zondag 11 november 2012

Ruim 1000 Palestijnen uit Jordaanvallei moeten even (?) weg wegens militaire oefening

http://www.poica.org/editor/case_studies/aqaba4173.jpg
 Al-Aqaba in het gouvernoraat Tubas.

Ruim 1000 Palestijnen uit dorpjes in het noorden van de Jordaan-vallei hebben van het Israelische leger opdracht gekregen hun huizen te verlaten omdat het leger in het gebied waar zij wonen een oefening wil houden, zo bericht het Palestijnse persbureau Ma'an. De dorpelingen ontvingen de militaire order deze week. De oefening is vandaag - zondag - begonnen en gaat twee dagen duren.
Het gaat om een gebied in het gouvernoraat Tubas, dat grotendeels bewoond wordt door Bedoeïenen. Israel heeft dit gebied direct a 1967 tot militair oefenterrein bestempeld. De bewoners hebben regelmatig te maken met de sloop van huizen, inbeslagnames van kuddes en andere ongemakken die de bezetters over ze afroepen.   
 Dorsphoofd Mukhlas Masaid van de dorpjes Yarza en Al-Aqaba vertelde Ma'an woensdag dat de inwoners van Ein al-Hilweh, Yarza, Ras al-Ahmar, al-Malih en al-Meiteh een order om te vertrekken hadden gekregen. Het ging om ongeveer 1000 mensen. Aref Daraghmeh, dorpshoofd van Al-Malih en al-Madareb zei dat nog eens 57 families in al-Hamamat, al-Burj en Humsa eveneens zo'n order hadden gekregen. Hetzelfde geldt voor nog eens 40 families in het dorpje Khirbet Tana, iets meer naar het zuiden. Daraghmeh zei dat sommige families na afloop van de tweedaagse oefening weer terug mogen, maar dat  anderen te horen hadden gekregen dat ze permanent dienden te vertrekken.

Juliet Bannoura, een researcher van het Applied Research Institute in Jerusalem (ARIJ) zei dat de jongste evacuatie deel uitmaakt van een campagne die al sinds 1967 aan de gang is om de Palestijnen uit de Jordaanvallei weg te krijgen. Ze noemde het een truc om in stilte een volledige evacuatie uit te voeren.  'Israel is bijna klaar met de scheidingsmuur in het westen, nu willen ze aan de oostkant beginnen,' aldus Bannoura.
OCHA, het bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN, stelt dat Israel direct na de verovering van de Westoever in 1967 zo'n 18% ervan tot 'closed military zones' heeft bestempeld. Dat is een gebied dat ongeveer net zo groot is als 'Area A', de 17.7% van de Westoever die wordt bestuurd door de Palestijse Autoriteit. Volgens OCHA wonen  ongeveer 5,000 Palestijnen in wat Israel militaire oefengebieden ('firing zones') noemt. Sinds 2010 heeft Israel in deze gebieden 820 Palestijnse huizen gesloopt, aldus OCHA..
(Klik op kaart voor grotere weergave)

 Ik (AbuP) kan hier aan toevoegen dat Israel, volgens gegevens van de organisatie B'tselem het dorpje Khirbet Tana sids 2005 niet minder dan zes keer volledig heeft verwoest. Khirbet Tana is één van de dorpen waarvan de inwoners nu een order kregen te vertrekken. Een ander dorp in hetzelfde gebied, maar nu niet genoemd, is Al-Aqaba. Daar staan al enige tijd 39 huizen op de nominatie om te worden gesloopt. Dorpshoofd Daraghmeh van Al-Maleh en Al-Madareb meldde in augustus dat kuddes van zijn dorpelingen in beslag waren genomen. Zij konden pas weer terug verkregen worden na betaling van een boete van 15.000 shekel. In maart van dit jaar werden de inwoners bedreigd met boetes van 5000 shekel als ze een bepaalde plant (tumbleweed) zouden plukken. Deze verhalen kunnen met veel meer vergelijkbare verhalen worden aangevuld.  

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedenk altijd dat jij de ander had kunnen zijn, gezegde tijdens de Kristallnachtherdenking.
Misselijk makend en hopelijk reageert Frans Timmermans op de gebeurtenissen als hij het andere nieuws (behalve het NOS journaal) volgt.
gr. Jose

Trees zei

Inderdaad zijn er vele voorbeelden, die teruggaan tot de 50 er jaren. Dan hebben we het over wat nu Israel is. De dorpjes Iqrit en Bir' am, christelijke dorpjes dicht bij de grens van Libanon, zie link http://www.palestineremembered.com/Safad/Kafr-Bir%27im/index.html
Er werd aan de bevolking gezegd dat ze "even" weg moesten vanwege militaire doeleinden, tot vandaag de dag mochten ze niet terug, ondanks dat de rechtbank al een paar keer heeft besloten dat ze wel terug konden gaan. Iqrit is in 1953 totaal verwoest, alleen de kerk staat er nog ( is jaren lang door het leger als stal gebruikt) Bir'am is er eigenlijk nog, alles vervallen tot ruines. Wat er daar in de Jordan valley gebeurd is gewoon de voortgang van wat ooit begonnen is in 1948, Ethnic cleansing, oftewel etnische schoonmaak.En het gekke is, in 1948 keek niemand er naar om, en nu nog niet, Israel gaat gewoon door tot er geen palestijn meer over is.

