zondag 14 oktober 2012

Drie Palestijnen gedood, meerdere gewond, bij Israelische luchtaanvallen in Gaza

Updated: De Israelische luchtmacht heeft zaterdagavond en zondagochtend aanvallen in Gaza uitgevoerd waarbij drie Palestijnen werden gedood. Er waren meerdere gewonden.
Zaterdagavond werden twee mannen met een raket van hun motorfiets afgeschoten in een straat in het Jabaliya kamp in noord Gaza. De twee werden daarbij gedood. De 43-jarige Hisham as-Saidni raakte ernstig gewond en overleed na aankomst in het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad. Zijn metgezel arriveerde in het ziekenhuis zonder hoofd. Hij werd geïdentificeerd als Faik Abu Jazar. Een tienjarig kind dat in de buurt liep raakte matig ernstig gewond en werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht.
As-Saidni zou lid zijn geweest van een groep die bekend staat als Majlis 'Majlis Shura Al-Mujahidin van Beit al-Maqdis', een islamistische groep in Gaza. De groep claimde eerder op de dag de verantwoordelijkheid voor het lanceren van een raket die ontplofte in de tuin van een huis in Netivot in Israel en daar schade aanrichtte.
Enkele uren na de dodelijke treffer in Jabaliya later opnieuw  raket afgeschoten op een motorfiets, ditmaal te oosten van Khan Younis. Medici bevestigden dat de 24-jarige Yasser al-Atakal, 24, daarbij werd gedood. Een tweede man raakte ernstig gewond. Nog een luchtaanval in de wijk Zeitoun in Gaza-stad maakte vier gewonden.  
Eerder zaterdag had Israel als meerdere doelen in Gaza gebombardeerd, zonder dat dit slachtoffers eiste. Onder meer een trainingscentrum van de Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas in de wijk Sheikh Marwan van Gaza-Stad en een tweede plek waar getrained werd bij de elektriciteitscentrale in Nusseirat werden getroffen. Er was materiële schade, waaronder aan gebouwen in de buurt. 

PS  De NRC berichtte zondagmiddag als volgt over de aanvallen (onder de kop 'Israel voert luchtaaval op Gaza uit als vergelding') :
Een Israëlische luchtaanval op het noorden van de Gazastrook heeft zeker aan een Palestijn het leven gekost, zo meldt de BBC Vanavond. De aanval vormde een vergeldingsactie naar aanleiding van de terreuraanslag op Israël van gisteren.
Andere bronnen spreken van twee overledenen, meldt persbureau AFP. Gisteren kwam in een woning in Netivot een raket aan, ongeveer tien kilometer van de grens met de Gazastrook. Niemand raakte daarbij gewond. Een terreurgroep uit de Gazastrook eiste de aanslag vervolgens op.
Als reactie op deze aanslag bestookte Israël zeker drie doelen in de Gazastrook, zover bekend ook zonder slachtoffers te maken. Het Israëlische leger heeft een verklaring uitgegeven:
“Een gevechtsvliegtuig met als doelwit de terreurorganisaties in het noorden van de Gazastrook is vanavond op pad gestuurd. Andere doelwitten zijn twee terreurorganisaties in het centrum van dit gebied. Inmiddels is bevestigd dat een doelwit is geraakt door de luchtmacht. [...] Deze gebieden zijn onder vuur genomen als reactie op de raketaanval op het zuiden van Israël.”
Defensie verklaarde daarbij dat het geen aanvallen op Israëlische burgers en militairen tolereert, en hiertegen hard optreedt.

Vraag:  waarom kan Israel ongestraft steeds prijsschieten in Gaza en waarom berichten Nederlandse media daar zo bedonderd en onvolledig over? Eén dode i.p.v. drie, en praten over Israelische 'vergelding' zonder daarbij te melden dat Israel vorige week met de huidige uitwisseling van beschietingen is begonnen door middenin een drukke straat in Rafah in Zuid-Gaza zomaar wat mensen af te schieten - zie hier en hier). Als we de term terreur wille gebruiken, dan kwam in dit geval Israel daar toch zeker voor in aanmerking.  

Maar de vraag waarom Israel er steeds mee weg komt was natuurlijk retorisch. Ik raad dat u het antwoord zelf wel kunt bedenken.

3 opmerkingen:

Esther zei

Met de dood van Hisham as-Saidni zal de ISM wel ingenomen zijn, immers, hij was een van de leiders van de terreurgroep Jama’at al-Tawhid wal-Jihad die verantwoordelijk was voor de moord op Arrigoni. Overigens was ook Faik Abu Jazar lid van de terreurbende.
Saidini had ook zoals velen een oorlogsnaam: Abu al-Waleed al-Maqdisi en vanwege zijn ‘verdiensten’ zette Hamas hem al eens 14 maanden achter slot en grendel.
De terroristengroepering was overigens ook verantwoordelijk voor de ontvoering van Alan Johnston in 2007. Dreigden hem te vermoorden als Groot-Brittannië geen €5 miljoen zou betalen en Abu Qutada zou vrij laten.
Overigens, het IDF schiet niet ‘zo maar’ mensen af. Zelfs schrijf je dat zij terroristen zijn en tot een moordenaarsbende behorren.
Gedood worden is beroepsrisico als je terrorist bent en op Jodenjacht gaat.

Je kunt je beter afvragen waarom Turkije ongestraft Syrië mag aanvallen en een vliegtuig mag kapen. Een VN-lid dat een VN-lid aanvalt en Moon zwijgt (vanzelfsprekend) in alle talen.

Abu Pessoptimist zei

Esther, lees ik het het goed als ik uit je woorden begrijp dat je het wel mooi vindt als mensen worden gedood die andere mensen hebben vermoord? Ik hoop het niet, eerlijk gezegd want dat is de wet van de jungle (en mogelijk van onze staatssecretaris Teeven van de VVD). Als we die loslaten op onze samenleving, zouden we ook zonder pardon de hele politiek/militaire top van Israel naar de andere wereld mogen helpen. Te beginnen met Ehud Barak hebben ze namelijk allemaal tientallen, nee honderden liters bloed aan hun handen (denk bijv. aan Cast Lead). Maar misschien lees ik je niet helemaal goed. Ik hoop het maar.

Ik denk dat ik je in ieder geval niet god snap als je schrijft dat de 'IDF net zomaar mensen afschiet'. Los van de vraag of het IDF überhaupt gerechtigd is wie dan ook af te schieten (zie hierboven), hoe wil je het dàn noemen als het een man wil doden en daarbij ook zo'n negen omstanders raakt, onder wie vrouwen en kinderen, van wie een aantal zeer ernstig gewond raakt?

Sonja zei

Bovendien is het legitimeren van buitengerechtelijke executies iets dat je alleen bij fascisten terugziet Esther. Kijk eens in de spiegel.