vrijdag 6 juli 2012

Amerikaanse Presbyteriaanse kerk verwerpt BDS-motie met miniem verschil

De Presbyteriaanse kerk in Amerika, één van de grootste kerkelijke groeperingen in de USA, heeft donderdag op haar jaarvergadering een motie verworpen die de opriep tot het terughalen van investeringen in drie firma's die profiteren van de bezetting van de Palestijnse gebieden. Dat gebeurde met de kleinst mogelijke meerderheid: 333 stemmen tegen 331.
De drie firma's waar het om ging waren Caterpillar (dat bulldozers levert waarmee Palestijnse huizen worden gesloopt), Mororola (dat apparatuur levert voor de elektronische beveiliging van de Muur en van checkpoints) en Hewlett Packard (dat biometrische apparatuur levert die gebruikt wordt bij de belegering van Gaza en de controle van vissersboten voor de kust van Gaza). 
 De organisatie Jewish Voice for Peace had actie gevoerd vóór de desinvestering, maar 'gematigde' pro-peace organisaties als J-Street en Vrede Nu waren tegen. Het Amerikaanse Jewish Congress had gedreigd dat een stem vóór het voorstel schade zou toebrengen aan de joods-christelijke betrekkingen. Vrees dat een stem vóór dit effect zou kunnen hebben heeft kennelijk de doorslag gegeven, zo betoogden insiders. Een minderheidsrapport dat voorstelde te investeren in firma's die vrede promoten werd wèl aangenomen, met 369-290 stemmen. De kans wordt groot geacht dat een beslissing om te desinvesteren het op de jaarvergadering volgend jaar wel zal halen.

20 opmerkingen:

Jaap Hamburger zei

'Het Amerikaanse Jewish Congress had gedreigd dat een stem vóór het voorstel schade zou toebrengen aan de joods-christelijke betrekkingen.'

De gebruikelijke morele chantage, die ook in Canada enkele jaren terug in precies dezelfde situatie van georganiseerde joodse zijde is toegepast, en die we ook kennen uit Nederland, vanuit het CJO tegenover de Protestantse Kerken (PKN), onder andere recent in het kader van de steun van de PKN aan het Kairosdocument.

Maar voor chantage zijn twee partijen nodig, en ik verbeid de dag dat de kerken hier en in Amerika en Canada en overal elders zich zullen realiseren dat die 'schade' geen schade is, maar winst, omdat zij hun eigen opvattingen trouw blijven, 'zelfs' in het aangezicht van 'verstoorde betrekkingen' met de joodse bobo's.
Dat J-Street en Vrede Nu zich tegenover het initiatief van Jewish Voice for Peace hebben opgesteld, is een onverhoopt, maar niet onverwacht demasqué. Het is een indicatie dat deze 'kritische organisaties' niet erg ver durven gaan, om vooral 'mainstream' te blijven.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Ik heb me in dit berichtje eigenlijk onthouden van commentaar. Ik wilde vooral even signaleren hoe de gedachte aan BDS toch - ondanks deze nipte nederlaag - bezig is aan een opmars. Maar ik ben blij met jouw commentaar en ik ben het er volmondig mee eens. De morele chantage begint langzamerhand wel heel erg schril te klinken en Vrede Nu en J-Street zijn, denk ik, hard bezig zijn hun eigen overbodigheid aan te tonen.

Likoed Nederland zei

Maar Caterpillar doet toch veel goed werk in de Palestijnse gebieden?

http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/06/pa-buys-caterpillar-equipment-bds-and.html

Over hypocrisie gesproken!

Abu Pessoptimist zei

Likoed Nederland,
Ja de PA gebruikt blijkbaar ook Caterpillar-materiaal. En misschien hebben ze ook wel Motorola mobieltjes of Hewlett Packard printers. Hypocriet? Nee hoor, u hoeft me er niet steeds aan te herinneren dat de Palestijnse Autoriteit met Israel collaboreert. Daar schrijf ik zelf al vaak genoeg over.

