donderdag 14 juni 2012

Vrijspraak voor vijf Palestijnse tieners na meer dan een jaar voorarrest

Een districtsrechtbank in Jeruzalem heeft vijf Palestijnse jongeren uit de wijk Silwan vrijgesproken van het gooien van een molotov-cocktail en het deelnemen aan relletjes in maart 2011, meldt de krant Haaretz. Dat gebeurde nadat de rechter had vastgesteld dat de politie had geknoeid met bewijsmateriaal en dat de getuigenverklaringen, op basis waarvan de vijf waren aangehouden, waarschijnlijk vals waren en onder druk waren  verkregen.
Politie in Silwan. (Foto uit 2010)
 Helaas hadden de vijf jongens, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, toen al wel één jaar plus drie maanden in voorarrest gezeten. Ze kunnen niet automatisch rekenen op compensatie. Eén van de families van de vijf overweegt de staat daarom aan te klagen, volgens de advocaat van de vijf.
De vijf jongens waren gearresteerd op basis van getuigenverklaringen van twee eerder gearresteerde inwoners van Silwan. Die hadden allebei later hun verklaringen weer ingetrokken. Dat, noch het feit dat alle vijf de aangeklaagden hadden gezegd dat ze op de dag van de rellen niet eens in de  buurt waren geweest, was voor het openbaar ministerie echter geen reden geweest hen vrij te laten.
Rechter Noam constateerde echter dat uitspraken in de politieverhoren tegenstrijdig waren, vaak niet overeenstemden met video-opnamen, en in een aantal gevallen niet letterlijk waren weergegeven, maar in de vorm van door de politie samengestelde samenvattingen.

De vrijspraak komt kort na vrijspraak voor een militaire rechter, enkele dagen geleden,  van twee Palestijnen, eveneens uit Oost-Jeruzalem, de 23-jarige Dawood al-Reesh, en de 24-jarige Mohammad al-Reesh. Zij waren op 28 december 2011 aangehouden, wegen het gooien van een molotov-coktail en stenen. Beiden werden echter door de militaire rechter in Ofer vrijgesproken, omdat de aanklager had nagelaten hun alibi's na te trekken, of hun verklaringen te vergelijken met die van de getuigen of  de militaire verslagen van de gebeurtenissen waar voor zij waren opgepakt, zo meldde hun advocaat Tareq Barghouti. Vooral de laatste vrijspraak is uitzonderlijk. De militaire rechtbanken op de Westoever spreken namelijk in 99,74% van de gevallen die voorkomen een veroordeling uit. Dat bleek uit een jaarverslag over 2010 dat enige tijd geleden werd gepubliceerd door Haaretz.  

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...