik het niet eens over een synagoge. Dus ook nu, beter lezen.

Het interesseert mij geen barst die faux-pas. Feit is dat dat volk altijd liegt. Weet je nog, dat kind dat zogenaamd door het IDF zou zijn vermoord? Ook toen riep je dat het zo was en toen dit niet zo bleek te zijn, durfde je nog Israël de schuld te geven.

Ik had het over je genoemde begraafplaats en de feiten die je niet wenst te accepteren, Jij had het over opzettelijke vernielingen die leugens zijn.
Dus je moet je eigen tekst beter lezen.

Het probleem met jou Abu is dat je de leugens van je kameraden voor zoete koek slikt en niet zelf wenst na te denken. Waarschijnlijk omdat dat vervelend voor je is omdat je dan van je geloof afvalt.

Anoniem zei

Abu, ik dacht dat de claim van de joden op het land Israel terugging tot dit Egypte uittocht verhaal. Het beloofde land. Waar gaat het dan over,die claim, sorry voor mijn onwetendheid. Groet, Daniella

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Ik denk dat jij maar één soort waarheid kent, namelijk je eigen en Israels gelijk. Welke feiten er ook door wie dan ook worden aangevoerd, uit welke hoek dan ook - Palestijns, Joods Amerikaans, moslims - jij noemt alles onzin of antisemitische leugens en ontkent zelfs meestal domweg dat het feiten zijn.
Jouw beeld van moslims is een exacte omkering van Goebbels' beschrijvingen van Joden van destijds. Leugenaars, intriganten, ruziezoekers, aanstichters van onheil overal ter wereld, bedriegers, moordenaars, mensen die maar op één ding uit zijn, namelijk het vernietigen van de Joden (bij Goebbels waren dat de ariërs).
Ik heb medelijden met je.

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
In religieus opzicht gaat de claim terug op diverse plaatsen in de bijbel (Tora) waar God het land aan het Joodse volk belooft.
Belangrijker - voor de zionisten - is waarschijnlijk de historische achtergrond dat het Joodse volk oorspronkelijk uit het land Palestina (de koninkrijken Israel en Judea)afkomstig is.

Anoniem zei

dank, Daniella

Elisabeth zei

Hallo Esther, een bericht speciaal voor jou van de nul Elisabeth die zogenaamd nooit iets zegt. Welnu, dit heb ik ooit tegen jou gezegd toen jij beweerde dat de Palestijnen een verzonnen volk waren, maar je hebt nooit geantwoord (zoals wel vaker):

"Esther, het zal me een zorg zijn hoe jij, of zijzelf, of anderen de mensen noemen die van hun woonplaatsen zijn verjaagd in 1948.
Denk je nou echt dat je met verhaaltjes over dat ze geen 'Palestijnse identiteit' voelden voordat ze verjaagd werden er ook maar iemand van overtuigt dat dat verjagen OK was?

Het kan best zijn dat hun ballingschap en bezetting bij hen het gevoel heeft gecreeerd een aparte Palestijnse identiteit te hebben binnen de verschillende Arabische volkeren. Nou en? Ze woonden daar en ze werden verjaagd. Daar gaat het om. Zie ze gewoon maar als individuen die gerechtigheid verdienen. Als dat jou help om je ogen te openen en even je ideologische blik los te laten lijkt me dat een grote vooruitgang."

Heb je hier wel eens over nagedacht? Of dringt wat anderen zeggen gewoon niet tot je door? Krijg ik nog eens antwoord?

Als jij doof bent, is de hele buitenwereld "een nul die nooit iets zegt". Zielig.

Elisabeth zei

PS: Bedankt Daniella, ik lees altijd graag jouw perspectieven vanuit Cairo.

Anoniem zei

Wie zijn nou eigenlijk de joden-hatende-joden
Avnery, Landau en meer kritische stemmen maandag 16 maart 2009
Wie zijn nou eigenlijk de joden-hatende-joden, vraagt Saul Landau zich af.

Iedereen met forse kritiek op Israel wordt vroeger of later beschuldigd van antisemitisme. Maar er zijn inmiddels ook een massa kritische joden, binnen en buiten Israel, die niet wensen te zwijgen over de oorlogsmisdaden die Israel mede in hun naam pleegt, en zich erge zorgen maken over waar het land heen gaat nu er een nog rechtsere regering dreigt aan te treden, gesteund door een bevolking die voor meer dan negentig procent achter de oorlog tegen Gaza stond. Hoe noem je joden die kritisch staan tegenover Israel? Die noem je, volgens de fervente aanhangers van Israel zelfhatende of jodenhatende joden. Wacht even, zegt Landau, wanneer hij weer een scheldkanonnade over zich heen krijgt, van iemand die hem niet kent maar wel heel erg zeker weet dat hij als jood joden haat, wie is hier nu eigenlijk de jodenhater? Zijn dat de joden die kritiek hebben op Israël of zijn dat de joden die kritiek hebben op de joden die kritiek hebben op Israël?
Wordt het niet tijd dat we een term hebben voor de mensen die te pas en vooral te onpas iedereen die kritiek heeft op Israel antisemiet noemt?
Voor wie Engels leest, Landau bij Counterpunch, How Israel gives Jews a Bad Name, hier.
Meer over Landau, hier.

Corrie

Anoniem zei

Hier een interessant artikel over de uittocht uit Egypte. Klinkt voor mij tenminste aanvaardbaar.
http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap/creationisme/de-bijbel-op-de-helling-de-val-van-de-muur-van-jericho

Corrie

Anoniem zei

interessante site Corrie, roept veel vragen op (bij mij) bedankt, Daniella

Elisabeth zei

Een geweldig boek is "De bijbel als mythe", door twee gerenommeerde Israelische archeologen. http://www.bol.com/nl/p/de-bijbel-als-mythe/1001004001807866/?Referrer=ADVNLGOT0020081001004001807866

Een pittig boek, maar fascinerend.

Elisabeth zei

Hier een recensie van het boek door
Prof. dr. K.A.D. Smelik:
"Het boek van Finkelstein en Silberman over de relatie tussen archeologie, geschiedenis en de Bijbel heeft bij verschijning in 2001 heel wat stof doen opwaaien. Vooral omdat Finkelstein een vooraanstaande Israelische archeoloog is, die in dit boek verdedigt wat onder Europese oudtestamentici al veel langer naar voren is gebracht: het Oude Testament is niet zonder meer historisch betrouwbaar. Sommige Bijbelpassages zijn dat wel, andere niet. De taak van de wetenschap is om te schiften, waarbij archeologische ontdekkingen een grote rol spelen. In Israel was men juist geneigd om de Bijbel zonder meer als een betrouwbare historische bron te beschouwen. De Nederlandse titel van dit boek is suggestief en slecht gekozen, maar het gaat hier wel degelijk om een wetenschappelijk onderbouwd boek dat kan helpen om de Bijbel in de juiste context te verstaan. Met een aantal tekeningen, kaarten en plattegronden in zwart-wit. Het is jammer dat de Engelstalige bibliografie voor deze Nederlandse editie (in tegenstelling tot de Duitse vertaling) niet is aangevuld met titels in andere talen."

daniella zei

geweldig, bedankt voor deze tip

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...