Likoed Nederland zei

Dit heeft niets met 'collaboreren' te maken.
Onze opmerking laat slechts zien dat die boycotters dingen doen die zelfs de Palestijnen - voor wie ze zeggen dat te doen - niet in hun hoofd halen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
Ik begrijp dat mijn opmerking te moeilijk was. Het heeft WEL met collaboreren te maken. De PA collaboreert door zich niet bij de boycot van Caterpillar aan te sluiten en bulldozers af te nemen van de firma die medeverantwoordelijk is voor het feit dat sinds 1967 ongeveer 25.000 Palestijnse huizen op de Westoever, in Oost-Jeruzalem en Gaza zijn gesloopt (bron ICADH).

U vind het blijkbaar hypocriet als sommigen (onder wie ik) verder gaan dan de Palestijnen zelf. Mijn antwoord daarop: u maakt een fout, we gaan helemaal niet verder dan de Palestijnen zelf. De PA is namelijk de Palestijnen niet. Een orgaan dat het Goldstone rapport onder tafel werkt , de dood van Arafat niet uitzoekt, zijn eigen mensen opsluit, en vrijwel heel Oost-Jeruzalem tijdens onderhandelingen aan Israel aanbiedt op een presenteerblaadje, is om het zo maar te zeggen, heel on-Palestijns bezig en gaat eigenlijk voortdurend in tegen het Palestijnse belang. Ik schrijf daar regelmatig over. (En van zo'n orgaan verwacht je dan ook niet niet anders dan dat ze die boycot negeren en - misschien wel om de Amerikanen en/of Israel een plezier te doen - Caterpillar-bulldozers kopen. Maar zolang ze ze niet net als Israel inzetten om Palestijnse huizen te slopen, is er niet echt een urgente reden daar ook tegen in het geweer te komen, lijkt me).

Is het zo duidelijk? Begrijpt u nu de denkfout van Elder of Ziyon?
En dus ook van uzelf?

Esther zei

Als de PA Zubeidi arresteert arresteert zij een terrorist; met 'eigen volk' heeft dat niets te maken. Wat jij wil is dat moordenaars boven de wet staan en de Oslo Akkoorden opzij zet waarover jij je in andere gevallen zo druk over maakt.

De Israëlische regering sloopt dus huizen in Gaza?
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-hamas-destroys-dozens-of-homes-in-southern-gaza-1.290720

Het Goldstone rapport was overigens een bij elkaar gelogen stuk uit de koker van moordenaars en terroristen. Wat jij doet is waarde hechten aan het woord van eer van de maffia.

J-Street, een groepering verraders dat Hamas een organisatie van dienstverleners noemt, een regering dat zorgt voor orde en gezag. Overigens krijgt J-Street geld vanuit Saoedi-Arabië en Egypte en werkt zij samen met ISM, handlangers van Hamas.
En wat Arafat betreft, zo verwonderlijk is dit verhaal niet. Wie anders zou verantwoordelijk zijn voor zijn dood dan Joden? Die hebben hun vingers overal in de pap, net als in 9/11

Ik wist overigens niet dat Oost-Jeruzalem Arabisch is, maar ja, van Oost-Berlijn verkeerde ik ook in de waan dat dit Duits was.

Abu Pessoptimist zei

Wel ja Esther,
Goldstone was een neprechter die nooit in het Zuidafrikaanse hooggerechtshof en international tribunalen had mogen zitten, witte fosfor was vuurwerk, de luchtmacht bombardeerde met snoep en het leger schoot met klappertjespistolen en chocoladekanonnen. Alle dode families leven nog en vernielde gebouwen waren in feite Hollywood-decors (of had ik Pallywood moeten zeggen?). Onderwijl zijn Amnesty, Human Rights Watch en B'tselem eigenlijk een soort Kliniclowns.

Anders gezegd: Hoe wil je ooit serieus genomen worden, Esther, als je zulke onzin uitkraamt, en zoveel tegelijk?

Maar misschien toch één serieuze opmerking: In de statistiek van het ICAHD waren vanzelfsprekend ook huizen besloten die in Gaza waren gesloopt voordat Israel zich daaruit in 2005 terugtrok. (daarna sloopten ze op een andere manier) En ja, Hamas heeft ook wel eens wat gesloopt.

Esther zei

@Abu,

Het gaat over een rapport dat bestaat uit Hamas-propaganda en dan heb jij het over Goldstone als persoon. Probeer geen rookgordijn op te werpen, Abu.

