dinsdag 30 oktober 2012

Israel trekt - in strijd met afspraken - bezoekrecht voor gevangenen uit Gaza weer in


Israel heeft de bezoeken van familieleden van gevangenen uit Gaza weer geschrapt, drie maanden nadat 
De Nafha-gevangenis in de woestijn bij Mitzpe Ramon
het bezoekrecht in ere werd hersteld. 
Het recht van gevangenen om bezocht te worden door familieleden is gegrond op internationale rechtsregels. Israel schafte het recht van gevangenen uit Gaza in Israëlische gevangenissen echter af in 2007 'als straf voor de gevangenhouding van korporaal Gilad Shalit in Gaza'. Shalit werd in november 2011 uitgeruild. Het bezoekrecht werd echter pas weer ingesteld in juli van dit jaar, als onderdeel van het akkoord over de  beëindiging van de massale, maandenlange hongerstaking van gevangenen die daarvoor werd gehouden. Israël zei toen dat het voorlopig zou ingaan in 'proefperiode' van drie maanden.    
Die drie maanden zij nu voorbij en er komt geen verlenging. Het ministerie voor de zaken van de gevangenen van de Palestijnse Autoriteit zei in een verklaring dat Israel zich niet heeft gehouden aan de afspraken die in juli zijn gemaakt. Het voegde eraan toe dat bezoeken die de 444 gevangenen uit Gaza mochten hebben sowieso beperkt waren geweest. Zo waren er geen kinderen van gevangenen toegelaten en mochten er ook geen persoonlijke zaken worden overhandigd.
Het Internationale Rode Kruis, dat sinds 2007 had gepleit voor het herstel van het bezoekrecht van de gevangenen uit Gaza, had de afspraken van juli een 'eerste stap' genoemd er eraan herinnerd dat Israel onder het internationale recht verplicht is familiebezoek van gevangenen toe te laten.   

Geen opmerkingen:

Israeli's vallen vluchtelingenkamp binnen, doden twee man en vernielen infrastructuur

  Israelische militairen zijn zondagmorgen het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem binnengevallen met een groot aantal gepantserde jeep...