vrijdag 30 november 2012

Israel gaat de Westoever met nieuwe bouwplannen in tweeën knippen

100_2541.JPG
Het hoofdbureau van politie in E1 (Haaretz). 

Het Israelische kernkabinet van negen ministers heeft vrijdag een aantal besluiten genomen in antwoord op de stemming in de Algemene Vergadering van de VN , waar Palestina een waarnemersstatus kreeg. Het kabinet besloot dat de bouw zal worden goedgekeurd van nog eens 3,000 nieuw woningen in Jeruzalem en in andere nederzettingen op de Westoever. Verder zullen de planning procedures van nog een duizenden woningen meer in Oost-Jeruzalem en de nederzettingen worden versneld. 
Maar ook, en dit is het meest explosieve deel van het besluit, wil het kernkabinet nu de plannen doorzetten voor de bouw en aanleg van een hele nieuwe wijk tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim. Dit plan, in planningstermen E1 geheten, maar in Israel ook wel al bekend onder de naam Mevasseret Adumim, is tot nu toe opgehouden door bezwaren van onder meer de VS. Opeenvolgende regeringen, van Ariël Sharon, Ehud Olmert en ook Bibi Netanyahu, hadden tot nu toe de Amerika garanties gegeven dat dit E1-plan niet zou worden uitgevoerd, omdat het effectief een barrière opwerpt tussen het noorden en het zuiden van de Westoever en daarmee het Palestijnse gebied in tweeën knipt. Nu is E1 nog een kale ruimte, al zijn er al wel infrastructurele voorzieningen aangelegd, zoals een buizenstelsel en riolering. Ook staat er  al enige tijd een groot, nieuw politiebureau, het nieuwe hoofdbureau van politie voor de Westoever (Judea en Samaria in Israelische jargon). Het vorige bureau in Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem is in 2008 ontruimd en overgenomen door kolonisten die er een appartementencomplex van hebben gemaakt. 
Maar straks zal het de doorgang vanuit het Palestijnse gebied in het oosten naar Jeruzalem voorgoed blokkeren, terwijl het ook het verkeer tussen de twee belangrijkste andere steden in Palestina, Nablus in het noorden en Al-Khalil (Hebron) in het zuiden, zo goed als onmogelijk maakt.
Volbouwen van E1 en daarmee het in tweeën knippen van de Westoever maakt uiteraard een twee-statenoplossing, waarvan toch al steeds  twijfelachtiger  werd of die door de uitbreiding van de nederzettingen nog wel haalbaar was, gewoon onmogelijk. Het besluit van het Israelische kernkabinet heeft daarom een verstrekkende strategische betekenis. Dit besluit zou zelfs de grootste optimisten onder ons er  er toch langzamerhand ook van moeten overtuigen dat een twee-statenoplossing echt niet datgene is wat Israel wil. En zowel Haaretz als YNet melden dat de Israelische politieke top zich beraadt op nog meer  stappen.
De Israelische beslissing werd uiteraard veroordeeld door de VS en andere staten, onder het motto dat dit niet bevorderlijk is voor het vredesproces. Maar het wordt langzamerhand pijnlijk, deze rituele veroordelingen. Hoezo, welk vredesproces? En hoe lang wil het Westen nog met deze vrome rituele vermaningen doorgaan zonder er consequenties aan te verbinden? Je zal maar politicus zijn, of woordvoerder van een regering. Dan zou je je toch langzamerhand gaan schamen?  

Staflid mensenrechtenorganisatie Addameer aangeklaagd wegens ... werken voor Addameer

Het  gebeurt niet vaak dat we een precies inzicht krijgen in de tenlastelegging van de duizenden Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenschap (het zijn er inmiddels weer tegen de 5000). Maar dat is anders in het geval van Ayman Nasser, een staflid van de mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich speciaal ten doel stelt op te komen voor die gevangenen.
Ayman Nasser is inmiddels zelf ook gevangene. Op 15 oktober werd hij met veel geweld van zijn bed gelicht door een ploegje politiemannen, die  met honden zijn hele huis doorzochten, zijn vrouw en vier kinderen (13,11, 8 en 3 jaar) de stuipen op het lijf joegen, en hem meenamen evenals zijn computer en telefoon en onderdelen van de computer van zijn kinderen.
Ayman is sinds die tijd 39 dagen lang ondervraagd, gedurende sessies van soms 20 uur achtereen, waarbij hij aan een stoel zat vastgeketend met zijn handen op zijn rug. Tussen de bedrijven door bracht hij door in eenzame opsluiting in een cel zonder ramen met één klein geel lampje en één enkele deken. En dat alles gebeurde zonder dat rekening werd gehouden met zijn medische conditie: hij lijdt aan diverse chronische aandoeningen die hem pijn bezorgen en hem dwingen medicijnen te nemen.
Maar nu is aan de ondervragingen een einde gekomen. Nasser is op 22 november van het politiecentrum Moskovia in Jeruzalem overgebracht naar een gevangenis in Meggido, waar hij, opnieuw in eenzame opsluiting, moet wachten tot hij op 3 december opnieuw voorkomt. En intussen heeft de militaire aanklager, een tenlastelegging bekendgemaakt. (Dat gebeurt lang niet altijd; vaak worden die om 'veiligheidsredenen' geheim gehouden - ook voor de verdachte en dien advocaat ).  Nasser, die werkt voor een organisatie die hulp en steun biedt aan gevangenen, wordt ten laste gelegd dat hij ... hulp en steun heeft heeft geboden aan gevangenen. Verder heeft hij - o foei - in 2011 en 2012 deelgenomen aan activiteiten van de jaarlijkse Dag van de gevangenen. En, o ja, hij was ook aanwezig bij solidariteitsacties tijdens de hongerstakingen van de gevangenen (zowel de collectieve hongerstaking als individuele hongerstakingen). En tenslotte, je gelooft het niet, heeft hij de jaarlijkse herdenking bezocht van Abu Ali Mustafa, de vorige leider van het Volksfront  voor de Bevrijding van Palestina die in 2001 door Israel met twee raketten die door een helikopter zijn kantoor werden binnengeschoten, werd vermoord.
Een tenlastelegging als deze - het is onnodig te zeggen - is natuurlijk van a tot z politiek gemotiveerd.In geen land ter wereld, behalve daar waar een hardvochtig bezettingsregime heerst, kunnen dergelijke feiten zelfs maar tot een geldboete leiden. Elk land met een behoorlijk rechtssysteem zou zich schamen op grond van dergelijke lariekoek iemand wekenlang in eenzame opsluiting te houden. Amnesty International. heeft in een eerder stadium al Israel opgeroepen om op te houden met de organisatie Addameer lastig te vallen en Nasser vrij te laten. Ook vroeg Amnesty het reisverbod op te heffen dat de directeur van Addameer al een tijdlang belemmert zijn werk behoorlijk kan doen. Maar dit is hoe in Israel anno nu het recht van de bezetter wordt gehanteerd.

Half ei of lege dop?


Palestinians demonstrate in support of the Palestinian UN bid for observer state status, Hebron, the West Bank, 29 November, 2012.  Palestinian Authority President Mahmoud Abbas is to make on this day a presentation before the UN of what the Israeli government has described as an ill advised move. (Credit: EPA)Viering in Hebron. (EPA).

Het is interessant om de commentaren te lezen en aan te horen over de toelating van de staat Palestina als waarnemer bij de VN. Wat is de winst? De Palestijnse Autoriteit kan nu Israel voor de rechter slepen bij het Internationale Strafhof. Verder? Nou, verder niets, eigenlijk. Zal de PA Israel ook daadwerkelijk aanklagen? Nee, waarschijnlijk niet. Een Autoriteit die weinig of niets heeft gedaan met de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over de Muur uit 2004 en die het Goldstone rapport over de inval in Gaza in 2009 in een la wist te moffelen, zal dat waarschijnlijk niet doen. De PA is nu eenmaal afhankelijk van financiële bijdragen en politieke steun van de VS en Europa en van de afdracht van accijnzen en belastingen die haar rechtens toekomen, maar die worden geïnd door Israel dat  van tijd tot tijd de afdracht tegenhoudt als drukmiddel.
En dan de Israelische woordvoerder die zei: '' Ik weet dat er in Ramallah feest wordt gevierd, maar 'op de grond' verandert er niets aan de situatie''. Voor een keer ben ik het nu eens helemaal met een Israelische woordvoerder eens. Inderdaad er verandert niets. Er is  niets op tegen als er in Ramallah feest wordt gevierd omdat Palestina in de VN zijn eerste erkenning binnen heeft als staat, maar praktische voordelen heeft het dus niet. De populariteit van president Abbas, die wegens gebrek aan succes op enig vlak, de afwezigheid van een vredesproces en zijn dociele houding tegenover Israel flink was geërodeerd, is wat opgekrikt (op de foto is te zien dat dat ook maximaal werd uitgebuit). Maar het is nog maar de vraag of dat een voordeel is. Ik heb daarover en over andere bezwaren, zoals het risico dat  de PLO en de stem van de Palestijnen buiten de bezette gebieden naar de zijlijn worden gemanoeuvreerd, al eerder geschreven. Wie dat wil nalezen: het staat hier en hier.  
En intussen is het toch interessant om te zien hoe er in de Algemene Vergadering werd gestemd: 138 landen waren voor, negen tegen en er waren 41 onthoudingen. Tegen waren Israel, de VS, Canada, Tsjechië,  Panama en de eilandstaatjes de Marshall Eilanden, Micronesia, Nauru en Palau. Nederland behoorde tot de 41 landen die zich onthielden. Ik vind het niet zo erg dat minister Timmermans daartoe besloot, dat zal duidelijk zijn, maar wel dat hij dat deed met de verkeerde motivatie. Namelijk omdat de VS willen dat  het (niet-bestaande) vredesproces niet voor de voeten wordt gelopen. Het is echt de hoogste tijd dat het rituele gepraat over dat vredesproces en over dat '' de toekomst van Palestina kan alleen worden beslist in rechtstreekse onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen'' eens een keer terzijde wordt geschoven daar in Den Haag (en Brussel) en dat er wordt nagedacht over een aanpak die misschien wèl ergens toe zou kunnen leiden. Maar daarover een andere keer.

donderdag 29 november 2012

De volgende Israelische regering wordt waarschijnlijk nog een flink stuk rechtser

 Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, accomapnied by his wife, Sara, voting in Likud primary
Netayahu stemt in de Likud-verkiezingen, zijn vrouw Sara kijkt toe (Haaretz)

