maandag 2 juli 2012

Hamas remt verzoeningsproces af na politiegeweld van Fatah op de Westoever

'
 'Dayton-agenten' halen uit naar demonstranten in Ramallah op 1 juli 2012. (Reuters)

De Palestijnse veiligheidstroepen, ook wel de 'Dayton-troepen' genaamd naar de Amerikaanse generaal die de politiemacht heeft opgericht en getraind, heeft het afgelopen weekeinde flink van zich doen spreken. Demonstraties in Ramalllah werden met geweld uiteengeslagen, een verslaggever werd op het bureau zodanig gemolesteerd dat hij in het ziekenhuis belandde. Ook werden tenminste 150 mensen opgepakt bij diverse razzia's die bedoeld waren om illegaal wapenbezit terug te dringen, volgens de Palestijnse autoriteiten.
Volgens de PA ging het bij de arrestaties onder andere ook om oud-veiligheidsagenten en leden van de Al-Aqsa Brigades. Volgens Hams was de actie echter ook en vooral gericht op aanhangers van Hamas.  De regering van Hamas in de Gaza-strook heeft naar aanleiding van die laatste actie van de troepen van de Palestijnse Autoriteit, de registratie van kiezers in de Gaza-strook opgeschort. Die registratie, die de opmaat vormde tot algemen verkiezingen in alle Palestijnse gebieden, vond plaats in het kader van de afspraken tussen Hamas en Fatah over hereniging van de twee Palestijnse besturen. Maar volgens Hamas is het herenigingsproces (opnieuw) onder druk komen te staan door de arrestaties op de Westoever, die vooral ook leden van Hamas zouden treffen.
Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei dat Hamas heeft besloten het registratieproces van de kiezers tijdelijk stop te zetten. 'We zijn nog steeds uit op verzoening en het houden van verkiezingen,' aldus Abu Zuhri, 'maar de agressieve veiligheidsmaatregelen op de Westoever zouden leiden tot een verkiezingsresultaat  dat Fatah zou bevoordelen.'
Muhammad Jaradat in  het ziekenhuis

Het  neerslaan van de demonstraties in Ramallah gebeurde op zaterdag en zondag. Zaterdag was er een demonstratie tegen het voorgenomen bezoek van Shaul Mofaz, de Israelische vice-premier en leider van Kadima, die met president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit een gesprek zou hebben. Het gesprek werd afgelast, naar verluid wegens de golf van protest die er in Palestijnse kringen tegen opklonk. Er werd echter toch gedemonstreerd en daar werd met grof geweld tegen opgetreden. Tien mensen belandden in het ziekenhuis en zeven werd gearresteerd. De volgende dag werd opnieuw gedemonstreerd, ditmaal tegen het gewelddadig optreden van de Dayton-troepen. Ook deze demonstratie werd met kracht neergeslagen.. Opnieuw belandden zeker tien mensen in ziekenhuizen en ook werden weer arrestaties verricht.
Het Palestijnse ministerie van binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat het het optreden van de Palestijnse veiligheidstroepen zal onderzoeken. Het Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) protesteerde bij het ministerie wegens de manier waarop verslaggever Muhammad Jaradat eerst was opgepakt en vervolgens op een politiebureau zodanig met stokken in elkaar geramd dat hij in het ziekenhuis moest worden genomen.

1 opmerking:

Ben zei

Volgens mij een gevolg van een jarenlang gemankeerd democratiseringsproces in de Westoever en Oost-Jerusalem.

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...