Een citaat uit leugenblad Haaretz:
A co-author of the Goldstone Gaza report, which accuses both Hamas and Israel of war crimes, claims the Gaza militant group fired only two rockets at Israel prior to last year's winter conflict...

http://www.haaretz.com/news/goldstone-co-author-hamas-fired-something-like-two-rockets-before-gaza-war-1.263087

Niet te best als iemand dergelijke kolder serieus neemt.

"Onderwijl zijn Amnesty, Human Rights Watch en B'tselem eigenlijk een soort Kliniclowns"
Daarin geef ik je geen ongelijk.
Amnesty, dat is toch die organisatie die Guantanomo de Gulag noemde?
Was het niet de nazi-aanhanger Sean MacBride die mede-oprichter was van Amnesty? Niet verwonderlijk dat Amnesty opkomt voor totalitaire landen die hun eigen bevolking uitmoord of deze landen zelfs niet noemt zoals Noord-Korea.
Onlangs meenden deze malloten nog van Canada te eisen Bush te moeten arresteren.
De UNHRC is toch die organisatie die nooit iets zei van 11 jaar bombardementen op Israël vanuit de Gazastrook? Nou ja, zij noemde het onacceptabel. Dat kreeg die organisatie nog net uit haar strot.
Nog niet zo lang terug had deze organisatie het over schenden van mensenrechten in Nederland. Tja, dan heb ik toch echt met een stel clowns te maken.

Dan nog B’tselem. Dat is de zogenaamde onafhankelijke organisatie die gefinancierd wordt door NIF die weer samenwerk met Adalah (Israël Apartheidsstaat en Israël dient te verdwijnen, zegt zij natuurlijk niet zo, maar komt er wel op neer)
Adalah komt ook op voor de rechten van Hamas-moordenaars en terroristen. Zij wil dat Hamas vrij toegang krijgt tot Israël.
http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/01/israel-legal-challenge-palestinians-gaza
Heel raar dat Ahmad Yassin die opriep Israël met de grond gelijk te maken geen toegang kreeg.
NIF was overigens ook betrokken bij het Goldstone rapport. Dit even ter zijde.

Blijf ik met de vraag zitten, waarom je opkomt voor handlangers van terroristen en moordenaars.Zoals ik al eerder zei. Een driedelig pak maakt van een maffia-lid nog geen heer.

Likoed Nederland zei

U bent dus nog extremer en oorlogszuchtiger dan ik al dacht.

Bedankt voor deze toelichting.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Wat ik me op mijn beurt afvraag is waarom je de oprichter van Amnesty (en mede-oprichter van de VN en de Raad van Europa, en oud-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten een nazi-aanhanger noemt? Dat is laster, misschien is het zelfs strafbaar. Is het omdat Nobelprijswinnaar Sean McBride (dat was hij ook nog) één van de leden van een internationale commissie was die Israels misdaden tijdens de inval in Libanon (1982) keihard aan de kaak stelde in een rapport 'Israel in Lebanon'?
(Ik meen dat ik het nog ergens heb. Destijds met rode oren gelezen. Een soort Goldstone rapport avant la lettre. De geschiedenis herhaalt zich voortdurend in Israel).

Voor de rest van je rant heb ik geen tijd en het gaat ook helemaal niet meer over BDS. Maar je vraag waarom ik handlangers van terroristen en moordenaars steun, wil ik nog wel beantwoorden. Dat is heel eenvoudig: omdat het geen handlangers van moordenaars en terroristen zijn. Ze worden alleen moordenaars en terroristen genoemd door Israel. Ik zal het je trouwens nog sterker vertellen: ik steun om dezelfde reden ook veel van die zogenaamde moordenaars en terroristen zelf. Het gaat namelijk meestal gewoon over slachtoffers van de bezetting of Israelische agressie. De mensen in Israel (en soms daarbuiten, kijk naar jezelf) die zo gauw klaar staan met die etiketten van moordenaar of terrorist zouden eens in de spiegel moeten kijken (of wat kritischer naar hun eigen grote voorbeelden, Begin, Shamir, Sharon, Barak, Olmert). En wat meer moeten luisteren naar McBride en zijn volgelingen, zo wil ik er graag aan toevoegen.

Feng zei

@Likoed Nederland
Of staat u gewoon met uw mond vol tanden.
Wij hebben in ieder geval weer geleerd van dat doorprikken van de Hasbara ballonnen.
Dank Abu!

