donderdag 12 juli 2012

Egyptische president praat met de Saudi's over betere betrekkingen

De Egyptische president Morsi is woensdag voor zijn eerste buitenlandse staatsbezoek aangekomen in Saudi-Arabië, waar hij ook koning Adullah ibn Adel-Aziz sprak (foto boven/Reuters). De gesprekken met de Saudi's gingen onder meer over Saudische investeringen in Egypte, en mogelijkheden voor Egyptenaren om te werken in Saudi-Arabië (er zijn ongeveer een miljoen Egyptenaren in Saudi-Arabië). Ook kwamen het lot van Egyptenaren in Saudische gevangenissen  en de hadj- en omra-pelgrimages naar Mekka aan bod.
Al Banna kust
Aangenomen mag worden dat de gesprekken ook gingen over de onderlinge verhoudingen. De relatie tussen van de Moslim Broederschap (waaruit Morsi afkomstig is) en de Saudi's is verre van ideaal. De Saudi's staan meer aan de kant van de Salafisten. De Saudische, in Londen verschijnende krant Al-Sharq al-Awsat reet de wonden open door bij een stuk over de toekomst van de betrekkingen tussen de Moslim Broederschap en de Saudi's een oude foto te plaatsen van Hassan al-Banna de stichter van de Broederschap, die de hand kust van koning Abdel-Aziz ibn Saud, de stichter van Saudi-Arabië (zie foto rechts). In het licht van de huidige verhoudingen was de publicatie van de foto niets minder dan een beledigende hint. 
Terwijl Morsi in Jeddah was en in Mekka de kleine (omra-) pelgrimage uitvoerde, liep zijn decreet over het terugroepen van het parlement stuk in een wirwar van juridische puzzels, waarschijnlijk was dat definitief. 

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...