Israel gaat op 22 januari naar de stembus. En zoals het dan meestal gaat in dit land waar de coalities en nieuwe partijen je soms doen duizelen, is er weer flink wat beweging aan het electorale front. We hadden al de aankondiging van tv-personality Yair Lapid dat hij zou deelnemen met een partij Yesh Atid. De eerste peilingen gaven aan dat hij zou kunnen rekenen op flink wat zetels. Waarschijnlijk vooral omdat Lapid's gezicht zo bekend is in Israel, want oorspronkelijke ideeën bleek hij niet te hebben. Maar in Israel is dat niet altijd nodig, oorspronkelijke ideeën. De geschiedenis leert dat partijen in Israel komen en gaan. Vaak bestaat hun enige aantrekkingskracht eruit dat zij  nieuw zijn, of dat de partijleider over bekendheid en charisma beschikt. Zie bijvoorbeeld de opkomst en ondergang van Shinui, ooit de partij van Lapid's vader Tommy. Of Kadima, de partij die in 2005 werd gesticht door Ariël Sharon omdat zijn plan voor terugtrekking uit Gaza niet goed viel bij Likud, de partij waar hij eerst lid van was. Ook Kadima dreigt nu ten onder te gaan, waarover hieronder zo dadelijk meer.   
Na Lapids verschijnen op het toneel was er de bekendmaking van Netanyahu en Lieberman dat hun partijen, Likud en Yisrael Beiteinu (Israel ons huis) bij de verkiezingen samen zullen optrekken. De fusie tot Likud Beiteinu betekent voor Likud een ruk naar rechts, want Yisrael Beiteinu is van huis uit een partij met een sterk racistische inslag die alle Arabieren het liefst het land zou uitwerken. Maar voor Netanyahu was het ook een soort van versteviging van zijn onderhandelingspositie voor als hij straks, zoals te verwachten is, weer de verkiezingen wint en opnieuw een kabinet moet vormen. Voor Lieberman was het een stapje dat hem iets dichter bracht bij de mogelijkheid dat hij later ook ooit leider van een regering zou kunnen worden.
Wat - na een tijdje rust aan het front - volgde op de vorming van Likud Beiteinu, was de bekendmaking van minister van Defensie Ehud Barak dat hij de politiek de rug toekeert. Sommigen gaven het bittere commentaar dat hij de consequenties trok uit de voor Israel niet al te best verlopen 'Pillar of Defensie' aanval op Gaza. Maar waarschijnlijker is dat hij zag dat zijn van de Arbeidspartij afgesplitste Atzmaut (Onafhankelijkheids)partijtje weinig zetels zou gaan halen, zodat hij weinig kansen had om weer een plaats in een volgend kabinet te kunnen bemachtigen. Soms is het beter te vertrekken voordat je in het stof bijt.

Maar de reeks verrassingen was daarmee nog lang niet afgesloten, oh nee. Bijna tegelijkertijd waren er nog twee ontwikkelingen. De oud-leidster van Kadima en voormalige minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni maakte bekend  dat ze met een nieuwe partij gaat meedoen. Verschillende Knessetleden van haar voormalige partij Kadima gingen met haar mee, waarmee deze ooit zo succesvolle nieuwe partij flink werd uitgekleed. 
Maar het voornaamste nieuws kwam deze week toch van de Likud van Netanyahu zelf. Deze partij hield interne verkiezingen om de kandidatenlijst vast te stellen. En dat leverde een adembenemend resultaat op, een ware aardverschuiving. Drie ministers uit het huidige kabinet die bekend staan als 'gematigd' (gematigd in Likud-termen) en als verdedigers van de legitimiteit zoals belichaamd in het Israelische hooggerechtshof, de ministers Benny Begin, Dan Meridor en Michael Eitan, eindigden onderaan de lijst op wat waarschijnlijk onverkiesbare plaatsen zullen blijken te zijn. Een andere 'getrouwe' van Netanyahu zoals minister van Financiën Yuval Steinitz kreeg nog net een verkiesbare plaats, terwijl jonge activistische ministers als Gideon Sa'ar en Gilad Erdan hoog eindigden op de lijst. Maar de echte verrassing was dat als ultra-rechts bekendstaande - anti-hooggerechtshof types - als de kolonist Moshe Feiglin, Danny Danon, Ze'ev Elkin en Yair Levin, plus de rechts-activistische dames Tzipi Hotovely en Miri Regev, allemaal opschoven naar plaatsen hoog  op de lijst - of in het geval van Netayahu's aartsvijand Feiglin, naar een verkiesbare plaats. De Likud is met deze uitslag in één klap van een zeer rechtse partij  een ultra-rechtse partij geworden. Netanyahu, die toch zelf ook niet kinderachtig is, zal het lastig krijgen met deze mensen die zoals Danon in 2011 een handtekeningenactie startte tegen de toen door Netayahu afgekondigde bouwstop in de nederzettingen, of zich zoals Hotovely meer dan eens tegen een twee-statenoplossing hebben uitgesproken; dan wel zoals Feiglin vindt dat Tempel in Jeruzalem moet worden herbouwd (waarvoor dan eerst de moskeeën moeten worden afgebroken). Of dat de Westoever moet worden geannexeerd, Palestijnen een 'oprotpremie' moeten krijgen als ze verhuizen naar een ander land en die wil afrekenen met 'disloyale' Israelische Palestijnen.  

En intussen meldt Haaretz op basis van een peiling dat Likud Beiteinu, ondanks een tijdelijk licht dipje in de populariteit van Netanyahu na de aanval op Gaza,  zeker kan zijn van de overwinning en afstevent op 40 zetels. Het blok van rechtse en religieuze partijen komt samen op 69 zetels, voldoende voor de vormig van eem meerderheidsregerig. Arbeid onder Shelly Yacimovitsch komt op 18 zetels, gevolgd door Shas met 11 en de Arabiache partije (ook 11). Tzipi Livni doet het niet best: 7 geprojecteerde zetels, die dan nog vooral te koste gaan van Yesh Atid van Yair Lapid (vijf terug in vergelijking met eerdere polls) en van Kadima dat wordt gedecimeerd. Maar de belangrijkste gegevens zijn toch de uitslag va de Likud-verkiezingen en de zekerheid dat het rechts-religieuze blok onbedreigd aan de leiding blijft.  We kunnen onze borst nat maken: Israel heeft al de meest rechtse regering ooit, maar de volgende wordt nog veel rechtser.   

De Likud lijst (YNet):

1. Benjamin Netanyahu
2. Gidon Sa’ar
Haaretz poll shows Netanyahu still rules the roost. Source: Dialog Poll for Haaretz
De projectie van Haaretz
3. Gilad Erdan
4. Silvan Shalom
5. Yisrael Katz
6. Danny Danon
7. Reuven Rivlin
8. Moshe Ya'alon
9. Ze’ev Elkin
10. Tzipi Hotovely
11. Yariv Levin
12. Yuli Edelstein
13. Haim Katz
14. Miri Regev
15. Moshe Feiglin
16. Yuval Steinitz
17. Tzachi Hanegbi
18. Limor Livnat
19. Ofir Akunis
20. Gila Gamliel

woensdag 28 november 2012

Egyptische controverse neemt gevaarlijke vormen aan

Tahrir
 Meer dan 100.000 (sommige bronnen zeggen 200.000) mensen hebben dinsdag in Cairo op het Tahrir-plein gedemonstreerd tegen de Constitutionele verklaring die president Morsi op 22 november uitvaardigde. Het was de grootste demonstratie sinds de grote betogingen in januari en februari 2011 die tot de val van Mubarak leidden. In de straten rondom Tahrir waren botsingen met de politie, die onder meer grote hoeveelheden traangas afvuurde. Er viel een dode.
Ook in de provincie werd gedemonstreerd, onder meer in Alexandrië, Assiut, Tanta, Mahalla, Mansoura, Luxor, Suez en Port Said. De meeste demonstraties waren vreedzaam.Maar zoals blogster Zeinobia opmerkte, de betogingen hebben langzamerhand het karakter gekregen van demonstraties tegen de Moslim Broederschap. En dat uitte zich in onder meer Mahalla in vechtpartijen tussen demonstranten en aanhangers van de Vrijheids en Gerechtigheidspartij (FJP) van de Broederschap, terwijl in Mansoura een kantoor van de FJP in vlammen opging en in Alexandrië een kantoor van de Broederschap werd bestormd. De Moslim Broederschap zelf had overigens het besluit genomen dinsdag van steunbetogingen voor Morsi af te zien om de tegenstellingen niet op de spits te drijven.   
De verklaring van Morsi heeft een soort tweedeling gecreëerd. En de situatie wordt wellicht gevaarlijk doordat de twee kanten allebei hebben late weten geen water in  de wijn te zullen doen. Aan de kant van de oppositie is zaterdag een 'Nationaal Front' gevormd van ongeveer alle seculiere partijen en met kopstukken als Mohammed El Baradei (Partij van de Constitutie), en de oud-presidentskandidaten Hamdeen Sabbahi en Amr Mousa. Het Front liet weten niet met Morsi te willen praten voordat hij het decreet heeft ingetrokken. Aan de andere kant zei Morsi maandag dat het decreet onherroepelijk is.
Maar duidelijk is intussen dat Morsi, wellicht nog een beetje in hoger sferen door het succes dat hij een dag eerder had bereikt met het staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas, zijn hand grondig heeft overspeeld. Het besluit lijkt overhaast genomen, zelfs de 17 man sterke raad van presidentiële adviseurs schijnt van niets te hebben geweten, zo liet althans een van die raadgevers, de kopt Samir Morcos, weten. Hij stapte op uit protest.
Morsi's decreet valt uiteen in twee delen. In één deel bepaalde hij dat kopstukken van het oude regime en mensen die betrokken zijn geweest bij het doden en mishandelen van demonstranten tijdens de betogingen van verleden jaar, opnieuw berecht moeten worden. Hij ontsloeg ook procureur generaal Abdel Meguid Mahmoud, die een 'overblijfsel' was van de Mubarak-tijd, en benoemde een nieuwe man, Talaat Abdallah. Verder stelde Morsi dat het 'reinigen' van overheidsdiensten van Mubarak-aanhangers steviger moet worden aangepakt. Te denken valt daarbij dan vooral aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de daaronder vallende veiligheidsdiensten. Tot zover allemaal niet echt heel erg controversieel, zeker niet voor wie zich realiseert hoe bijvoorbeeld de strafzaken tegen de schuldigen aan slachtpartijen in januari én februari 2011 zijn gekomen (de meesten werden vrijgesproken).              
Het was vooral het tweede deel van de verklaring dat het verzet opriep. Daarin maakte Morsi zichzelf immuun voor rechterlijke uitspraken tot het moment dat een nieuwe Grondwet is aangenomen en een nieuwe Maglis as-shaab (tweede kamer) is gekozen. Ook stelde hij dat de Constitutionele Vergadering die nog bezig is een grondwet in elkaar te zetten niet via juridische stappen kan worden ontbonden en hij gaf deze vergadering twee maanden meer tijd om haar werk af te maken. Het feit dat Morsi's zichzelf onaantastbaar maakte en dus in wezen zichzelf een blanco volmacht gaf, leidde tot verwijten dat hij nu een dictator en 'een nieuwe farao' is. Maar het grootste probleem is toch de manier waarop hij de grondwetgevende vergadering redde. Er dreigden gerechtelijke uitspraken op grond waarvan deze zou kunnen worden ontbonden.1) Er zijn grote bezwaren tegen deze vergadering. Al tijden wordt door seculiere en liberale politici geroepen dat wat zich daar afspeelt een soort show van de Moslim Broederschap is, die in de Vergadering een meerderheid heeft. Zij vrezen dat er een grondwet uit de bus dreigt te komen die slechter is en minder de persoonlijke vrijheden garandeert dan de oude. Kenmerkend is het commentaar dat ElBaradei gaf aan Der Spiegel, waarin hij op de vraag waarom de meeste christelijke en liberale leden van de raad intussen zijn opgestapt, zei dat dit was uit vrees dat de Moslim Broederschap een zwaar islamistisch-geïnspireerde grondwet aan het schrijven was. Onder de leden die nog over zijn 'is iemand die muziek wil verbieden ....een ander die de holocaust ontkent en nog weer een ander die openlijk tegen de democratie is, zei ElBaradei'     
Optimisten onder de oppositie hebben betoogd dat Morsi met zijn decreet nu eindelijk heeft bereikt wat al tijden nodig was, namelijk dat de seculiere en verlichte oppositie zich heeft verenigd. Maar dat gaat er dan toch aan voorbij dat er een situatie is ontstaan die potentieel gevaarlijk is en eventueel zelfs zou kunnen leiden tot een nieuw ingrijpen van het leger. Er zijn grote menigten op de been die Morsi oproepen af te treden, waarbij eraan voorbij wordt gegaan dat hij het, voordat hij deze blunder beging, het zeker niet slecht had gedaan en er toch maar in was geslaagd om van de dictatuur van SCAF, de Opperste Raad van het leger, af te komen. Hij vertegenwoordigt, afgezien daarvan, als gekozen president, ook de enige legitieme langs democratische weg aan de macht gekomen institutie in het land. Met alle begrip voor de boosheid van de oppositie en vrees voor een overheersing van de Moslim Broederschap, vraag ik me toch af waarom de Egyptische oppositie niet de wijsheid heeft om een gesprek met hem te beginnen en te kijken of er op het vlak van wat hij over de grondwetgevende vergadering bepaalde, geen plaats is voor een compromis.     

