vrijdag 12 oktober 2012

B'tselem documenteert vijf aanvallen op Palestijnse olijfboomgaarden in drie dagen

Kheir Jaber, next to one of his destroyed olive trees, Qaryut,10 Oct. 2012. Photo: Salam a-Deb'i, B'Tselem
 Qaryut 9 oktober (foto's B'tselem)

De Israelische mensenrechtengroep B'tselem heeft tussen 7 en 10 oktober 2012 vijf gevallen gedocumenteerd van het vernielen van Palestijnse olijfbomen en/of het stelen van de olijvenoogst. De aanvallen vallen samen met het begin  van de olijvenoogst. Dit soort aanvallen van kolonisten op de Palestijnse boomgaarden in de oogsttijd zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. B'tselem maakt de opmerking dat het leger in de betreffende gebieden aanwezig was en op de hoogste was van het feit dat ze gevaar liepen, maar desondanks onvoldoende bescherming bood aan de Palestijnse boeren. Wat mij betreft trapt de organisatie daarmee een open deur in.
Hieronder een korte weergave van de bevindingen van B'tselem. Over twee gevallen (in Qaryut en Beitillu) schreef ik al eerder een stukje en ik maakte een volgens mij toepasselijke bewerking van een liedje van Tom Lehrer  (e.e.a  staat hier). 

7 October 2012, al-Janiya (ten westen van Ramallah)

Hier werden 25 bomen verniel van de familie Abu Fahaida. De 'illegale outpost' Zayit Ra'anan ligt 500 meter te noorden van hun land. De familie ontdekte de schade toe ze kwamen oogsten. Een dag eerder was de familie lastig gevallen door de koloniste toen zij op het land aan het werk waren. Het leger kwam na een uur en verdreef de kolonisten. Het raadde de Palestijnen vervolgens aan om naar huis te gaan. De familie vroeg om bescherming voor als ze de volgende dag terug zouden keren. Maar de bomen werden kennelijk later diezelfde dag nog door de kolonisten vernield. De familie heeft een klacht ingediend.

7 October 2012, Beitillu (ten westen van Ramallah)

Boeren die kwamen oogsten werden met stenen bekogeld door tien gemaskerde kolonisten die kwamen uit de richting van de 'outpost' die buiten de poort van de nederzetting Nahliel is gesticht. Er braken gevechten uit en ook raakte een deel van de bomen in brand, vermoedelijk aangestoken door de kolonisten. B' tselem heeft twee video's van de gevechten, opgenomen door een van hun volontairs. .
 Soldiers next to the trees set on fire, Beitillu, 7 Oct. 2012. Photo: Muhammah Radwan, B'Tselem
 Beitillu

9.10.2012, Farata (ten westen van Nablus)
Rabbijnen voor de Mensenrechten wilden op 9 oktober 2012 Palestijnse boeren uit Farata en Amatin helpen met de olijvenoogst. Dit gebeurde in overleg met het leger. Maar aangekomen op op het land, ten zuiden en ten westen van de 'outpost' Havat Gilad, werd ontdekt dat de olijven al geoogst waren. De bomen waren daarbij beschadigd, veel takken waren afgebroken. Het ging om 220 bomen, respectievelijk  van twee inwoners uit Farata en één uit Amatin.

9 oktober 2012, Qaryut (ten zuiden van Nablus)
Op 9 oktober ontdekten inwoners van het dorp Qaryut dat meer dan 80 olijfbomen op land dat eigendom is va tien families zwaar waren beschadigd. Het land ligt ten zuidwesten van het dorp, op ongeveer twee kilometer van de nederzetting Eli. De dorpelingen waren de dag tevoren op het land, dus de schade was 's nachts aangericht.

10.10.2012, al-Mughayir (ten noordoosten van Ramallah)
Op 10 October 2012 werd Ratib Na'asan, een inwoner van Al-Mughayir, door Palestijnse autoriteiten gewaarschuwd dat olijfbomen van hem beschadigd waren. Dit was gerapporteerd door een soldaat. Na'asan constateerde ter plekke dat ongeveer 100 bomen beschadigd ware, de meeste waren afgezaagd tot de stam. In een stuk land ernaast, dat van zij broer is, was nog eens een 40-tal bomen beschadigd. Het was niet de eerste keer. B'Tselem documenteerde drie eerdere gevallen waarin bomen van Ratib Na'asan werden beschadigd - in january 2008, october 2009, en november 2010.

B'tselem meldt dat in de gedocumenteerde gevallen aangifte is gedaan. Die moeite hadden de boeren en B'tselem zich vermoedelijk kunnen besparen. De groep Yesh Din, die dit soort zaken bijhoudt, meldt dat sinds 2005  162 klachten zijn ingediend wegens aanvallen op Palestijnse bomen en diefstal van oogsten. Van deze 162 klachten heeft zegge en schrijven één enkele klacht tot een vervolging geleid. Volgens Yesh Din werden 124 zaken gesloten omdat de 'aanvallers onbekend' waren, 16 wegens 'gebrek aan bewijs' of 'onvoldoende bewijs', en twee omdat er 'geen sprake was van crimineel gedrag'. De resterende zaken zijn nog steeds in onderzoek, of het bleek onmogelijk er informatie over te krijgen. In twee gevallen waren de dossiers zoek geraakt.   
B'tselem zegt nu te gaan volgen wat er met de klachten van dit jaar gebeurt. Ik wens ze succes.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...