zaterdag 4 augustus 2012

Palestijnen gaan volgende maand nieuwe poging doen hun status binnen de VN op te waarderen

De Palestijnen zullen volgende maand opnieuw een poging doen hun status in de Verenigde Naties op te waarderen. Minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riyadh al-Malki, heeft dat zaterdag gezegd op een persconferentie in Ramallah. Al Malki zei dat de Palestijnen zullen vragen om een waarnemersstatus 'als niet-lidstaat'. Op dit moment heeft de PLO een 'waarnemersstatus als organisatie'.
De aanvraag voor de statusverhoging zal worden gedaan op 27 september tijdens een rede van president Mahmoud Abbas voor de Algemene Vergadering van de VN. Na het indienen van het verzoek zullen de Palestijnen gaan lobbyen  bij de diverse lidstaten. Een eenvoudige meerderheid in de Algemene Vergadering is voldoende om de status te verkrijgen. Een goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad is in dit geval niet nodig, zoals dat wel het geval is bij het aanvragen van een volledig lidmaatschap.
Riyadh al-Malki
Als de opwaardering wordt bereikt zal dat een indirecte erkenning betekenen van de Palestijnse claim op een staat in de Westoever, Gaza en Oost-Jeruzalem en zouden de Palestijnen een status krijgen die vergelijkbaar is met die van het Vaticaan. Het zou de mogelijkheid voor hen openen van een lidmaatschap van diverse VN-organisaties, zowel als het Internationale Strafhof  in Den Haag. Al-Malki zei te hopen dat de Palestijnen minimaal de stemmen krijgen van 180 van de 193 lidstaten.
Als de status van 'waarnemer als niet-lidstaat' eenmaal is bereikt zullen de Palestijnen een nieuwe poging gaan wagen om een volledig lidmaatschap te krijgen als lidstaat. Daarvoor is wel de steun van de Veiligheidsraad nodig, en van Washington, dat in de V-Raad een recht van veto heeft. De Palestijnen deden verleden jaar al een gooi naar dit lidmaatschap, maar dat stuitte op verzet van Washington en van Israel die zeiden dat een Palestijnse staat alleen kan voortkomen uit directe onderhandelingen met Israël. 'Het is een strijd die voortgaat,'zei Al-Malki, 'en we zullen hem voortzetten tot het einde.'
Update: Israels ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, gaf bij wijze van commentaar toe dat de Palestijnen een "gegarandeerde meerderheid" hebben in de Algemene Vergadering, genoeg om de status van waarnemer als niet lidstaat te verkrijgen. Die status, zo meende Prosor, zou gebruikt kunnen worden om Israel in diverse interationale fora aan te vallen. Maar hij voegde eraan toe dat het geen verandering zou brengen situatie 'op de grond' en dat de enige manier om tot vrede te komen toch onderhandelen met Israel is.
Cynisch als ik nu eenmaal ben voeg ik hier mij eigen commentaar aan toe: inderdaad hebben 19 jaar onderhandelingen sinds 1993 de vrede een stuk dichterbij gebracht. Ja toch, meneer Prosor?  

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...