 1) Morsi bepaalde ook dat de Maglis as-shura (senaat) niet via de rechter kan word ontbonden. Maar dat ligt minder controversieel).

dinsdag 27 november 2012

Yasser Arafat opgegraven en weer herbegraven

Blue tarp covers the entrance to Yasser Arafat's mausoleum in the West Bank city of Ramallah. The remains of the late Palestinian leader Yasser Arafat were exhumed from his grave on Tuesday so international forensic experts could search for additional clues to his death, Palestinian officials said. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)
Een blauwe tent staat over het graf van de vroegere Palestijnse president Yasser Arafat in Ramallah. Een ploeg experts uit Zwitserland, Frankrijk, Rusland en de Palestijnse gebieden, heeft het lichaam van Arafat dinsdagmorgen vroeg opgegraven, monsters genomen en - volgens het persbureau AP - kort daarna weer herbegraven. 
 Het opgraven gebeurde omdat het ziekenhuis van de universiteit van Lausanne (Zwitserland) in augustus krachtige sporen van het radioactieve polonium vond in kleding van Arafat die in onderzoek was gegeven door Arafats weduwe, Suha. Dat zou erop kunnen wijzen dat Arafat destijds is vergiftigd met deze hoogst giftige substantie. In Frankrijk, aar Arafat in 2004 overleed, is na de Zwitserse vinding een gerechtelijk onderzoek gestart. De ploeg forensische experts wordt vergezeld van een  Frans justitieel onderzoeksteam. Omdat het polonium, als dit de dood van Arafat heeft veroorzaakt, via zijn eten of drinken moet zijn toegediend, concentreert de groep zich naar verluidt op Arafats 'ínner circle'. Een van zijn vroegere medewerkers, zo werd gemeld, werd tenminste vijf uur ondervraagd.      
Snel resultaat van het opgraven wordt niet verwacht. Darcy Christen, een woordvoerder van het ziekenhuis in Lausanne zei dat het onderzoek van de monsters waarschijnlijk maanden in beslag zal nemen en dat er na checks en double checks waarschijnlijk pas in maart of april 2013 uitsluitsel zal zijn.  
Polonium heeft een halfwaardetijd van een half jaar. Acht jaar wordt gezien als de maximumtijd waarin nog duidelijk sporen ervan kunnen worden getraceerd. Sommige experts vragen zich af of het onderzoek daarom niet te laat komt om overtuigend bewijsmateriaal op te leveren.
Arafat overleed op 11 november 2004 75 jaar in een ziekenhuis in Parijs na een kort ziekbed aan een beroerte. De Franse artsen waren destijds niet in staat een duidelijke diagnose van deze ziekte te stellen. Direct werden beschuldigingen geuit dat hij was  vergiftigd door, of op last van, de Israeli's. Indertijd werd geen sectie verricht omdat zijn weduwe Suha zich daartegen verzette.(Foto AP)

maandag 26 november 2012

BBC-cameraman Masharawi verliest nog een familielid

Deze foto van BBC-cameraman  Jihad Masharawi die zijn 11 maanden oude zoontje Omar begraaft ging de wereld over aan het begin van Israels actie 'Pillar of Defense', (hij stond ook op dit blog). De foto is nu weer actueel want intussen is ook Jihads broer Ahmad overleden aan de brandwonden die hij opliep toen een Israelische raket in de tuin van het huis van de familie landde. Drie leden va de familie Masharawi zijn dus nu slachtoffer van dit Israelische precisiebombardement op terroristische doelen: Omar (11 maanden), Heba Masharawi Turk (19), de zes maanden zwangere schoonzus van Jihad, en Jihads broer.
Ander nieuws als nasleep van Pillar of Defense (of Pillar of Cloud?, beide namen worden gebruikt) is dat vandaag een Israelische delegatie naar Cairo is vertrokken voor  - indirecte - onderhandelingen met Hamas over een verdere uitwerking van de bepalingen van het staak-het-vuren. 
 Een belangrijk onderwerp dat nu aan de orde komt,  zo vertelden leden van de delegatie van Hamas, is het openen van de doorgangen aan de grenzen. Israel heeft intussen de ruimte waarin mag worden gevist uitgebreid van drie naar zes zeemijlen en ook de strook grond van Gaza langs de grens die het tot 'veiligheidszone' had bepaald drastisch teruggebracht. (De breedte van de strook varieerde va 300 meter tot soms wel 1500 meter en bevatte een groot deel van de beste gronden van Gaza. Het is niet duidelijk of de hele zone nu is opgegeven, er zijn nog steeds incidenten).          

zondag 25 november 2012

Hamas and Fatah release prisoners in order to further reconciliation

The Palestinian Authority will release Hamas-affiliated detainees as a goodwill gesture to boost reconciliation efforts, a PLO official said Sunday, after Hamas announced similar measures earlier. Nabil Shaath told Ma'an that preparations will begin in the coming days to release dozens of Hamas prisoners held for political reasons.
Gaza - Nabil Shaath during the celebration of the cease-fire and end of Pillar of Cloud massacre Photo by WAFA
Nabil Shaath also spoke during the celebrations in Gaza, Thursday, after the cease fire was reached.  (Photo WAFA)

 Hamas representatives will also begin to participate in leadership meetings in the West Bank, including sessions of the executive committee of the PLO, Shaath added. Further reconciliation talks are expected in Cairo after the Nov. 29 UN bid to build a unity government and prepare for elections. All unresolved issues related to public sector employees will also be discussed, and factions will try to build a "political map for the future", Shaath said. He aslo said that President Abbas will visit the Gaza Strip, although no date has been arranged yet.
 The move by the Palestinian Authority (= Fatah) comes after the Hamas government in the Gaza Strip earlier on Sunday indicated it would free prisoners affiliated to Fatah, in order to boost reconciliation efforts since the Israeli campaign of the past week. Government spokesman Taher al-Nunu said the government would grant an amnesty to all suspects and prisoners related to its conflict with Fatah in 2006. The government will set up a committee to implement this measure, he said. Tthe government decided to leave the period of the division behind them out of respect for national unity, he added.

De Winter: de genialiteit van de eenvoud


Column door gastauteur Jaap Hamburger:
 In de Gazastrook valt de elektriciteit nogal eens uit; op meerdere manieren is Israël daar debet aan, bijvoorbeeld door de invoer van reserve- en reparatieonderdelen te belemmeren van de elektriciteitscentrale in Gaza die het eerder gebombardeerd heeft. Liften blijven hangen, koelkasten en ziekenhuisapparatuur haperen, het licht valt uit. Het zij zo.De bewoners van Gaza weten met tegenslag om te gaan.
Wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als het licht uitvalt? Precies! En wat doen al die jongetjes die in de Gazastrook geboren worden, als het nadien jongemannen geworden zijn? Precies! Stenen gooien en raketten knutselen, als tijdverdrijf, want werk is er niet, dus hebben zij hun baard laten groeien en koesteren zij hun boosheid. De Hamasregering schept alleen chaos, en geen Melkertbanen, en de jongemannen worden van de weeromstuit boos, boos op Israël, en op de joden. Dat komt, Palestijnen hebben moeite met logisch denken.
Waar zijn die raketten voor bedoeld? Voor de export misschien, om wat bij te verdienen, als alternatief voor de uitvoer van aardbeien en anjers, die de strook maar mondjesmaat mogen verlaten, omdat de dekselse Israëli’s weten dat daar bommen en granaten tussen kunnen zitten? Welnee, die raketten worden niet uitgevoerd, die worden afgeschoten, op Israël en de joden, uit boosheid dus, en voor de leut. Niks beters te doen. Ledigheid is niet alleen des duivels oorkussen, maar ook dat van Allah. Zie daar, in een notendop de beschrijving van oorzaak en stand van zaken van het Israëlische Palestijns conflict volgens de analyse van schrijver en Midden-Oosten expert Leon de Winter (omdat De Winter wel logisch denken kan, ziet hij tussen de duivel en Allah weinig verschil.)
Wat stelt de Winter als oplossing voor, om van de boze knutselmannen af te komen? Bij Claudia de Breij in het programma ‘De kunst van het maken’ mocht hij het uitleggen, en de ‘context’ geven bij woorden die hij eerder die week sprak in Amstelveen.
 
 Leon de Winter bij Claudia de Breij in 'De kunst van het maken'. (Klik hier voor het bekijken/beluisteren van het fragment)

Geboortebeperking!
Geniaal van eenvoud en dus nooit iemand op het idee gekomen. Geboortebeperking bant oorlogen uit. Niet de EU maar Organon had de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen, ironiseert de Winter, aan tafel bij Claudia. Dankzij de pil is er in Europa al decennia geen oorlog meer (we vergeten ‘Joegoslavië). Eén jongeman per gezin, en vrede op aarde in de mensen een welbehagen. Leons kerstboodschap, de Koningin kan wel inpakken. De Chinese één-kind politiek, toegepast op Gaza. Dat was Leons uitleg van zijn eigen woorden eerder die week in Amstelveen, waar joden en anderen in een zaaltje bijeen waren om hun ‘solidariteit met Israël’ te betuigen, en elkaar ‘te troosten’, omdat Israël weer eens existentieel in de gevarenzone was, door de boze baarden.
De Winter verpakte zijn oplossing, geboortebeperking voor Gaza, wel heel stout. “Ik mag het niet zeggen, laat niemand het horen, maar” –Leon durft!!- “maar we zouden in het geheim anticonceptie in het drinkwater van Gaza moeten doen!” Gelach, en applaus, ook van Van der Staaij en rabbijn Evers, die daar in dat Amstelveense zaaltje, Leon de woorden uit de mond keken. Normaal geen voorstanders van anticonceptie die twee, maar nu even wel.
Er zit al van alles in het drinkwater van Gaza, onder andere te veel zout en gif, omdat de drinkwaterbronnen niet meer te zuiveren zijn – net als bij die haperende electriciteitscentrale is Israël daar op meerdere manieren debet aan, bijvoorbeeld door voor de waterzuiveringsinstallaties de invoer van reserve- en reparatieonderdelen en chemicaliën en beton te belemmeren - dus waarom niet een beetje anticonceptie toegevoegd? Valt niet op.
Israël probeert ook wel om te helpen, door boze jongemannen, ook die zonder baard, omdat zij daarvoor nog te jong zijn, alvast preventief en buitengerechtelijk te executeren, of anderszins dood te schieten, een soort ontwikkelingshulp, om vrede en welvaart in Gaza te bevorderen, maar dat is een aanpak helemaal van de verkeerde kant, en het helpt ook onvoldoende. Nog steeds veel te veel jongemannen daar, ‘in de vechtleeftijd’ (Leon zei het bij Claudia de Breij in het Engels; ‘in the fighting age’, dat klonk echt wetenschappelijk). Daar valt niet tegen op te bombarderen, zelfs niet door de Israëli’s, en als Obama hen verbiedt grondtroepen in te zetten, om het ontwikkelingswerk af te maken, is goede raad duur. Want het is vaak donker in Gaza, en wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als zij niet vechten en het donker is? Precies, de aanwas is groot! Anticonceptie dus in het water van Gaza, en het Israëlisch Palestijns conflict dooft vanzelf uit.
En die Nobelprijs voor de vrede, stel ik voor, die gaat volgende keer niet naar Organon, maar voor zijn geniale idee, naar Leon die hem dan vast niet wil hebben, omdat Arafat hem ooit gekregen heeft.

zaterdag 24 november 2012

Vissers in Gaza mogen na staakt-het-vuren eindelijk verder uit de kust vissen

Israel heeft het er na het staakt-het-vuren in Gaza in toegestemd dat de vissers in Gaza nu een gebied tot zes zeemijlen uit de kust mogen bevissen. Het bureau van de premier van Gaza, Ismail Haniye liet weten dat hij van de Egyptenaren heeft gehoord dat de zone tot zes zeemijl is uitgebreid. Tot nu toe liet Israel de vissers niet vissen buiten een gebied van drie zeemijlen uit de kust. Murad al-Issi, een lid van de groep va vissers, zei dat sommige vissers zaterdag ook al zes mijl uit de kost hebben gevist en dat Israel hen  ongemoeid heeft gelaten. 
 Nazar Ayesh, van  bond van vissers in de Gaza-strook, merkte echter op dat zes zeemijl niet genoeg is. De visser kunnen daarmee hun families niet onderhoudenen. Ongeveer 70.000 mensen in Gaza zijn afhankelijk van de visvangst.
De permissie zou moeten worden uitgebreid tot 20 zeemijlen, aldus Ayesh. Dat is ook de internationaal overeengekomen grens van de territoriale wateren. Tot Hamas aan de macht kwam in 2007 liet Israel de vissers in Gaza ook tot die grens van 20 mijl vissen. Dat werd later ingekort tot zes mijl. En nog later, twee jaar geleden, tot drie mijl. De vissers in Gaza klaagden dat zij met de opbrengst in die driemijlszone hun families niet konden onderhouden.
 Een verdere verruiming van de mogelijkheden zal de komende dagen worden besproken tijdens onderhandelingen in Cairo. Daar zullen ook andere aspecten aan de orde komen die te maken hebben met de uitwerking van het staakt-het-vuren, zoals het opheffen van de beperkingen op de beweging van mensen en goederen.  

vrijdag 23 november 2012

Israel schendt bestand en schiet op demonstranten in Gaza: 1 dode, 19 gewonden

Gaza - AFP
 Palestijnen verschenen vrijdag, de tweede dag na het staakt-het-vuren, voor het eerst sinds jaren  bij het grenshek dat Gaza omringt (AFP)

 De Hamas-regering van Gaza heeft troepen bij het grenshek met Israel gelegerd om inwoners van Gaza te beschermen en hen weg te houden bij de grens, nadat het Israelische leger vrijdag een 20-jarige Palestijn  heeft doodgeschoten en 19 mensen heeft gewond. De 20-jarige Anwar Abdul Hadi Qudaih werd in het hoofd geschoten toen hij ter hoogte van Khan Younis probeerde een Palestijnse vlag vast te maken aan het grenshek. Israelische militairen vuurde eerst waarschuwingsschoten af voor zij gericht  schoten op hem en op andere mensen uit de groep mensen die kwamen vieren dat de strook land bij de grens met Israel weer toegankelijk zou zijn. Qudaih werd in het hoofd geraakt, 12 andere mensen raakten gewond.
Met het incident schond Israel het staakt-het-vuren dat bepaalde dat de zogenoemde ´veiligheidszone´ van enkele honderden meters die Israel eenzijdig aan de kant van Gaza bij de grens had geclaimd, nu is opgeheven. Sami Abu Zuhri, de woordvoerder van Hamas beschuldigde Israel van het breken van het bestand en zei dat Hamas Egypte over het incident zal inlichten.  
Het was overigens niet de eerste keer dat Israel het bestand schond. Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza werden in totaal 19 mensen door Israelisch vuur gewond. Zeven anderen zouden bij een ander incident gewond zijn geraakt toen zij, eveneens bij Khan Younis, hun land kwamen inspecteren waar zij al enkele jaren niet meer naar toe hadden gekund. IMEMC meldt dat ook donderdag in hetzelfde gebied twee mensen door Israelisch vuur werden gewond, toen een groepje mensen kwam kijken naar de plek waar kort voor Israel zijn campagne tegen Gaza begon, een Israelisch voertuig door Hamas was getroffen toen het de Gazastrook was binnengereden. Vier Israelische militairen raakten toen gewond. De Palestijnen maakte foto's van het opgeblazen Israelische voertuig toen het vuur op hen werd geopend. 

Ander nieuws uit Gaza was dat vrijdag twee mensen aan de verwondingen bezweken die zij bij eerdere Israelische bombardementen hadden opgelopen. Judeh Suliman Shamlakh, die gewond was bij een luchtaanval in de Tel al-Hawa buurt van Gaza stad en Mohammad Abu Msameh die eerder gewond was geraakt bij een luchtaanval in het Maghazi kamp in Midden-Gaza. .

Leon de Winters racisme en joodse organisaties die zich eens op het hoofd zouden moeten krabben


''En woensdag was het weer raak. In Amsterdam zei hij bij een solidariteitsbijeenkomst voor Israël - georganiseerd door onder andere het CIDI - dat de bevolkingsgroei in Gaza gestopt moet worden door anticonceptiemiddel in het drinkwater te doen. De zaal barstte uit in gelach en applaus volgde. Maar hoe schokkend het ook klinkt, het gelach van het publiek, in combinatie met de persoon De Winter is geen nieuws. Nieuws wordt het wanneer hij niets schokkends zegt. Leon de Winter is Leon de Winter. Lees zijn Elsevier columns eens, ik ken hem niet anders: van hem gaan er dertien in een dozijn. Kijk maar eens op een Twitter en Facebook, De Winters in overvloed. Ze hebben slechts een podium nodig om hun onverdraagzaamheid te etaleren.
Zo ook bij De Winter.
Het zijn wat mij betreft vooral de tv-programma’s, de kranten, de radiostations en organisaties als het CIDI die het mogelijk maken dat deze hofnar zijn rol kan blijven vervullen en zijn racistische uitspraken faciliteren. Dus mocht je de moeite nemen om boos te worden, richt je woede dan wel tot de juiste personen.
Het zou jammer zijn als eindredacteuren en de mensen die om hem kunnen lachen de woede-dans ontspringen.
Het zijn niet mijn woorden, Abdelkarim El-Fassi schreef dit op de Joop (hier is het hele stuk - met meer weerzinwekkende uitspraken van de grote schrijver dW. En hier valt De Winter te beluisteren op Radio 1 voor wie niet wil geloven dat hij het echt gezegd heeft).

Ik kan echter niet anders dan Abdelkarim El-Fassi van harte bijvallen. Leon de Winter is het probleem niet. Leon de Winter is een ongeleid projectiel, een halve gare, een man die Arabieren haat zoals vroeger mensen Joden haatten, zonder argumenten, vanuit de onderbuik. ´Het probleem is de tv-programma´s, kranten, radiostations en organisaties als het CIDI die het mogelijk maken dat deze hofnar zijn rol kan blijven vervullen en zijn racistische uitspraken faciliteren,´ schreef El-Fassi.
Helemaal waar. Maar het probleem gaat nog verder dan dat. In wezen is het probleem oók het karakter van die bijeenkomst. Een bijeenkomst waar een racistische ´grap´ over het stoppen van anticonceptiemiddelen in het drinkwater kan worden begroet met applaus en gelach. Wie de moeite neemt de opname van radio 1 te besluisteren hoort trouwens nog meer racistische geluiden, van een andere spreker (ik vrees dat het rabbijn Evers is) die platvloerse, racistische opmerkingen maakt over de veronderstelde haatcultuur van moslims. Dat is kennelijk bon ton op een dergelijke Joodse solidariteitsbijeenkomst met Israel.
En het probleem is niet tot Nederland beperkt. Wat te denken van dit proza:
 "Operation Pillar of Defence is an entirely understandable response to the intolerable assault upon the citizens of Southern Israel and the continued provocations of Hamas --‐ an antisemitic terrorist organisation," the signatories stated. "We take pride in the commitment of Israel's political and military leadership to leave no stone unturned in seeking to avoid civilian casualties and remain true to the Jewish ethical ethos that underpins the doctrine of the IDF."
Dit was een gezamenlijke verklaring van ongeveer alle Joodse organisaties in Groot-Brittannië die werd afgegeven vrijwel meteen nadat het Israelische militaire leiderschap´  in overeenstemming met ´het ethos van joodse ethiek dat de doctrine is van het Israelische leger´ de aanval hadden geopend door de militaire leider van Hamas te doden. En dat net nadat deze een kladversie in handen had gekregen van een overeenkomst voor een langdurig bestand, waarover hij aan het onderhandelen was. De verklaring ´die met trots´ werd afgegeven, moet zijn geschreven in het volle besef van hoe de vorige veldslag van Israel in 2009, in één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld was uitgepakt, en wat daarover door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch, B´tselem, en het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) naar buiten was gebracht. (En dan laat ik het Goldstone-rapport nog maar even buiten beschouwing).

Hoe zal ik het zeggen? Dat joodse organisaties sympathie voelen voor Israel, er verbonden mee zijn, is logisch en voor de hand liggend. Maar wat minder logisch en voor de hand liggend is, is dat dit wordt gedaan met een blindheid voor de feiten die langzamerhand onbegrijpelijke vormen gaat aannemen. Israel is al 45 jaar en bezettingsmacht, het breidt met een ongekende snelheid de nederzettingen uit in Palestijns gebied, het heeft sinds 1993 geen enkel - nee, eigenlijk nog nooit - een serieus vredesvoorstel op tafel gelegd en het heeft alleen al de laatste dertig jaar een aantal oorlogen en militaire veldtochten op zijn naam waarvan er niet één echt een verdedigingsoorlog kan worden genoemd. Er is kortom wel eens reden voor wat meer distantie - zeker voor joodse religieuze organisaties die in het wonderlijke Nederlandse spraakgebruik ´kerkgenootschappen´ worden genoemd  Die horen over religie te gaan en niet over politiek.
 Joden stellen altijd  terecht - wij Joden mag ik in dit geval zeggen - dat wij niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wat Israel doet en dat anti-Israelische uitingen die zich tegen Joden en joodse organisaties hier keren, verkeerd zijn geadresseerd. Israel is immers daar, en wij zijn hier. Maar dat argument wordt wel heel erg dun als die zelfde joodse organisaties maar steeds als een blind paard solidair blijven met een Israelische regering - het is de meest rechtse ooit op dit moment - die  zwarte vluchtelingen uitzet of in gevangenissen opsluit, in volle vaart de Westoever blijft judaïseren en nu - opnieuw - een slachtpartij in Gaza aanricht die, als men de moeite zou nemen om de feiten echt tot zich door te laten dringen, totaal onnodig en bovendien totaal nutteloos was.
Dat blind achter Israel blijven aanlopen, ook als Israel duidelijk bezig is misdaden tegen de menselijkheid te plegen (iets waar ongeveer alle organen die tot oordelen bevoegd zijn het over eens zijn), in plaats van de daden van Israel met normale, juridische en menselijke maatstaven tegen het licht te houden, maakt de Nederlandse joodse organisaties in wezen wél medeplichtig aan wat Israel uitvoert. Dat is een onethische houding - over joodse ethiek gesproken. En de kans is aanwezig dat de joodse organisaties er op den duur ook over zullen worden aangesproken. Maar wat hoe dan ook helemaal en totaal moet worden veroordeeld, is als dit soort solidariteitsbetuigingen met onrechtvaardige oorlogsdaden dan ook nog eens gepaard gaat met onvervalst racistische uitingen van iemand als De Winter of welke rabbijn dan ook. Racisme, op een joodse bijeenkomst. Ik denk dat het hard nodig is dat de leiders van officieel joods Nederland zich eens op het hoofd krabben en zich afvagen waar ze mee bezig zijn. Was het niet rabbijn Hillel in de oudheid, die zei dat het jodendom samengevat neerkwam op niet een ander aandoen wat je niet wilt dat jou zelf zal worden aangedaan? 

donderdag 22 november 2012

Hamas viert feest

Mensen in Gaza gingen woensdagavond de straat op om de overwinning van Hamas en het staakt-het-vuren te vieren. (Anne Paq/Active Stills)

 Het staakt-het-vuren in Gaza dat woensdagavond inging lijkt te houden. Israel meldde dat er nog wat raketten werden afgevuurd na het ingaan ervan, maar donderdagmorgen was het rustig. Kort voor het bestand inging werden nog bij Israëlische luchtaanvallen de 14-jarige Nadir Abu Mugheiseeb en een andere (nog niet geïdentificeerde persoon) gedood bij luchtaanvallen. Israel ging daarmee tot de laatste minuten door. In totaal werden in de afgelopen acht dagen zo'n 170 mensen gedood (het exacte aantal zal pas in de komend dagen duidelijker worden) en over de 1,000 mensen gewond, driekwart tot 90% burgers. Meer dan 1500 plaatsen werden gebombardeerd en de schade aan gebouwen en infrastructuur is gigantisch. Aan Israëlische kant vielen er vijf slachtoffers van de raketten en een aantal gewonden.
Israelische kranten en commentatoren zijn het er niet over eens wie als winnaar uit het jongste conflict kwam. Volgens Haaretz is dat Israel als het rustig blijft. Dat lijkt meer een poging om te verbloemen dat Hamas in alle opzichte aan het langste eind heeft getrokken. Uit de tekst van het bestands-akkoord blijkt dat aan alle eisen van Hamas is voldaan: de blokkade wordt opgeheven, althans de bewegingsvrijheid van de Palestijnen wordt verruimd (we zullen in de komende dagen zien dat betekent), de strook langs de grens van 300 meter die Israel als veiligheidszone claimde moet weer worden vrijgegeven. Israel zal geen invallen meer doen of mensen in Gaza vanuit de lucht meer vermoorden, zoals de afgelopen jaren regelmatig het geval is geweest en de zone waarin mag worden gevist wordt van drie zeemijl uitgebreid tot zes mijl.
Egypte, Israels 'vredesparter' stelt zich garant voor de naleving van het akkoord, en ook dat was door Hamas bedongen. Geen wonder dat Khaled Meshaal, de leider van Hamas, gisteravond in Cairo opgetogen was en Mahmoud Abbas op de Westoever voorhield dat de les die hieruit getrokken dient te worden is 'dat er geen andere optie is dan verzet'. Immers, de rakettenregen die - ondanks Israels herhaalde aankondigen dat er 'lanceerinrichtingen en munitieopslagplaatsen' waren gebombardeerd - bleef doorgaan, zadelde Israel op met het dilemma om ofwel mee te gaan met de eisen van Hamas, ofwel een grondoffensief te beginnen. En dat was een hoogst riskante onderneming, omdat het waarschijnlijk niet alleen Israelische slachtoffers zou hebben gekost, maar ook omdat niet zonder meer vaststond dat er resultaat zou worden geboekt. Bovendien zou het Israel waarschijnlijk internationaal op nog meer verlies van goodwill zijn komen te staan.
Wie nog meer bij dit akkoord heeft gewonnen is de Egyptische president Morsi. Het Egyptische publiek is tevreden gesteld dat de Egypte de Gazanen te hulp is gekomen en dat hun bewegingsvrijheid wordt verruimd, internationaal is zijn prestige als vredestichter opgevijzeld, en tegenover Israel is zijn 'leverage' enorm toegenomen. De Israeli's moeten zich wel twee keer bedenken als ze weer iets in Gaza willen uithalen. Dat zou ze op een ramkoers met Egypte en Morsi persoonlijk brengen, en dat zou behoorlijk riskant zijn.
Cease-fire goes into effect but
Ismail Haniye, de premier van Gaza wuift naar de menigte tijdens de viering van het einde van de Israelische aanvallen. Verschillende Palestijnse leiders, onder wie ook Nabil Shaath van Fatah  spraken op de bijeekomst en deden een oproep om nu te gaan werken aan herstel van de Palestijnse eenheid. Alle fracties waren tegenwoordig bij de feestelijkheden - zie foto onder. Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit had tevoren Ismail Haniye gebeld om hem te feliciteren met de overwinning en te condoleren met de slachtoffers. (Foto boven Reuters, onder PalToday)   

Behalve Israel zelf is er nog een verliezer van deze zinloze Israelische campagne en dat is de arme president van de Palestijnse enclaves op de Westoever, Mahmoud Abbas. Hij heeft de afgelopen dagen zijn mond geen enkele keer opengedaan om een woord van afkeuring te laten horen over de manier waarop Israel in Gaza huishield (alleen tijdens het bezoek van Hillary Clinton, woensdag, ging hij zover te zeggen dat Israel was begonnen). Maar terwijl hij en de Palestijnse Autoriteit zich stil hielden was de woede op de Westoever groot. Er waren op meerder plaatsen betogingen die eindigden in heftige botsingen met de Israëlische bezettingsautoriteiten. Twee Palestijnen werden gedood en er werden talloze arrestaties verricht. Allen al deze afgelopen nacht van woensdag op donderdag werden er over de hele Westoever niet minder dan 55 Palestijnen opgepakt.Om zoals Israel het noemde  "de rust te herstellen''. Het ging bij de arrestaties om figuren uit alle Palestijnse organisaties, van Hamas en de Islamitische Jihad tot linkse organisaties als het Volksfront. Al deze organisaties hadden zich de afgelopen dagen achter de protesten gesteld. Het zou de moeite waard zijn om nu de cijfers te lezen van een onderzoek naar Abbas' populariteit. Ik, AbuP, geef er geen Israëlische shekel voor.

 Nov 22 2012 The victory of the resistance in Gaza that unites all Palestinians Photo by PalToday

woensdag 21 november 2012

Staakt-het-vuren in Gaza grote overwinning voor Hamas en Egypte


Clinton en de Egyptische minister Mohammed Kamel Amr (Foto US Dep. of State) 

Updated. Vanaf vanavond 9 uur (20.00 uur NL tijd) is een staakt-het vuren van kracht in Gaza. Het bestand werd door de Amerikaanse minister Hillary Clinton en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie in Cairo.
Ma'an News meldde op gezag van een Egyptische functionaris dat het bestand inhoudt dat Israel stopt met invallen en moorden vanuit de lucht, en dat de Palestijnen ook meer bewegingsvrijheid krijgen. Egypte stelt zich garant dat het bestand zal worden nageleefd, voegde hij eraan toe.
 Ma'an bleek gelijk te hebben (zie de tekst van staakt-het-vuren onder dit stukje) en dat houdt in dat dat Gaza weliswaar zwaar geleden heeft onder de Israelische bombardemenenten, maar dat Hamas een geweldige overwinning heeft geboekt. Israel heeft erin moeten berusten dat de blokkade met onmiddellijke ingang wordt opgeheven. Bovendien heet het moeten accepteren dat het geen acties meer kan uitvoeren zonder in botsing te komen met het grote buurland Egypte. Ook het Egyptische prestige, en het prestige van president Morsi persoonlijk, is met het bereiken van dit resultaat geweldig gestegen.

