woensdag 12 september 2012

Freedom Theatre vraagt dringend om actie ten bate van Zakaria Zubeidi

Zakaria Zubeidi
 Update II, maandag 17/9. Zakaria heeft zijn honger- en dorststaking weer volledig hervat, nadat hij maandag van een Palestijnse rechtbank te horen kreeg dat de beslissing om hem vrij te laten 19 dagen wordt uitgesteld, teneinde de officier van justitie meer tijd te geven. Zakaria gaf - zie hieronder - zijn staking donderdag gedeeltelijk op (hij begon weer met drinken), nadat een delegatie van president Mahmoud Abbas hem had gezegd dat hij deze maandag zou worden vrijgelaten. Hij zal nu dus weer binnen enkele dagen in een fase komen waarin levensgevaar dreigt.  


 Update: Zakaria heeft zijn weigering om te drinken laten varen, nadat hij van een delegatie van Mahmoud Abbas de verzekering heeft gekregen dat hij in de komende dagen, na een rechtszitting, zal worden vrijgelaten. Zakaria was toen al even opgenomen in een ziekenhuis. 

Zakaria Zubeidi, één van de stichters van het Freedom Theatre (Masrah al-Huriyye) in Jenin op de Westoever heeft op 9 september aangekondigd dat hij vanaf die dag een 'honger en dorststaking' is begonnen tegen het voortdurende uitstel van zijn vrijlating uit gevangenschap door de Palestijnse Autoriteit. Het Freedom Theatre vraagt al zijn vrienden en relaties actie te ondernemen, want een staking zoals Zakaria houdt, waarbij hij zowel drinken als voedsel weigert, leidt binnen een week tot de dood.
Zubeidi, die nog steeds betrokken is bij de leiding van het theater en die een ex-leider is van de Martelaren van al-Aqsa Brigade, zit nu ongeveer vier maanden gevangen. De Palestijnse Autoriteit heeft in die tijd geen enkele klacht tegen hem uitgebracht, of bewijzen aangedragen voor welk vergrijp dan ook. Intussen is hij gemarteld en zijn op meerdere manieren zijn rechten geschonden. Onder meer Human Rights Watch heeft daar in juli al verslag van gedaan.
Zakaria is één van de laatste overlevenden van 'Arna's Kinderen' uit de gelijknamige film van Juliano Mer Khamis en Danniel Danniel. Tijdens de Tweede Intifada trad Zakaria toe tot het verzet en werd hij er één van de leiders van. Na het Freedom Theatre mede te hebben opgericht in 2006 legde hij de wapens neer om zich verder te wijden aan een 'culturele vorm van verzet'. Hij overleefde meerdere Israelische pogingen om hem te vermoorden, maar dreigt nu te sterven in een Palestijnse gevangenis. Het Freedom Theatre roept op protesten te sturen aan de Palestijnse Autoriteit. Op de website van het theater, hier, zijn adressen te vinden.

Wellicht is het een idee voor mensen in Nederland om te protesteren bij de missie van de PA in Den Haag. De telefoonnummers zijn 070-3604864 of fax 070-3659847.
  

Geen opmerkingen: