zondag 25 november 2012

De Winter: de genialiteit van de eenvoud


Column door gastauteur Jaap Hamburger:
 In de Gazastrook valt de elektriciteit nogal eens uit; op meerdere manieren is Israël daar debet aan, bijvoorbeeld door de invoer van reserve- en reparatieonderdelen te belemmeren van de elektriciteitscentrale in Gaza die het eerder gebombardeerd heeft. Liften blijven hangen, koelkasten en ziekenhuisapparatuur haperen, het licht valt uit. Het zij zo.De bewoners van Gaza weten met tegenslag om te gaan.
Wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als het licht uitvalt? Precies! En wat doen al die jongetjes die in de Gazastrook geboren worden, als het nadien jongemannen geworden zijn? Precies! Stenen gooien en raketten knutselen, als tijdverdrijf, want werk is er niet, dus hebben zij hun baard laten groeien en koesteren zij hun boosheid. De Hamasregering schept alleen chaos, en geen Melkertbanen, en de jongemannen worden van de weeromstuit boos, boos op Israël, en op de joden. Dat komt, Palestijnen hebben moeite met logisch denken.
Waar zijn die raketten voor bedoeld? Voor de export misschien, om wat bij te verdienen, als alternatief voor de uitvoer van aardbeien en anjers, die de strook maar mondjesmaat mogen verlaten, omdat de dekselse Israëli’s weten dat daar bommen en granaten tussen kunnen zitten? Welnee, die raketten worden niet uitgevoerd, die worden afgeschoten, op Israël en de joden, uit boosheid dus, en voor de leut. Niks beters te doen. Ledigheid is niet alleen des duivels oorkussen, maar ook dat van Allah. Zie daar, in een notendop de beschrijving van oorzaak en stand van zaken van het Israëlische Palestijns conflict volgens de analyse van schrijver en Midden-Oosten expert Leon de Winter (omdat De Winter wel logisch denken kan, ziet hij tussen de duivel en Allah weinig verschil.)
Wat stelt de Winter als oplossing voor, om van de boze knutselmannen af te komen? Bij Claudia de Breij in het programma ‘De kunst van het maken’ mocht hij het uitleggen, en de ‘context’ geven bij woorden die hij eerder die week sprak in Amstelveen.
 
 Leon de Winter bij Claudia de Breij in 'De kunst van het maken'. (Klik hier voor het bekijken/beluisteren van het fragment)

Geboortebeperking!
Geniaal van eenvoud en dus nooit iemand op het idee gekomen. Geboortebeperking bant oorlogen uit. Niet de EU maar Organon had de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen, ironiseert de Winter, aan tafel bij Claudia. Dankzij de pil is er in Europa al decennia geen oorlog meer (we vergeten ‘Joegoslavië). Eén jongeman per gezin, en vrede op aarde in de mensen een welbehagen. Leons kerstboodschap, de Koningin kan wel inpakken. De Chinese één-kind politiek, toegepast op Gaza. Dat was Leons uitleg van zijn eigen woorden eerder die week in Amstelveen, waar joden en anderen in een zaaltje bijeen waren om hun ‘solidariteit met Israël’ te betuigen, en elkaar ‘te troosten’, omdat Israël weer eens existentieel in de gevarenzone was, door de boze baarden.
De Winter verpakte zijn oplossing, geboortebeperking voor Gaza, wel heel stout. “Ik mag het niet zeggen, laat niemand het horen, maar” –Leon durft!!- “maar we zouden in het geheim anticonceptie in het drinkwater van Gaza moeten doen!” Gelach, en applaus, ook van Van der Staaij en rabbijn Evers, die daar in dat Amstelveense zaaltje, Leon de woorden uit de mond keken. Normaal geen voorstanders van anticonceptie die twee, maar nu even wel.
Er zit al van alles in het drinkwater van Gaza, onder andere te veel zout en gif, omdat de drinkwaterbronnen niet meer te zuiveren zijn – net als bij die haperende electriciteitscentrale is Israël daar op meerdere manieren debet aan, bijvoorbeeld door voor de waterzuiveringsinstallaties de invoer van reserve- en reparatieonderdelen en chemicaliën en beton te belemmeren - dus waarom niet een beetje anticonceptie toegevoegd? Valt niet op.
Israël probeert ook wel om te helpen, door boze jongemannen, ook die zonder baard, omdat zij daarvoor nog te jong zijn, alvast preventief en buitengerechtelijk te executeren, of anderszins dood te schieten, een soort ontwikkelingshulp, om vrede en welvaart in Gaza te bevorderen, maar dat is een aanpak helemaal van de verkeerde kant, en het helpt ook onvoldoende. Nog steeds veel te veel jongemannen daar, ‘in de vechtleeftijd’ (Leon zei het bij Claudia de Breij in het Engels; ‘in the fighting age’, dat klonk echt wetenschappelijk). Daar valt niet tegen op te bombarderen, zelfs niet door de Israëli’s, en als Obama hen verbiedt grondtroepen in te zetten, om het ontwikkelingswerk af te maken, is goede raad duur. Want het is vaak donker in Gaza, en wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als zij niet vechten en het donker is? Precies, de aanwas is groot! Anticonceptie dus in het water van Gaza, en het Israëlisch Palestijns conflict dooft vanzelf uit.
En die Nobelprijs voor de vrede, stel ik voor, die gaat volgende keer niet naar Organon, maar voor zijn geniale idee, naar Leon die hem dan vast niet wil hebben, omdat Arafat hem ooit gekregen heeft.

18 opmerkingen:

Franklin Ryckaert zei

Deze belachelijke beschrijving van zowel de "oorzaak" als de "oplossing" van het conflict door ons nationale genie Leon de Winter verraadt een fundamentele minachting voor de Palestijnen en verzwijgt iedere schuld van Israel.

Bestaat er een Nobel prijs voor belachelijkheid? Ik weet in ieder geval al een kandidaat!

Likoed Nederland zei

De belangrijkste oorzaak van het uitvallen van dee electriciteit van Gaza, is dat Hamas geen brandstof van Israel meer wil kopen en Fatah het niet meer wil betalen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, dit klopt. Hamas probeerde Egypte te bewegen de bevoorrading over te nemen, omdat Cairo - anders dan Tel Aviv - er waarschijnlijk niet steeds toe zou overgaan 'het licht uit te doen' in de Strook. En inderdaad was er een dispuut tussen de PA en Hamas over wie wat moest betalen, dat werd verergerd doordat Israel van tijd tot tijd - in strijd met alle afspraken van Oslo - de afdracht van belastingen aan de PA stopzette.
Maar u vergeet nog een paar kleinigheden: de vernielingen die Israel aan het elektriciteitsnet toebracht tijdens de Cast Lead-Operatie van 2009 en tijdens latere bombardementen, de blokkade die het importeren van reserve-onderdelen voor de elektriciteitscentrale en daarmee van regelmatig oderhoud verhinderde. En natuurlijk ook nog het kidnappen tijdens een reis in de Oekraïne van de hoofdingenieur van de centrale, Dirar Abu Sisi, die uitermate goed was in het oplossen van allerlei door de blokkade veroorzaakte technische problemen, en die nu al anderhalf jaar illegaal door Israel in eenzame opsluiting wordt gehouden (en dat laatste alweer in weerwil van afspraken, gemaakt bij de beëindiging van de recente massale hongerstaking van gevangenen in Israelische gevangenissen, dat de eenzame opsluiting van alle gevangenen zou worden opgeheven).

Esther zei

Hamas dient nog steeds een openstaande rekening te betalen van €171 miljoen dollar aan Israel Electricity Corporation. Bovendien weigert Hamas regelmatig het personeel van de electriciteitscentrale te betalen.
Zijn feiten maar verzwegen door Hamburger, wat logisch is.

Hamburger meent dat het normaal is dat een moordenaarsbende geholpen moet worden die de bewoners in Israël op dat zelfde moment probeert te vermoorden.

Cast Lead was een reactie op de voortdurende beschietingen van Hamas . Jij, Abu meent dat Israël schuldig is. Als Israël terugslaat moet je niet zeuren over schade en met de vinger naar Israël wijzen of naar bijelkaar gelogen rapporten.

Abu Sisi was een raketinstructeur en rakettenbouwer die zijn terreuropleiding in de Oekraïne kreeg en geen onderhoudsmonteur. Abu Sisi was hoofd van de Izzadin Kassam militaire school en werkte samen met Jabari, hoofd van de Izzadin Kassam Brigades. Nu dus ex.

Abu Pessoptimist zei

Esther lieverd, ik ben altijd erg onder de indruk van jouw onwankelbare geloof in alles wat door Israel wordt gezegd en geschreven, ook al is het de grootst mogelijke onzin. In het geval van Abu Sisi wordt die onzin verspreid door de Shabak en - helaas - ook geloofd door het rammelende Israelische rechtssysteem dat altijd net zo blind geloof hecht aan de kletskoek van deze dienst als jij.
Ik weet dat je mij niet gelooft, dus lees eens bij mijn collega Richard Silverstein hoe het persbureau AP de professor interviewde die volgens de Shabak Abu Sisi in Kharkiv onderricht in de rakettechnologie zou hebben gegeven. Hij zou dat gedaa hebben aan een militaire school die alleen bestaan heeft in de fantasie van deze vlekkeloos opererende Israelische inlichtingendienst. En uiteraard is deze prof een elektrotechnisch ingenieur die geen bal verstand heeft van raketten. Kijk maar hier: http://www.richardsilverstein.com/2011/06/06/ukrainian-professors-deflate-israeli-charges-against-abusisi/

En nog iets anders: hoe kan Hamas in godsnaam een schuld hebben aan Israel? Of ben jij zo goed ingevoerd dat je weet van geheime contacten van Israel met deze aartsvijand die gemeden wordt als de pest?

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

De anoniempjes van Likoed en 'Esther': hartelijk dank voor jullie nuttige aanvullingen.

Ik zie nu in, dat de heer L. de Winter het gelijk aan zijde heeft.

Tegenover 'Esther' veroorloof ik mij deemoedig toch een tegenwerping: ik vind het juist NIET normaal om een moordenaarsbende te helpen.

Daarover ben ik toch al een tijdje vrij duidelijk?

Nou, dag maar weer en tot de volgende keer.

Esther zei

Als jij Silverstein als collega ziet spreek je niet vleiend over jezelf en diens geloofwaardigheid in wat dan ook is nul.
Het was namelijk Silverstein die in augustus met het ‘aanvalsplan’ van Israël, een van a tot z uit de duim gezogen verhaal. Niemand heeft het in bezit, maar Silverstein op miraculeuze wijze wel, toegespeeld aan hem door hooggeplaatste militairen:
Bibi’s Secret War Plan (zie website)
Natuurlijk gaat de BBC mee in dit verhaal. Als Israëlhaters hebben zij immers een naam hoog te houden.

Nog niet zo lang geleden kreeg hij zelfs ruzie met zijn linkse geloofsgenoten, bekend onder de naam J-Street. Silverstein schreef het volgende op zijn blog nadat Israël hulp naar Haïti had gestuurd:
The Zionization of Disaster Relief
This is a story of exploiting the suffering of poor, defenseless Haitians on behalf of Israeli triumphalism. (zie website)

Citaat uit een van zijn stukken op zijn site waaruit de haat tegen Israël meer dan duidelijk is (zoals schering en inslag is):
“But the plain fact is that such racist attitudes are a reflection of the views a majority of Israeli Jews and not just the extremists among them.”
http://www.richardsilverstein.com/2011/01/26/kahanist-right-seeks-to-make-israeli-commerce-arab-rein/
Van mij mag je Silverstein een betrouwbare bron noemen, maar in feite plaats je je eigen mening.

Jaap Hamburger staat achter het Goldstone Rapport en dat zegt meer dan genoeg omdat dit niets anders is dan een rapport opgesteld door de genocidale terreurorganisatie Hamas. Of is Hamburger vergeten wat hij in ‘EAJG 010411 Factsheet: Uitspraken van Richard Goldstone in de Washington Post’ shreef? en waarin staat: “De Joods-Amerikaanse blogger Richard Silverstein merkt dit ook op, en verzet zich tegen de snelle conclusie die onder andere door de Israëlische regering nu wordt getrokken, als zou Goldstone nu beweren dat Israël geheel correct en op morele wijze heeft gehandeld tijdens de Gaza-oorlog
(Richard Silverstein, „Goldstone‟s Tawdry Turn, Israel‟s False Dance of Vindication‟, Tikun Olam, 02-04-2011)

Nog niet zo lang terug op deze site het standpunt van Hamburger:
“Een Ander Joods geluid (EAJG) heeft woensdag een petitie gelanceerd om het initiatief te steunen van de Palestijnse Autoriteit om een waarnemersstatus als niet-lidstaat te krijgen bij de Verenigde Naties.”
De PA is niets anders dan een terreurorganisatie al wil Hamburger heel graag geloven dat het iets anders is en haar leider is Abu Mazen, al siert hij zich met een andere naam.
http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/10/waarom-ik-de-petitie-van-eajg-niet-ga.html

Ofwel, waarop Hamburger hoopt is dat Israël via deze omweg vernietigd wordt. Erkenning van de Joodse staat zo heeft Mazen gezegd zal hij nooit doen en een Jood zal in een Palestijnse staat niet geduld worden, die moet rein zijn van Joden (letterlijk gezegd). Hamburger is doof of wil niet weten. Of men de PA heeft of Hamas maakt niets uit. Beiden zijn terreurorganisaties en dieven.

Hamburger mag hier wel schrijven dat hij tegen terrorisme is, maar dat is helaas niet waar. Hij, met zijn EAJG maakt indirect zijn handen vuil, maar vuil worden zij wel:
http://www.vredessite.nl/nieuweoorlog/2006/2309/
Op de manifestatie Hamburger zij aan zij met Imen Abu Rashid (PPMS). De organisatie was een jaar later mei 2007 in de Doelen aanwezig met als gastspreker Van Agt die hier zegt dat gewapend verzet ook vrijheidsstrijd is en doelde hiermee op de slachtingen en terreur van Hamas. Verder was hij er niet over te spreken dat de moordenaar Haniyeh geen visum kreeg om naar Nederland te komen.
(Bron AD)
Zowel jij Abu als Hamburger citeren figuren die al diverse keren zijn betrapt op klinkklare leugens. Waarom je dus (net als Hamburger ook doet) Silverstein als bron noemt is een raadsel.

Lucas zei

De Winter beweert in Elsevier dat het uitblijven van oorlogen in West-Europa na de Tweede Wereldoorlog het gevolg is van kleinere gezinnen.
In de katholieke straat onder de rook van Amsterdam waar ik opgroeide bestond de helft van de gezinnen uit 10 of meer kinderen. In het katholieke zuiden van Leon zal dat niet veel anders zijn geweest.
Het zal toch geen leugentje zijn om te verbloemen dat het uitblijven van oorlog - volgens de logica van De Winter - het gevolg is van systematische massamoord?

Lucas

Abu Pessoptimist zei

Esthertje toch, wat een stortvloed, wat een diarree,alsof je een emmer leeggooit. Ik ga niet op alles in, hoor, alleen een paar opmerkingen. Richard Silverstein is een uiterst betrouwbare blogger die al menig door de Israelschie censuur verbloemd feit naar buiten bracht. Ik weet niet of hij zich ook wel eens heeft vergist, (niets van gemerkt), maar kan jij mij één krant, tv-station of welke bron dan ook noemen die er nooit naast heeft gezeten? En hier citeerde ik nota bene niet eens HEM, maar het internationale persbureau AP, waar hij iets van over had genomen. (En wat die zogenaamde hulpverlening aan Haiti betreft, zo heb ik me daarover ook uitgelaten, het was puur hulpverlening voor de show.)
Verder, wat je schrijft over Hamburger, EAJG, Van Agt, de PA is jouw mening en die kennen we zo langzamerhand wel. Maar wat je zegt over Ime Abu Rashid is me niet duidelijk. Wat is er mis met haar? Dat zij een Palestijnse is. soms? Zijn alle Palestijnen die niet Israels laarzen likken en een eigen land willen, dan verdorven, onbetrouwbare slechte types in jouw ogen? Ik begin dat langzamerhand wel te denken.

Esther zei

Zal ik maar zeggen Jantje? Jij en Hamburger staan gewoon voor schut.

Ja Abu, jij plaatst graag foto's van lijken van Arabieren om vervolgens Israël de schuld te geven. Je meest recente bericht is weer raak:
"Drie leden van de familie Masharawi zijn dus nu slachtoffer .." (BBC-cameraman Masharawi verliest nog een familielid)
Dat kind werd gedood door een raket van Hamas.

Een paar maanden terug zou ook een raket van Israël een Arabier hebben gedood. Moest je helaas toegeven en ook toen van jouw kant "ik had het bericht van ..." en vervolgens kwam er weer iets van 'kwaliteitssites' als Ma'an.

Natuurlijk, Abu, feiten zijn ook maar meningen, is het niet en daarom zal je nooit op argumenten ingaan en feiten ontkennen en direct een denigrerende toon aanslaan, net als Hamburger dat graag mag doen.

Abu Pessoptimist zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Abu Pessoptimist zei

Esther,wat ben je toch een enge gifslang. Ik word niet gauw kwaad, maar nu toch wel een keer. Ik meldde in juni gewoon meteen dat het Palestijns Centrum voor de Mensenrechten had geconstateerd dat een kind was gedood door een eigen raket van Hamas. Niks 'terugnemen en ik had het toch van een kwaliteitssite', lees maar na, hier: http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/06/pchr-bevestigt-tweejarige-hadeel-in.html
Ik stel er namelijk een eer in de feiten te brengen, zo goed als ik dat kan.
En dat geheel in tegenstelling tot idioten als de verstokte, Israel door dik en dun de hand boven het hoofd houdende leugenfabrikant 'Elder of Ziyyon', die ook in het geval van de baby Omar Masharawi op zijn blog een lulverhaal ophing. Hij had het van een militaire expert. Samen hadden ze de foto's bekeken en toen hadden ze gezien dat een dergelijke schade als aan het huis van Masharawi niet van een Israelische raket kon zijn , want die veroorzaken namelijk geen brand. Ik zou dat kletsverhaal kunnen pareren met een foto van een gebraden lijk (een van de cameralieden van Al-Aqsa tv die met een raket uit zijn auto was geschoten en die volgens diezelfde fascistoide leugenaar Elder of Ziyyon geen journalist was). Ik doe het niet, omdat wie die foto ziet van zijn leven geen karbonade meer wil aanraken. Ik houd me maar vast aan datzelfde Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) dat constateerde dat het wel degelijk een Israelische raket was die de ellende bij de familie Masharawi had veroorzaakt.
Gadverdamme, wat krijg ik hier een nare smaak van in mijn mond. Israel bombardeert er lustig op los in burgergebieden, zegt als er (dus) burgerdoden vallen dat die mensen gezijzeld waren en als menselijk schild werden gebruikt, en als het dan toch nog de aandacht trekt dat ze dood zijn en burgers waren, dan wordt er door types zonder enige moraal als die Elder of Ziyyon (de naam alleen al en het feit dat hij niet zegt hoe hij echt heet) allerlei zwaarwichtig klinkende theorieën rondgestrooid waaruit blijkt dat ofwel die mensen helemaal niet dood waren en alleen maar deden alsof, ofwel toch eigenlijk terroristen waren, ofwel werden gedood door toedoen van de Palestijnen zelf. (Vgl. ook het superonsmakelijke gedoe rond het jongetje El-Durra, dat tien jaar geleden in kruisvuur omkwam, zie elders op dit blog). Aagghhhh.
En dat superonsmakelijke leugenachtige fascistoïde spelletje, daar heb jij dus ook deel aan. Gifslang is nog een te aardige benaming. Eigenlijk ben je gewoon een gewetenloze, giftige kwal, die nimmer door kennis van de feiten wordt gehinderd om alles zo verdraaid mogelijk in het voordeel van Israel weer te geven.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Dag 'Esther',

voor alle duidelijkheid; moordenaarsbenden zijn er in soorten.

Ik 'denigrerend?' Nee hoor, het is alleen onmogelijk iedereen serieus te nemen.

Neem bijvoorbeeld deze opmerking, van zekere 'Esther': 'het Goldstone rapport is opgesteld door Hamas'.

Zeg nu zelf, zou jij zo'n bewering serieus nemen?

Tot de volgende keer maar weer.


Anoniem zei

Abu,

Waarom gooide je mijn feitelijke opmerking gister weg en laat je alles door wat Esther zegt? Voor wie zijn de reacties waard om te lezen?

Egbert

Abu Pessoptimist zei

Egbert, kan het zijn dat je vergeten bent je reactie te ondertekenen? Eén naamloze reactie heb ik weggeggooid, verder niets. Stuur hem anders nog een keer.

Anoniem zei

Abu,

dat zou zeker kunnen. In dat geval excuses voor mijn straffe vraag.

Het ging over verschillen tussen de uitgesproken tekst en de gepubliceerde tekst van Leon de Winter (met name: "misschien moeten WE anticonceptiemiddelen ..." is gezegd maar niet geschreven).

Egbert

Lucas zei

Sluiproutes (Genialiteit van de eenvoud)

Geen volk, geen ras, geen godsdienst, niet menselijk:

Zijn de Arabieren een ras?
http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/11/zijn-de-arabieren-een-ras
Lucas

Lucas zei

Logica:
Samen met Leon de Winter ben ik ook de opvatting toegedaan dat Obama het slechtste is wat Amerika is overkomen. Of, zoals een Amerikaanse commentator opmerkte, het Amerika zoals we dat gekend hebben tussen pakweg 1915 en 1958 komt nooit meer terug. 1958, het jaar dat in Amerika voor het laatst een vrouwenbesnijdenis werd uitgevoerd.
Lucas

UNCTAD-rapport: Israelische bezetting dwingt Palestijnen tot werken in de nederzettingen

De ''Muur'' tussen Jeruzalem en Abu Dis (Wikipedia) Vaak horen we uit de koker van de Israel-lobby - de ''deskundige...