 Eerder op de dag was de situatie echter verre van vrolijk. Israel ging onverminderd door met het zinloos zaaien van dood en destructie. Vernield werd onder meer het Yarmouk-stadion in Gaza-stad en de nodige woningen van burgers in de stad of in de kampen. Opnieuw waren er onder de slachtoffers twee peuters,  een tiener, en op zijn minst één vrouw. Het totaal aantal doden zou nu 162 zijn. van wie  41 kinderen en  11 vrouwen. Het aantal gewonden ligt ruim boven de 1200. (Ik meld dit op gezag van anderen. Zelf ben ik de tel kwijt, maar ik kom erop terug). De lijst van slachtoffers woensdagmiddag luidde als volgt:
 Twee motorrijders werde gedood in Rafah. Vijf doden kwamen onder het puin vandaan na een bombardement in Mughraqa, Muhammad Abu Uteiwi, Ahmad Abu Kamil, Saadi Abu Kamil, Nidal Hassan and Muhammad Abu Ubeid. Het lichaam van Ibrahim Muheisin werd gevonden in het puin na een aanval in Jabaliya. Muhammad Bakr, 27, stierf aan verwondingen die hij twee dagen geleden opliep bij een bombardement in de wijk Sabra van Gaza-stad. Ilham Nabahin (4) ging dood aan verwondingen die ze eerder opliep bij een bombardement waarin haar moeder gewond raakte. Abdul Rahman Naem (2 jaar) werd gedood bij een Israelische luchtaanval op een woonblok in Gaza-stad. Talal al-Asalai, zijn zoon Ayman en dochter Hadeel werden slachtoffer van een aanval in Beit Hanoun. Mubarak al-Ghoula kwam om bij een luchtaanval in het Nuseirat kamp. En door een aanval vlakbij het Khanzandar bezinestation stierven Mohammad al-Shqar, 22, en de tiener Mahmoud Abu Khusa (13).
De raketbeschietingen vanuit Gaza gingen ook gewoon door. Twee mensen raakten gewond in Eshkol en later nog eens vier soldaten op dezelfde plaats.  
Het Witte Huis betuigde intussen zijn medeleven. Nee, vanzelfsprekend niet met de slachtoffers in Gaza, maar met de gewonden die eerder op dag vielen bij de aanslag op de bus in Tel Aviv (zie bericht hieronder). Israels veiligheiddiensten zijn er intussen van overtuigd, schijnt het, dat dit het werk van een 'loner' was, een niet aan enige organisatie gelieerd iemand die het op eigen houtje deed. Perschef Jay Carney van het Witte Huis gaf de volgende verklaring uit:  "The United States will stand with our Israeli allies, and provide whatever assistance is necessary to identify and bring to justice the perpetrators of this attack.'
Ook het bureau van VN-secretaris geeraal Ban Ki Moon kwam overigens met een verklaring: "The Secretary-General was shocked at the news of the terror attack on a bus today in the centre of Tel Aviv. He condemns this attack in the strongest possible terms. There are no circumstances that justify the targeting of civilians. The Secretary-General is saddened and expresses his sympathy to those injured in the blast."
Waarmee maar weer eens is aangetoond dat er een geweldig verschil is tussen burgers en burgers. Sommige burgers zijn Joods en als die gewond raken is dat een factor van belang in de internationale politiek. Sommige andere burgers zijn Palestijns en als die sterven is dat collateral damage van wat opruimwerkzaamheden die door een staat worden verricht 'uit zelfverdediging'. En vooral als die staat Israel is doet het er dan allemaal niet zoveel toe.

Text Cease fire in Gaza Strip

Agreement of Understanding For a Ceasefire in the Gaza Strip
(source Reuters) 
1  (no title given for this section)
A. Israel should stop all hostilities in the Gaza Strip land, sea and air including incursions and targeting of individuals.
B.All Palestinian factions shall stop all hostilities from the Gaza Strip against Israel including rocket attacks and all attacks along the border.
C. Opening the crossings and facilitating the movements of people and transfer of goods and refraining from restricting residents' free movements and targeting residents in border areas and procedures of implementation shall be dealt with after 24 hours from the start of the ceasefire.
D. Other matters as may be requested shall be addressed.

2: Implementation mechanisms:
A. Setting up the zero hour for the ceasefire understanding to enter into effect.
B. Egypt shall receive assurances from each party that the party commits to what was agreed upon.
C. Each party shall commit itself not to perform any acts that would breach this understanding. In case of any observations Egypt as the sponsor of this understanding shall be informed to follow up.

Israel talmt met beslissing over bestand en intensiveert de bombardementen op Gaza


Op de open plek in Gaza-stad stonden tot gisteren 21 november regeringsgebouwen (Reuters).

Updated, 12.30. In Khan Younis werden Ibrahim Abu Nasr, 80, en zijn dochter Ameera gedood. Zijn kleinzoon raakte gewond.
Het Israelische kernkabinet van negen ministers vergadert aan het begin van de middag over een eventueel staakt-het-vuren en over de aanslag in Tel Aviv (zie hieronder).  
----------------------------------
 Het verwachte staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas is dinsdagavond niet tot stand gekomen. Vertegenwoordigers van Hamas zeiden dat het wachten op de reactie van Israel was. Haaretz meldde dat er onenigheid was tussen minister van Defensie Ehud Barak aan de ene en premier Bibi Netanyahu.en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman aan de andere kant. Barak was voor acceptatie, de andere twee tegen. Zij zouden ook meer overleg willen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. 
Haaretz meldde tevens dat Israel intussen de aanvallen op Gaza nog wat heeft geïntensiveerd. Dat was te merken in Gaza. Daar werden aanvallen gemeld met reeksen ontploffingen die elkaar binnen seconden opvolgden. Onder meer het regeringscentrum in Gaza-stad werd totaal vernield (zie foto). In Rafah moest eveneens een overheidsgebouw, het Abu Khadra-gebouw eraan geloven. In Khan Younis werd het politiebureau van de kaart geveegd. Ook werden wegen en een brug in het zuiden van de Gazastrook vernield en in Midden-Gaza werd het huis van Issam Al-Dailies, persoonlijk adviseur van Ismail Haniyeh, de premier van Gaza platgegooid. 
-------------------------------------
Update: even voor 11 uur NL tijd werd een explosie gemeld in een bus in Tel Aviv.  Er zijn 21 gewonden van wie twee ernstig. De aanslag, dichtbij een belangrijke militaire basis, werd gepleegd door een man en een vrouw, die een tas met een bom in de bus plaatsten en er zelf vandoor gingen. Geen suicide-bomber dus. In Gaza werd de aanslag gevierd met onder meer met het afschieten van automatische geweren. De aanslag is niet opgeëist.   
-------------------------------------
In  In Jabaliya werd een groep mensen geraakt, één man overleed, er waren meerdere gewonden. In Rafah werden uren na een bombardement de lichamen geborgen van twee tieners, Ibrahim Bin Hamad (15) en Mahmoud al-Arja (16 jaar). Ik ben een beetje de tel kwijt voor wat betreft het aantal slachtoffers. Ma'an News meldde echter rond 11.00 uur dat het er 149 zijn, nadat Ahmad Abu Eliyan, uit Bani Suheila in Zuid-Gaza, is gestorven aan verwondingen die hij zondag opliep.
Vanuit Gaza werden ook de beschietingen van Israel met raketten voortgezet. Woensdagochtend was er opnieuw luchtalarm in onder meer Ashdod en Tel Aviv.


Embedded image permalink
De auto waarin de twee vermoorde journalisten van Al-Aqsa tv zaten. 

Dinsdagavond werden bij diverse aanvallen op Gaza de kantoren getroffen van de persbureaus AFP en AP, en van Al-Jazeera. Ook werden twee hotels geraakt die journalisten huisvesten. Press TV meldde dat zijn correspondent Akram al-Sattari bij één van die aanvallen gewond is geraakt. Dinsdagavond werden ook bij twee gerichte aanvallen twee journalisten van Al-Aqsa tv van Hamas en de chef van de educatieve radio van de Islamitische Jihad gedood. Zondag waren ook journaliste doelwit van aanvallen, een Libanese cameraman verloor daarbij een been.  Zelden zal een militaire campagne zoveel journalisten als doelwit hebben gehad.
Een van de kopstukken van Hamas, de nummer twee van de beweging Mousa Abu Marzouq veroordeeld intussen de liquidatie van zes verklikkers, dinsdagavond in Gaza-stad. Op zijn Facebook-pagina schreef hij dat het onacceptabel was en dat degene die dit deden ter verantwoording geroepen moeten worden.
 
Op de Westoever waren uitgebreide demonstraties bij de begrafenissen van twee demonstranten die een dag eerder bij protesten tegen het optreden in Gaza door Israelische troepen werden gedood. Woensdag zijn er opnieuw demonstraties, ditmaal bij de Muqata, het bureau van premier Mahmoud Abbas, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton wordt verwacht.

dinsdag 20 november 2012

Israel geeft onderhandelingen nog een kans voor het een grondoffensief start


Op deze plaats in de wijk Al-Tufah Gaza-stad stond vroeger het hoofdbureau van politie. Bij de luchtaanvallen die het verwoestten kwam een bejaarde buurvrouw om. (Foto 18/11/12 Anne Paq/Active Stills)  

 Israel heeft naar eigen zeggen in de nacht van maandag op dinsdag in Gaza 'ongeveer 100 terreurlokaliteiten' gebombardeerd, waaronder 'ondergrondse lanceerinstallaties, terreurtunnels en ammunitie-opslagplaatsen'. Wat zichtbaar was, was dat Israel echter vooral huizen van Hamas-voorlieden. als doelwit koos. Zo moesten achtereenvolgens gedurende de nacht het huis van Raed al-Athar in Rafah,
Tamer Abu Daqa  in Khan Younis, Osama Abu Anza in Khan Younis en Mohammad al-Sultan in de wijk al-Salateen van Beit Lahiya eraan geloven. Ook werden huizen van anderen,  een regeringsgebouw in Gaza stad en een ''veiligheidscentrum' gebombardeerd, plus een de Agha moskee in Khan Younis.
Verder werd de 'Islamic National Bank' in Gaza platgegooid. Volgens Israel 'een financiële institutie die gebruikt werd door Hamas om zijn terreur activiteiten mogelijk te maken'. Bij deze laatste actie vielen vier gewonden. (Anders dan Radio 1 verslaggever Joris van de Kerkhof meldde dus, want die had gezegd dat er niemand gewond was geraakt). Voor het overige was het overigens een rustige nacht voor de ziekenhuizen. Slechts een aantal gewonden werd binnengebracht. Er zijn tot dusver 109 doden (zie mijn vorige stukje), van wie meer dan de helft burgers was, 27 van hen waren kinderen.  Er zijn rond de 900 gewonden.
 --------------------------------------------------------------------------
 UPDATE 21.30 uur Official van Hamas in Cairo zegt BESTAND VERTRAAGD - NOG GEEN JA OF NEE VAN ISRAEL. Andere berichten zeggen dat Israel bestand verwerpt. Gaza op dit moment van alle kanten onder vuur. 
----------------------------------------------------------------------------
Update 21.00 uur: Er zijn berichten dat een staakt-het-vuren mogelijk vanavond wordt bereikt. Egypte zowel als Israel en Hamas hebben dat laten weten, Israel hield echter later weer slagen om de arm. Het aantal slachtoffers is intussen sinds vanmorgen van 109 naar 138 gestegen, van wie 34 kinderen. Er moeten nu meer dan 1000 gewonden zijn. In Al-Juneina district van Rafah.werden de broers Abed Abu Mour, 24, en Khalid Abu Mour, 19, gedood. In Deir al-Balah stierven eveneens twee broers, Salim Ayish Abu Sitta en zjjn broer Muhammad. In Gaza-stad overleed Mosaab Doghmosh, 22, aan verwondingen die hij eerder opliep bij een bombardement. In dezelfde stad  werd Yunis Shaluf gedood. Volgens Israel was hij lid van de Islamitische Jihad en betrokken geweest bij het afvuren van raketten enkele maanden geleden op Eilat.
 In Deir al-Balah werd Hasan Yousif al-Ustath, 23, gedood, twee anderen raakten gewond.Twee journalisten van Al-Aqsa tv van Hamas, Mahmoud al-Koumi en Husam Salameh, werden gedood bij een aanval in hun auto bij het Wihda -gebouw in Gaza-stad. Twee andere mensen raakten gewond. De twee, allebei 30 en allebei vader van vier kinderen, reden in een auto die duidelijk was gemerkt met het opschrift 'press' op het dak, melde de Palestijnse organisatie Mada voor vrijheid van de pers. Een andere aanval, in Deir al-Balah, doodde een derde journalist, Muhammad Abu Eisha, de directeur van Al-Quds Educational Radio. Ook hij zat in de auto. Israel deed eerder, zondag,  aanvallen op twee gebouwen waarin persorganen huisden. Daarbij werden 10 journalisten gewond, onder wie ene Libaese cameraman die een been moest missen. 
 Twee spelende peuters werden elders in Gaza-stad gedood, andere kinderen werden gewond. Een voorlopig ongeïdentificeerde man in Beit Hanoun werd gedood, en er vielen zes doden (nog niet geïdentificeerd)  bij een bombardement op een huis in Gaza-stad.
Israel gooide aan het eind van de middag pamfletten uit boven Gaza waarin bewoners worden opgeroepen naar elders te vertrekken. Zo'n 500.000 mensen zouden hun huizen tijdelijk moeten verlaten. De pamfletten veroorzaakten hier en daar paniek. Niemand weet waarheen te gaan. Er zijn niet echt plaatsen om naar toe te gaan in het overbevolkte Gaza en de grenzen zijn dicht.
Israel meldde dat Israel maakte bekend dat een soldaat in Eshkol door een raket uit Gaza is gedood. eerder had het gemeld dat vijf soldaten gewond waren door een raket uit Gaza. Vroeger in de middag kwamen twee raketten net buiten Jeruzalem neer. Zij zorgden voor luchtalarm.Ook een burger (een Bedoeien) overleed. In totaal zijn er nu deze week vijf Israelishe slachtoffers gevallen.
Hamas executeerde aan het begin van de avond zes  'verraders', het lichaam van één van hen werd achter motorfietsen door Gaza-stad gesleept. De mannen die dat deden,  riepen dat de verraders geavanceerde film- en communicatie-apparatuur hadden gehad. Tien Arabische ministers en één Turkse (zie hieronder) zijn nu onder leiding van seretaris-generaal Nabil al-Arabi van de Arabische Liga in Gaza aangekomen.
 