Abu Pessoptimist zei

Trees, ik ken het verhaal van Bir'am en Iqrit. Eigenlijk ken ik het al 'sinds de jaren '70. En dat is dus inderdaad één van de gedachten die me achtervolgt als ik over zo'n Jordaanvallei-geschiedenis schrijf. Ik deel een deel van je pessimisme. Maar ik denk niet dat Israel door kan gaan tot er geen Palestijn meer over is. Ik denk dat Israel in zijn eigen zwaard valt voor het zover is. Alleen vrees ik dat het nog wel even kan duren..

Daniella van den Akker zei

Wat vinden jullie van de vrees die hier bestaat dat de Palestijnen het opgeven om te vechten voor hun rechten en de Sinai over gaan nemen (door stukken land te kopen omdat ze Egyptenaar zijn geworden), met goedvinden van Moslimbroeders en de (gewapende) reactie van Israel daarop? hoe realistich vinden jullie die vrees?? (met eigen ogen heb ik de duizenden gezien die langskomen bij de mugammah om de Egyptische nationaliteit aan te vragen (en te krijgen)groet, Daniella, Cairo

Abu Pessoptimist zei

Niet erg realistisch, denk ik, Daniella. Klinkt meer als een typisch Egyptisch geruchtencircuit, zoals er wel meer zijn. Zo makkelijk is het ook niet, trouwens, om Egyptenaar te worden. Vraag maar na. En zeker niet voor Palestijnen die altijd een speciale behandeling in Egypte hebben genoten (bijv. een eigen loket bij de mugamma en een eigen beleid voor verblijfsverguningen etc. Volgens mij om ze beter op afstand/in de gaten te kunnen houden).

Anoniem zei

Wat betreft het verkrijgen van de Egyptische nationaliteit: Ik heb gehoord dat van de Egyptische wet - vanwege gelijke rechten voor vrouwen - nu ook kinderen van Egyptische vrouwen en een niet-Egyptische vader de Egyptische nationaliteit kunnen krijgen. Zoals dit "altijd" al mogelijk was voor mensen met een Egyptische vader en een niet-Egyptische moeder.

Daniella van den Akker zei

bedankt Abu, ik vroeg me ook nog af of Palestijnen zoiets werkelijk zouden willen, de Sinai lijkt me nou ook niet direct een probleemloos gebied..groet, Daniella

Gennadi zei

Ik snap niet helemaal waarom zou Israel met geweld reageren op de palestijnse aanwezigheid in de Sinai? Of is het vanzelfsprekend dat de palestijnen zullen doorgaan met geweld tegen Israel maar dan vanuit Sinai?
En wat vrezen de Egyptenaren precies?

Abu Pessoptimist zei

Israel is altijd gewelddadig opgetreden tegen Palestijnse concentraties voor zover niet te ver weg, Gennadi. In de jaren 70 werden regelmatig vluchtelingenkampen in Libanon gebombardeerd en een aantal malen werd in diezelfde tijd militair opgetreden in Jordanië. In 1978, 1982, 1996 en 2006 waren er veldtochten in Libanon. De eerste twee keer daarvan werden diverse kampen volledig verwoest en de bevolking op de vlucht gejaagd. De acties tegen Gaza mogen bekend worden verondersteld. En de manieren waarop de Westoever eronder wordt gehouden zijn evenmin een geheim.
Dat wil niet zeggen dat de Palestijnen nooit eens wat ondernamen. Maar het is niet onjuist om te stellen dat als ergens concentraties van Palestijnse burgers zijn, Israel er tot nu toe steeds - vroeger of later - keiharde terreur tegen heeft uitgeoefend.

Daniella van den Akker zei

ik had "gewapend" tussen haakjes gezet in mijn vraag aan Abu. De Sinai is eigenlijk leeg gebleven onder Mubarak en het is niet helemaal duidelijk waarom eigenlijk, Camp David wellicht? Of desinteresse. Er werd met Japans geld een mooie brug gebouwd bij Ismailia maar daar bleef het bij. Als er veel mensen gaan wonen in de Sinai zal er ook een infrastructuur op sterkte moeten komen inclusief een sterke politieaanwezigheid. En wellicht meer leger dan toegestaan onder de huideige akkoorden. Dat zal ongetwijfeld een reactie oproepen van Israel.

Daniella van den Akker zei

wat sommige Egyptenaren vrezen is dat al het Egyptisch lijden van de afgelopen 60 jaar voor niets is geweest als Gaza leegloopt in de Sinai. Verder is er de angst voor een apart niet geintegreerd Palestijns volk (inclusief het voortbestaan van Hamas)in de Sinai. Groet, Daniella

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...