Esther zei

@Abu

Dat Sean McBride een nazi-aanhanger was vindt je terug in ieder geschiedenisboek en overigens ook op duizenden websites. Vriend van hem was Eduard Hempel, Nazi-ambassadeur in Ierland.
Je wil mij niet wijs maken dat ik nu iets nieuws vertel.

Overigens noemde Frank Johansson, ook al zo'n prominente van Amnesty Israël een land dat bestaat uit uitschot. Nou kan hij zo vaak zijn excuses aanbieden als hij wil, maar waar het hart van vol is...

Amnesty is altijd ingenomen met volk dat anti-Joods is. In dat zelfde jaar had Amnesty Amariyeh uitgenodigd die Joden kikes noemde (hoef ik toch niet ook nog te vertalen?). Niet verwonderlijk als je Hamas als vriend ziet.

Vorig jaar hield Amnesty in Londen een bijeenkomst samen met Palestine Solidarity Campaign met de beruchte Atwan die uitgever is van de de krant al-Quds al-Arabi. Atwan had gezegd dat hij die dag feest zou vieren dat Israël door Iran vernietigd zou worden.

Amnesty geeft ook een anti-Joods boekwerk uit van de Jodenhater en holocaustontkenner Ben White "Israeli Apartheid: A Beginner’s Guide"

Tja, Abu, dat is Amnesty, en dan zijn dit maar enkele voorbeelden.

Je kunt wel alles een tirade noemen, maar het zijn en blijven feiten die slechts geciteerd worden

Esther zei

'Israel in Lebanon'

Ik geloof best, Abu, dat jij dat boekje geweldig vond. Het werd ook de hemel in geprezen door sprookjesschrijver en fantast Edward Said.

MacBride weet niets af van de inval van Israël in Libanon. Het had te maken met het verdrijven van de 'Palestijnen' uit Jordanië. Arafat dacht dat hij met zijn moordenaarsbende, de PLO het land kon overnemen en toen dat slecht afliep terroriseerde hij vanuit het noorden Israël tot de maat vol was met een poging tot moord door de bende van Abu Nidal op op de Israëlische ambassadeur van Gr. Brittannië. Het bleek zelfs dat de PLO over tanks beschikte.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Ik weet niet wat je citeert, maar natuurlijk was MacBride geen nazi. Zijn moeder was antisemiet (was toen vaker salonfähig), zijn zwager pro-nazi en Ierland was neutraal in WO II (ze hadden weinig reden om pro-Engels te zijn, tenslotte). Maar dat was alles. Dat maakt van MacBride geen nazi. Ook niet als hij wellicht contacten heeft gehad met nazi's. Dat waren er wel meer. Was Yitzhak Shamir een nazi? De Stern-groep waarvan hij één van de leiders was had niet alleen contacten met de nazi's, maar onderhandelde er zelfs mee.

Ik heb geen idee wie Amariyeh is, maar wel ken ik Abdel Bari Atwan, hoofdredacteur van Al-Quds al-Arabi (geen slechte krant) persoonlijk als een goede, kritische waarnemer. Het is uitgesloten dat hij zoiets onsubtiels zou hebben gezegd als wat jij hem in de mond legt.
Ben White, ook alweer zo'n kreet. Zijn boek heb ik (nog) niet gelezen maar ik ken zijn artikelen en hoezo is White een holocaust-ontkenner? Of een antisemiet? Omdat hij kritisch is? Is dat weer hetzelfde afgezaagde verhaal als altijd: wie harde kritiek levert op Israel is een antisemiet?

