maandag 15 oktober 2012

Ook Amerika vindt dat vrouwen uit Gaza niet hoeven te studeren

Eind september schreef ik een stukje naar aanleiding van het feit dat het Israelische hooggerechtshof een verzoek had afgewezen van een aantal vrouwen uit de Gaza-strook dat wilde studeren aan de universiteit van Bit Zeit op de Westoever. Het hof vond dat Israel geen verplichting had hen toe te laten. Blijkbaar hoeven mensen, vrouwen in dit geval, die geregeerd worden door Hamas, volgens de Israelische opperrechters niet verder te leren. Dat is nu bezetting in optima forma, voegde ik eraan toe.
Maar nu blijkt dat Israelische opperrechters niet de enigen zijn die die vinden dat vrouwen uit Gaza geen recht hebben om te studeren. Het persbureau Associated Press (AP) meldt dat de Verenigde Staten zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven een program hebben geschrapt waarbij vrouwen uit Gaza studiebeurzen kregen om te gaan studeren op de Westoever. Het program werd twee jaar geleden nog met veel fanfare gelanceerd door minister Hillary Clinton, zegt AP. Maar nu blijkt dat Israel de studenten geen visum geeft, hebben de Amerikanen het maar stilletjes onder de tafel gewerkt.
AP:  In a statement, the American consulate in Jerusalem said it decided not to grant the scholarships over the summer after Israel said it would not permit the students to travel. "Because of the timing and risk of losing funding, available scholarships were awarded to other applicants," it said. "We hope to include Gazan students in future programs."  
Jawel, omdat ze bang waren dat het geld anders niet besteed zou kunnen worden, lieten ze het program maar vallen en gaven ze de beurzen aan anderen. En maar hopen dat het volgend jaar beter zal gaan. Nou dat kan dat Amerikaanse consulaat - zie de zaak bij het hooggerechtshof - dus wel vergeten. AP haalt nog een woordvoerder van de Israelische militairen aan, die ik ook voor de volledigheid ook nog maar even citeer: Israeli military spokesman Guy Inbar said the policy is part of Israel's struggle against Hamas. (..) "Hamas makes great efforts to establish new affiliates of the terrorist infrastructure from Gaza to the West Bank, and to transfer knowledge to strengthen the existing infrastructure in the West Bank today," Inbar said. 
Ook dat geeft weinig hoop voor de toekomst. Vrouwen uit Gaza die zogenaamd willen studeren, komen dus volgens de militairen eigenlijk met een heel ander doel, namelijk om de 'terroristische infrastructuur te versterken'. Ik vraag me soms af:  zouden die woordvoerders nu echt zo dom zijn dat ze die onzin zelf geloven? Dat kan toch haast niet? Dan ben je toch op de rand van debiel?       

Geen opmerkingen: