donderdag 15 november 2012

Israel zet aanvallen op Gaza voort en overweegt een grondoffensief


DEMONSTREER! 
Er is een mogelijkheid te demonstreren tegen het Israelische offensief in Gaza. In de Liberaal Joodse synagoge in Amsterdam treedt ausgerechnet vanavond een Israelische legerband op met vrolijke liedjes, Israelische meezingers en 'een vleugje klezmer'. Dat gebeurt onder het motto 'Israel geboren voor vrede'. (Dat moet bedacht zijn door iemand met een vooruitziende blik)
Kijk voor plaats, tijd en verdere bijzonderheden, hier op Facebook.    


Een huilende Jihad Masharawi, cameraman van de Britse BBC, houdt het lichaampje vast van zijn 11 maanden oude zoontje Ahmad. (AP). Van de familie Masharawi werden bij een aanval op het familiehuis drie leden gedood, twee kinderen van een jaar en een meisje van 19.

Updated (4x, voor het laast doderdagavond 22.40 uur):
 Een 10-maanden oude baby is donderdag overleden aan verwondingen die zij opliep toen haar huis in de wijk Zeitounvan Gaza-stad woensdag werd gebombardeerd. Het meisje heette Hanin Tafish. Verder werden tijdens de voortgaande Israelische bombardementen donderdagavond de achtjarige Fares Basyouni en de 16-en 19-jarige Udai en Jamal Nasser gedood bij een luchtaanval in Beit Hanoun. De laatste twee waren broers.  
Hanin Tafish kort voor zij stierf
 Alleen al donderdagavond werden zeker 25 Israelische aanvallen geteld. Volgens de Israelische kant Haaretz zijn het er nu in totaal zelfs zo'n 250 geweest. Andere doelen van donderdagavond waren onder meer een generatorhuisje waardoor het huis van premier Ismail Haniye geen stroom meer krijgt, een politiebureau in Midden-Gaza, en tunnels aan de zuidgrens met Egypte.  Vanuit Gaza zijn intussen in de afgelopen twee dagen bijna 300 raketten op Israel afgevuurd. Drie ervan kamen donderdagavond neer in de buurt van Tel Aviv. Ongeveer 100 raketten zouden zijn onderschept door het Iron Dome systeem. Er waren geen meldingen van Israelische slachtoffers. Eerder, in de nacht van woensdag op donderdag werden in Israel wel drie mensen gedood bij een raketinslag in een huis in Kiryat Malachi. Israel, zo constateerden verslaggevers donderdag, is bezig troepen samen te trekken bij de grens met Gaza. Ook zijn 30.000 reservisten onder de wapenen geroepen. In Tel Aviv werd echter gemeld dat er nog geen definitieve beslissing is gevallen of er wel of niet een grondoffensief zal volgen.   
De voortzetting van de luchtaanvallen, donderdag,  volgde op een dag en een nacht waarin de Gazastrook vanuit de lucht, vanuit zee en met behulp van tanks was gebombardeerd. Daarbij werd donderdagmorgen volgens eerste berichten een hoge politieman gedood evenals twee strijders van Hamas.  De politieman, Habes Masmah, 30, werd van zijn motor geschoten ten oosten van Khan Younis, aldus medische kringen in Gaza. Ook twee leden van de Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas werden gedood. Hun namen waren Wael Haidar al-Ghalban and Hisham Muhammad al-Ghalban. In de loop van donderdagochtend werden nog twee slachtoffers binnengebracht in het Kamal al-Adwan-ziekenhuis in Noord Gaza: Rany Hamad and Khalid Abu Naser. Het totaal aantal doden staat daarmee - voor zover bekend - op 20. Er zijn ruim over de 100 gewonden, de ziekenhuizen puilen uit.
 Een eerdere lijst van slachtoffers (woensdagnacht):
 1. Ahmad Masharawi, 11 months old
 2. Ranan Yousif Arafat,  7 years old
 3. Abu Alsoawin in Nusseirat,  65 years old (Source)
 4. Issam Abu Izah, 23 years old
 5. Mohamed Al Kasih, 19 years old
 6. Ahmad al-Ja’bari, 52 years old
 7. Mohamed al-Hiems, 30 years old
 8. Omar Al-Mashharawi, 1 year old. (Source)
 9. Mohammed Ibrahim, 18 years old
 10. Essam Al ma’si, 19 years old
 11. Heba Adel Al Mashharawy, 19 years old
 12. Razan Yusuf Arafat, 3 years old
 Israel meldde donderdagochtend dat gedurende de nacht 100 "raketlanceerplaatsen en infrastructuur plaatsen" verspreid over de Gaza Strook werden aangevallen. (Wie de afgelopen maanden of jaren dit soort Israelische mededelingen over raketlanceerinstallaties of plaatsen waar sprake zou zijn van een 'terroristische infratructuur' heeft gevolgd en dat heeft vergeleken met andere bronnen (bijvoorbeeld dit blog) , weet dat Israel met dit soort labels ook kippenboerderijen, steenfabriekjes, woonhuizen en bakkerijen aanduidt, AbuP).


 Wat ik hieronder berichtte, dat de Israelische ambassadeur in Cairo mogelijk was uitgewezen, was onjuist. Het bleek dat hij sowieso op het punt stond naar Israel te gaan. Wèl heeft Egypte zijn ambassadeur uit Tel Aviv teruggehaald. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel Amr heeft de VS opgeroepen tussenbeide te komen. Ook wil Egypte een bijeenkomst van de Veiligheidsraad. Gisteren en vandaag waren er in Cairo demonstraties van enkele honderden tegen het Israelische optreden. Vrijdag wordt een hele grote demonstratie verwacht. De Moslim Broederschap had zelfs al vóór het huidige Israelische offensief opgeroepen tot een protest tegen de Israelische aanvallen van het afgelopen weekeinde.
 De Israelische aanval kwam nadat Egypte de afgelopen dagen een staakt-het-vuren had bewerkstelligd in Gaza. Het offensief wordt daardoor gezien als een klap in het gezicht van de Egyptische overheid. Egypte kan niet anders dan reageren, de geloofwaardigheid van president Morsi zelf is in het geding. Ik moet zeggen dat ik het onbegrijpelijk vind dat Netanyahu c.s.geen rekening hebben gehouden met de Egyptische reactie. De verhouding tussen de twee landen was al eerder op de proef gesteld na het incident bij Eilat van een jaar geleden waarbij Israel een aantal Egyptische politiemannen doodschoot. Nu komen de zaken helemaal op scherp te staan.

N.B. Haaretz brengt het verhaal dat de door Israel vermoorde voorman van de Ezzedin al-Qassam Brigades, Al-Jaabari, via Egyptische bemiddeling onderhandelde over een duurzaam bestand. Aan de andere kant had de Israelische vredesactivist Gershon Baskin de hand in deze onderhandelingen. Hij hield de regering-Netanayhu van de onderhandelingen op de hoogte  Baskin is ook degene die dit allemaal naar buiten bracht.
Op mijn Engelstalige blog wordt dit uitgebreider uit de doeken gedaan. Ook Anja Meulenbelt schrijft hierover op haar blog en ze geeft er een mijns inziens alleszins gerechtvaardigde draai aan: dit soort gedrag vertoont Israel helaas vaker: 'oorlog als er vrede dreigt' .
Terzijde: is het plausibel dat Ahmed Jaabari inderdaad 'in' zou zijn geweest voor een duurzaam bestand? Het antwoord is ja. Op de site van Al-Jazeera English, dat ik al een tijdje niet heb geciteerd omdat ze wel heel erg de visie van zijn Qatarese broodheren volgde inzake Syrië en Libië, staat een uitstekend in memoriam van Ahmed Jaabari. 
              
 Explosion and smoke rise following an Israeli air strike in the northern Gaza Strip, seen from the Israel Gaza Border, southern Israel, Thursday, Nov. 15, 2012. (AP Photo/Ariel Schalit) (Foto AP) 

(PS - ik moet mij excuses maken voor het grote aantal tikfouten dat overdag in dit stuk stond. Ik moest steeds tussen de bedrijven door werke in grote haast. Bovendien heb ik te kamepn met een kapotte 'n'  op het toetsenbord van mijn laptop).   

5 opmerkingen:

Esther zei

Wie een genocidale oorlog voert zoals Hamas moet er op rekenen klappen te krijgen.
De maat was onderhand vol, maar daarover hoor ik je nooit. Jij vindt het gewoon dat raketten vanuit de strook, vanaf gebouwen waarin burgers wonen (burgers als schild zoals altijd bij moordenaars), tussen huizen vandaan, op dorpen in Israël terecht komen. Want geen enkel woord van jou toen 200 raketten de laatste dagen neerkwamen op Israël of de duizend afgelopen jaar.
Nu protesteren omdat Israël zich verdedigt en moordenaars daarheen stuurt waar zij graag toeven? Zij leven voor de dood, zoals zij altijd luidkeels van de daken (letterlijk) schreeuwen.

Abu Pessoptimist zei

Esther, je draait de zaken volledig om, zoals wel vaker. Als je de statistieken een beetje bijhoudt is het niet moeilijk te zien wie hier de moordenaars zijn.
Ook is zonneklaar wie hier op burgers mikt - het kan niet niet anders als je met granaten, bommen en raketten aan de slag gaat in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.
En wat - tot slot- evenzeer duidelijk is, is dat je maar wat roept over mijn blog. Ik heb recent wel degelijk geschreven over raketten die op Israel vielen, maar er steeds wel bij verteld dat dat iedere keer pas begon nadat Israel eerst wat mensen in Gaza had gedood.
(Het is overigens ironisch dat de man die Israel gisteren vermoordde, de militaire leider van Hamas, Jaabari, nu juist degene was die de kleinere groepjes in toom hield en ze pas groen licht gaf om raketten af te schieten als Israel eerst weer wat had uitgehaald. Maar misschien is escalatie ook gewoon de bedoeling van Netanyahu en zijn maats Ik zou niet verbaasd zijn als het zo was).

Elisabeth zei

Ik geloof wel degelijk dat escalatie het doel was van Netanyahu zo vlak voor de verkiezingen. Maar ik weet me geen raad meer over deze hopeloze zieke situatie, waarbij Palestijnse kinderslachtoffers nauwelijks aandacht krijgen, en 'kwaliteitskranten' niet de moeite doen om na te gaan wie wat wanneer is begonnen.

Het lijkt wel alsof ze de tweets van de IDF gewoon overnemen. Heel ontnuchterend. Zal ik mijn abonnement op de NRC maar opzeggen?

Anoniem zei

@ Elizabeth,

Ik deel je gevoel. Maar een abonnement opzeggen, is geen duidelijk signaal. En een mens wil wel eens een krant lezen, en er is geen goed alternatief...
Ik lees Trouw, dat "gaat soms goed en vaak niet". Ik stuur heel vaak een mail, als ik denk dat ik duidelijk kan maken dat ze betere formuleringen kunnen kiezen. Soms krijg ik antwoord, soms wordt een ingezonden brief geplaatst.

In een ingezonden brief zou je deze keer Avnery kunnen citeren, die analyseert dat "veiligheid" altijd een zaak is die helpt af te leiden van sociale problemen, armoede en gigantische inkomensverschillen...

Fennie Stavast

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth, of het welbewuste escalatie was weet ik niet. Maar het was in ieder geval een keuze. Ee keuze tussen een met Egyptische hulp tot stand gekomen bestand(dat mogelijk nog verder zou worden geconsolideerd met behulp van precies die meneer Jaabari die Israel nu heeft geëlimineerd) of oorlog. En het werd dus oorlog. Waarom? Ik voel wel wat voor de kijk van Anja Meulenbelt: oorlog als er vrede dreigt. Israel slaat erop als er een duurzaam bestand in de maak is, als Hamas er blijk van geeft dat met ze te praten valt. Hte si een herkenbaar patroon. Ariël Sharon deed niet anders en hetzelfde gebeurde eerder al als de PLO een gematigd gezicht liet zien.

Wat de rol van de kwaliteitskranten betreft: NRC is de slechtste nog niet al wordt Guus Valk, die als een van de weinige verder keek dan de meesten, zeer gemist (door mij althans). 'De' pers doet het slecht, daar kunnen we het wel over eens worden (de NOS bijvoorbeeld, om je van plaatsvervangende schaamte dood te schamen). Maar NRC opzeggen? Ik zou het niet doen. Ze weten vast niet eens dat ze het niet goed doen. Misschien toch maar weer eens die ouderwetse ingezonden brief waarin wèl de feiten worden opgesomd?

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...