Feng zei

@ Esther, @ Likud
Sorry Likud & Esther, maar hadden we het hier niet over de uiterst succesvolle en mondiale beweging: BOYCOTT, DIVESTMENT and SANCTIONS van producten/diensten uit de bezette Palestijnse gebieden?
Jullie maken nog al een Schwalbe.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Over Israel in Libanon: Alweer: waar haal je die feiten toch vandaan? Er klopt namelijk echt geen donder van. Ik hebt die inval destijds voor Het Parool gedaan, een deel van de tijd ook vanuit Israel en Libanon. En het had niets te maken met het verdrijven van de Palestijnen uit Jordanië (dat was in 1970 en dit was twaalf jaar later) maar wel met verdrijven. Sharon wilde namelijk de Palestijnen (en de Syriërs) uit Libanon verjagen en daar een president naar Israels keuze (Bashir Gemayel) benoemen. (Het is allemaal niet helemaal gelukt. Gemayel werd opgeblazen, de Syriërs kwamen gewoon weer terug en Sharons poging om weer een 'Bye bye PLO'show van te maken ging ook niet op. Het hoofdkwartier werd verplaats naar Tunis).
Intussen leek de inval in Libanon erg op wat later in 2008 gebeurde in Gaza. Ook in Libanon was er een bestand van kracht, dat zelfs een jaar duurde. Maar Sharon stond al die tijd met tanks met draaiende motor (bij wijze van spreken) klaar om naar binnen te rijden. In Gaza lokte Israel zelf een breuk van het bestand uit om aan te vallen, in Libanon in '82 was het Irak dat een ploegje van de voor Bagdad werkende Palestijnse dissident Abu Nidal (een vijand van Arafat en de PLO) een aanslag liet plegen op de Israelische ambassadeur in Londen in de hoop dat Sharon zou aanvallen. Sharon stelde ze niet teleur daar in Bagdad. Hij gaf de PLO de schuld van de aanslag en reed onmiddellijk het land binnen - tot in Beirut. Dit was waarop hij had gewacht.

Het boekje dat de commissie van MacBride uitbracht leek als twee druppels water op het Goldstone-rapport: gebruik van ontoelaatbare wapens, het op grote schaal bombarderen van bevolkingscentra, zoals vluchtelingenkampen, woonblokken met honderden mensen erin, en scholen en ziekenhuizen. Libanon was alleen nog veel erger dan Gaza, er vielen 20.000 doden. En het werd allemaal nog bekroond door de slachting in de kampen Sabra en Chatila, waar 3000 mensen werden gedood door de christelijke Falangisten-milities, die door Israel de kampen waren ingestuurd en die drie dagen lang aan het moorden sloegen terwijl de Israeli's toekeken.

En ach, Edward Said een fantast? Fantastisch dat was hij zeker. Maar qua fantasie sla jij hem toch met straatlengtes, hoor .

Franklin Ryckaert zei

@ Esther :
"Een driedelig pak maakt van een maffia-lid nog geen heer".

Ik wist niet dat ALLE Israelische politici driedelige pakken dragen.

Esther zei

"Het boekje dat de commissie van MacBride uitbracht leek als twee druppels water op het Goldstone-rapport"

Precies, zelfde vooroordelen. Er zijn wel meer die het met Goldstone en MacBride eens zijn.
Zei jij niet onlangs nog dat een klein kind gedood was door Israëlisch geschut? Dus wat zegt het dat je ergens verslag van uitbrengt.
De NOS maakte van een Hamas'verslaggever' (handlanger) gebruik tijdens Cast Lead.


Natuurlijk heeft de inval van Israël in Libanon geen voorgeschiedenis in jouw ogen want dat past niet in jouw visie. De inval werd zomaar gedaan. De rol van Syrië (en Rusland) laat je weg en het blijkt dat je het normaal vindt dat in Libanon een bende moordenaars zat (en nog zit)*
Dat jij voor het Parool werkte zegt helemaal niets over je verslag. Jouw schrijven is geen bewijs, eerder een tegenbewijs. Zoals ik al eerder zei. Als je mij op iets wijst citeer jij steeds jezelf, of blaadjes als Maannews, The Guardian enz.

Ik wed dat je Said's leugenwerkje Orientalism op je boekenplank hebt staan. Over zijn leven loog hij ook al, zijn jeugd. Said heeft het niveau van Pappé, leugens en fantasie verkopen als waarheid. Maar het verkoopt goed aan politiek correcten die immers de waarheid niet onder ogen wensen te zien.

* Een aantal jaren terug zorgden jouw Palestijnen wer voor problemen, oorlog, in Libanon.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Het kleine kind was gedood door Israelische geschut, schreef .. onder meer het antisemitische leugenblaadje The New York Times. Iedereen schreef dat eigenlijk. Behalve de uiterst betrouwbare luit. kol. Leibovich van de Israelische militaire voorlichtingsdienst dan.
Ik heb even geen zin meer. Ik ga liever Orientalism nog even herlezen. Shabbat shalom, of gewoon een prettig weekend. En blijf vooral reageren, je bent een bron van vermaak.