Leden van Hamas opmotorfietsen slepen het lijk van een geëxecuteerde verklikker door Gaza-stad. (M'an)

In de ochtend gebeurde het volgende: Een man,  Khalid Daghmash, die eerder gewond was geraakt bij een luchtaanval op Tel al-Hawa in Gaza-stad, overleed in een Egyptisch ziekenhuis in El-Arish. Twee doden vielen in Deir al-Balah,  Abdel Rahman Hamad and Mohamad Badr. Twee andere doden vielen in Noord-Gaza, een jongen van 15,Yahya Mohammad Awad, en een man van 20, Bilal al-Barawi. Kort daarvoor werd Rezaq az-Zahar gedood bij een luchtaanval in de wijk Mughraqa - zijn zoon werd daarbij gewond. Bij een aanval in Beit Lahiya kwam Yahya Maarouf om. (Einde update)
--------------------------------------------------------------------------
 In Gaza wordt vandaag een delegatie van de Arabische liga verwacht, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Marokko, Palestina, Irak, Sudan, Qatar, Libanon en Jordanië, plus de Turkse minister van BuZa. In Israel zal Hillary Clinton neerstrijken. In de VN-Veiligheidsraad werden vruchteloze discussies gehouden over een resolutie over Gaza. Rusland beschuldigde de VS van een 'filibuster' om een uitspraak onmogelijk te maken.
President Obama, die de Israelische aanval op Gaza niet heeft veroordeeld en steeds heeft gezegd dat Israel 'het recht heeft zichzelf te verdedigen', belde intussen met de Egyptische president Morsi. Egypte doet nog steeds verwoede pogingen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.
Het Israelische kabinet vergaderde maandagavond en besloot de diplomatie nog even een kans te geven voor een grondoffensief wordt gestart. 'Voor hij een grondoffensief begint wil premier Netanyahu de diplomatieke mogelijkheden tot het uiterste benutten om te kijken of een lange termijn staakt-het-vuren kan worden bereikt,' zo citeerde Reuters een hoge functionaris. Hamas stelt als eis dat Israel als eerste moet ophouden met schieten omdat het ook de aaval als eerste is begonnen, zo zei Hamas-voorman Khaled Meshaal in Cairo. De beweging wil garanties dat Israel zich dit keer wèl aan een bestand zal houden. Zij eist ook een einde aan de belegering van Gaza. . 
 De Ezzedin al-Qassam Brigades maakten vannacht bekend dat zij gisteren 107 raketten op Israel hebben afgevuurd. Vanochtend werden die beschietingen hervat, onder meer met raketten op Beer Sheba.

maandag 19 november 2012

Gaza: 33 doden op maandag, onder wie vier kinderen onder de vier jaar


 Gaza-stad 19 november (Reuters)

Updated - 21.15 uur.  Israel heeft vanaf middernacht tot maandagmorgen vroeg een 80-tal aanvallen op Gaza uitgevoerd. Daarbij werden volgens het leger 'ondergrondse raketlanceerplaatsen' aangevallen, en 'terreurtunnels en training bases'. Ook politiebureaus in onder meer Rafah en Gaza-stad waren doelwit. De aanval op het politiebureau in Gaza-stad zorgde voor een gigantische explosie die de halve stad op zijn grondvesten deed schudden. Israel heeft nu sinds het zes dagen geleden de 'Operatie Pillar of Cloud' startte, zo'n '1350 sites' in de Gaza-strook gebombardeerd, aldus een bekendmaking van het leger.

De aanvallen gingen daarna ook de hele dag door. Rond 23.00 uur Nederlandse tijd waren 33 mensen gedood, onder wie vier kinderen, een van anderhalf, een van twee en twee van vier jaar. Het dodental in Gaza staat nu op 109. Er zijn zo'n 850 gewonden, onder wie 260 kinderen, 140 vrouwen en 55 ouderen. Rond een uur of acht werd het huis van de familie Hijazi getroffen in Beit Lahiya. Twaalf mensen werden gewond en twee kinderen van twee en vier jaar Suhaib en Mohammed Hijazi, werden dood vanonder het puin vandaan gehaald. Hun vader, Fouad Hijazi, werd levend opgedolven, maar overleed kort tijd later. Hetzelfde gold voor de moeder, Amna Hijazi. Ook zij stierf, en dat was het einde van de familie Hijazi.

Aan het begin van de avond waren de vluchtelingenkampen doelwit. Bij een luchtaanval op het Nusseirat-kamp werden Husam Shahadeh en zijn neef Khalil Shahadeh gedood. Ze waren letterlijk aan flarden geschoten en werden in stukjes het het ziekenhuis binnengebracht. Bij een aanval op een stuk land bij het Nuseirat vluchtelingenkamp werd Mohammad Zeidan gedood, een lichamelijk gehandicapte man. Bij een  beschieting van het Bureij vluchtelingenkamp kwamen Arkan Abu Kmayel en Ibrahim Al-Hawajri om. De Volksverzetscomités zeiden later dat ze lid waren geweest van deze organisatie.
In de Saftawi straat in Gaza-stad werd Husam Abdul Jawad gedood. Twee mannen verloren het leven bij een beschieting in het Nusseirat kamp, Rami en Amir al-Malah. Bij een nieuwe aanval op de Shuruq-toren waar veel persorganen hun kantoren hadden en waarop gisteren ook al een aanval werd gedaan, werd Ramiz Harb gedood, de man die bij de Islamitische Jihad verantwoordelijk was voor de publiciteit en contacten met de pers. Bij deze aanval kwam ook de 53-jarige burger Salem Bulus Swelim om. Een cameraman van Al-Arabiyya en twee leden van de crew van de Huna al-Quds-tv raakten gewond .

Vandaag werden vier vrouwen van de Dalou familie, en vier kinderen, Ibrahim (1), Jamal (6), Yousef 4) en Sarah (7), begraven. In de puinhopen van hun huis wordt nog steeds gezocht naar de vermiste Yara (17) en Mohammed (29). De vader van de kinderen was gisteren niet thuis op het moment dat het huis werd verwoest en tien leden van de familie werden gedood.  Twee buren, een 83-jarige vrouw en een 19-jarige jongen, kwamen daarbij ook om. Israel rapporteert dat het nog steeds onderzoekt wat er fout is gegaan. Israel wilde de raketexpert van Hamas, Yahya Daraya vermoorden.Maar die woont niet op dat adres.

Haaretz meldde intussen dat uit een enquête blijkt dat 90% van de (Joodse) Israeli's de aanval op Gaza steunt (Israelische Palestijnen wijzen de oorlog af). De populariteit van premier Netanyahu is 20% gestegen. Hetzelfde  geldt voor minister van Defensie Ehud Barak. Baraks tevoren kansloze partijtje Atzmaut zou daardoor bij de komende verkiezingen wellicht toch in de Knesset kunnen worden gekozen. In januari gaat Israel naar de stembus. 

Begrafenis van vier kinderen en vier vrouwen van de familie Al-Dallou in Gaza-stad (Reuters). 

Maandagochtend werden de volgende mensen bij aanvallen gedood: In Khan Younis werd een raket gelanceerd op twee motorrijders. Zij bleven ongedeerd. Wel werden twee voorbijgangers gedood, aldus getuigen. Het waren Mahmoud Said Abu Khatir and Abdullah Harb Abu Khatir. In de wijk Tal al-Hawa in Gaza-stad werd de automobilist Muhammad Riyad Shamlakh (23) vanuit een drone geliquideerd. Intussen overleed een man aan de verwondingen die hij enkele dagen geleden opliep bij een beschieting in het Maghazi-kamp in Midden-Gaza, zijn naam was Ramadan Mahmoud.
Vroeger in de ochtend vielen de volgende slachtoffers: Bij een luchtaanval op Rafah in Zuid-Gaza werden  Ibrahim en Omar al-Astal gedood, een meisje raakte ernstig gewond. Een aanval op een auto in Deir al-Balah kostte het leven aan Tamer al-Bashir, Amin al-Bashir and Rashid Abu Amrah. Eerder werd de groenteman Abdul-Rahman Muhammad al-Attar, gedood bij een luchtaanval, aldus Adham Abu Salmiya, de woordvoerder van het ministerie van gezondheid in Gaza. Kort daarvoor werd bij een aanval in de wijk al-Shujaiyeh van Gaza-stad Muhammad Salameh Jundi (31) gedood. Bij een aanval in het Shati-kamp stierf Imad Abu Hamda (30), en bij een aanval in Jabaliya kwam Jalal Nasr (35) om. Bij een aanval in Gaza-stad stierf het anderhalf jaar oude meisje Rama al-Shandi. Een aanval in de wijk Al Zeitoun doodde vier mensen: de vierjarige Muhammad Abu Zour, Nisma Abu Zour (19), Sahar Abu Zour en Ahed al-Katati (38). Bij deze aanval werden 20 mensen gewond.
Israel berichtte dat maandagmorgen 11 raketten in de Eshkol regio neerkwamen, een in Sdot Negev en een  andere in Sha'ar Hanegev. In Eilat werd een ontploffing gehoord. Israel heeft de aanvliegroute van vliegtuigen naar het Ben Gurion vliegveld bij Tel Aviv gewijzigd wegens raketgevaar.

Westoever
 
In het dorpje Sinjil bij Ramallah werden  de bewoners in de vroege ochtend van maandag wakker van een harde knal. Kolonisten bleken een auto te hebben opgeblazen. Ze lieten ook -prijskaart slogans achter op het huis waarbij de auto stond geparkeerd (Ma'an). 

Hamza al-Falah (15 jaar oud) is maandag met scherpe munitie doodgeschoten door het Israelische leger  tijdens een demonstratie in Beir al-Mahjar bij Hebron tegen het Israelische optreden in Gaza. Eerder op de dag overleed  Rushdi Tamimi, een Palestijn die twee dagen geleden bij een vergelijkbare demonstratie in Nabi Saleh in het hoofd werd geschoten. Twee andere Palestijnen van de Westoever verkeren in kritieke conditie na botsingen met het leger, maandag bij Bethlehem, zo meldt Ma'an. Mohammad Saeed al-Badan (17) werd getroffen door een kogel in zijn onderbuik tijde een demonstratie in het dorp Tuqu. . Hij ligt in een ziekenhuis in Hebron. De demonstratie in Tuqu, ten zuidoosten van Bethlehem, werd ook gehouden  uit woede over de dood van Omar Mohammed Hmeid (26) uit dat dorp, die zaterdag stierf aan de gevolgen van een hoofdwond die hij acht jaar geleden opliep toen hij wegens het gooien van stenen werd gearresteerd en daarbij door een soldaat met de kolf van zijn geweer op het hoofd werd geslagen. Elders in Bethlehem kreeg de 16-jarige  Bilal al-Hzaibi een traangasgranaat tegen zijn rechter oor. Ook hij vecht voor zijn leven.

 Ten oosten van Ramallah werd eveneens een demonstratie gehouden. Hier overreed een kolonist de demonstrant Abdallah Abu Rahma met zijn auto. Het leger ondernam geen actie tegen de kolonist. 

zondag 18 november 2012

Israel doodt in één klap een familie van 11 mensen


 Het lichaampje van een dood kind wordt uit het puin gehaald van het huis van de familie Al-Dalou (Reuters).
 
(Updated 23.06 uur)  Israel heeft tijdens zijn 'verdedigingsoorlog' tegen de dreigingen uit Gaza zondagmiddag een appartementsgebouw van drie verdiepingen omlaag gehaald in de wijk Sheikh Radwan van Gaza-stad. Daarbij werden in één klap tenminste 11 leden van de familie Al-Dalou uitgeroeid. Onder hen waren vier kinderen en vier vrouwen. Het was het hoogste slachtofferaantal van één enkel incident tot nu toe.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza zei dat het gebouw was verwoest door een raket. Alle 11 doden waren burgers, voegde hij eraan toe. De gewapende arm van Hamas, de Qassam Brigades, zei dat de slachtpartij op de familie Dalou  'niet ongestraft zal blijven'.
Een Israelische woordvoerder vertelde de Israelische Channel 2 tv dat Yehia Daraya, de belangrijkste raket-expert van Hamas, bij deze aanval het doelwit was geweest. Volgens Israels inlichtingen bevond hij zich in het huis. De woordvoerder, generaal Yoav Mordechai,  zei niet te weten of Daraya ook was gedood. De kant Haaretz meldde later dat er een foutje was gemaakt. De familie Al-Dalou was per ongeluk gedood. Het persbureau Reuters merkte op dat premier Netayahu korte tijd eerder had gemeld dat hij wereldleiders had verzekerd dat Israel zijn uiterste best doet om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.

 Palestijnse artsen bidden bij de lichamen van vier kinderen va de familie Al-Dalou. (APA)

Bestand mislukt. Belangrijk nieuws aan het begin van de avond: Woordvoerder Abu Zuhri van Hamas maakte bekend dat de pogingen om een bestand te bereiken zijn mislukt. Besprekingen daarover werden gehouden in Cairo en hadden de steun van de Egyptische president Morsi. De hoogste leider van Hamas, Khaled Meshaal was in Cairo, en het zelfde gold voor een hoge afgezant van Israel wiens naam niet bekend werd gemaakt. (Amos Gilad?). Deze afgezant reisde later op de avond  weer terug naar Tel Aviv. Hamas had voor de onderhandelingen begonnen gezegd dat het garanties wilde dat Israel het bestand nu ook - anders dan voorgaande keren - zou naleven.     

 Met de 11 leden van de familie Dalou mee heeft Israel deze zondag tot aan het eind van de middag door de Gazastrook verspreid 27 mensen gedood, onder wie vijf vrouwen en negen kinderen. Het totaal aantal slachtoffers van vijf dagen van Israelische bombardemenenten op Gaza  kwam op 75 doden. Het aantal gewonden ligt boven de 600.
Behalve de Dalou-familie doodden de Israeli's zondagmiddag ook Suheil Hammad (45) en Muamin Hammad (15). Zij stierven toen de watertankwagen waarmee zij door Jabaliya reden om water aan de inwoners te leveren, werd getroffen door een raket.  Later kwam de 54-jarige Atiyyeh Mubarak om bij een luchtaanval op het Nuseirat kamp in Midden-Gaza Strip. Nog weer iets later werd de dood gemeld van een tweede man bij deze aanval: de 37-jarige Husam Abu Shawish. In de avond werden nog in de Tel al-Ha'awa wijk in Gaza-stad Nabil Abu Amrah (28) en Ahmad Abu Amrah bij een luchtaanval gedood.
 
De vader van Jumana Abu Sefan (18 maanden) en haar broertje Tamer (3) barst in huilen uit bij hun begrafenis. De kinderen werden eerder zondag gedood bij een Israelische luchtaanval op hun huis.   

 Op de Westoever zijn zondag bij diverse botsingen met het leger wegens protestbetogingen in solidariteit met Gaza enkel tientallen mensen gewond geraakt. In het Qalandia kamp stierf een 20 maaden oude baby door overdadig gebruik van traangas door het leger. In Hebron werd Ibrahim Ayyash in het hoofd geschoten. Hij werd geopereerd en zijn leven hangt aan een zijden draad.

Eerder zondag waren al vier kinderen en vijf volwassenen gedood. (Zie daarvoor het stukje op dit blog hieronder).  Verschillende woonhuizen van Hamas-leiders waren zondag doelwit van aanvallen. Zo werden onder meer de woonhuizen van Marwan Issa in Middden-Gaza en van Naftih Sbeih in de wijk Daraj van Gaza-stad bij luchtaanvallen door F-16s volledig verwoest. Lees vooral het verhaal van Lydia de Leeuw op Facebook. Lydia is in Gaza en zij beschrijft van nabij hoe Israel deze zondag duidelijker dan ooit onscrupuleus burgerdoelen als woonhuizen bombardeerde zonder zich naar het leek ook maar een seconde bezig te houden met de vraag wat dat zou betekenen voor de hoeveelheid burgerslachtoffer die daarvan het gevolg zouden zijn. Cast Lead revisited, wat mij betreft. Misschien is het tijd voor een tweede Commissie-Goldstone? Of is dat nu  weer al te cynisch?  

Vier kinderen, vijf volwassenen gedood in Gaza, journalisten gewond, Egypte bemiddelt

http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20121118&t=2&i=675644744&w=&fh=&fw=&ll=700&pl=390&r=CBRE8AH0WUY00
Palestijnse brandweerlieden blussen een brand in een woonhuis in Gaza-stad na raketinslagen. Israel ging er zondag in de koop van de dag steeds meer toe over woonhuizen te bombarderen. Het resultaat was 11 dode burgers, van wie een vijftal (jonge) kinderen (Foto Reuters).

(Updated - 18.00 uur). Vier Palestijnse kinderen en vijf volwassenen zijn zondag gedood bij voortgaande Israelische bombardementen op Gaza. Muhammad Abu Naqira werd gdood bij een aanval op Rafah. En bij een luchtaanval op de wijk  Shujaiyya in Gaza-stad kwam een vrouw, Saadiyya al-Theib, om het leven..Bij een bombardement van het Shati-kamp in Gaza-stad werden  de 9-jarige Tasneem al-Nahal en de 27-jarige Ahmad al-Nahal, gedood. Beiden waren familie van elkaar, maar het was niet meteen duidelijk op welke wijze. Eerder werd de 18 maanden oude Eyad Abu Khousa gedood bij een luchtaanval op het Bureij-kamp. Zijn broertje raakte gewond. Voordat Eyad werd gedood, kwamen nog twee andere kinderen om en raakten 12 mensen gewond toen twee woonhuizen werden gebombardeerd in Noord Gaza. Medische kringen identificeerden de kinderen als de driejarige Tamer Abu Asaifan en de één jaar oude Jumana Abu Asaifan. Ook deze twee waren familie van elkaar.  
In Al-Tufah in Noord-Gaza werd een politiebureau platgegooid. In het puin werd het lichaam aangetroffen van een vrouw, de 52-jarige Nawal Abed al-Ali. Tenminste 56 Palestijnen zijn tot nu toe bij de Israelische aanvallen gedood, ruwweg de helft van hen zijn burgers. Er zijn meer dan 550 gewonden.


Khader Zahar, een 20-jarige Libanese cameraman van Al-Quds tv, wordt het ziekenhuis ingereden nadat twee media-centra in Gaza-stad vanuit de lucht zijn gebombardeerd. Tien journalisten raakten gewond, twee van hen ernstig Bij Zahar werd een been geamputeerd (Reuters).

Pers. De luchtaanvallen gingen de hele nacht door, zo'n 70 in getal, en ook werd de Strook vanuit zee door de Israelische marine onder vuur genomen. Twee luchtaanvallen werden uitgevoerd op media centra in Gaza-stad, het Shawa gebouw en het Shuruq-gebouw. Bij het eerste bombardement raakten zeven leden van de crew van Al-Quds televisie uit Libanon gewond. Bij vijf van hen waren de verwondingen licht, maar twee man raakten ernstig gewond. Een van hen, de 20-jarige cameraman Khader Zahar moest een been missen. Bij het tweede bombardement werden kantoren en materieel beschadigd van Al-Aqsa TV van Hamas en het Britse Sky News.  Drie werknemers van Aqsa-tv raakten gewond. Israelische militaire woordvoerders zeiden dat de aanvallen gericht waren geweest op antennes op de daken van de gebouwen, die door Hamas 'gebruikt werd om terreur uit te oefenen'. De  'Middle East Foreign Press Association' gaf een verklaring uit waarin Israel om uitleg werd gevraagd. 
Vanuit Gaza werden zaterdag na middernacht geen raketten meer op Israel afgevuurd. Zondagmorgen werden de beschietingen echter weer hervat.
Israel nam zondagmiddag de radiogolflegte van Hamas over. Een militaire woordvoerster weigerde een nadere toelichting te geven aan het persbureau Ma'an. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat de bombardementen op antennes hier iets mee te make hadden.

A car damaged by shrapnel from a Fajr missile interception over Holon
Ee auto in het Israelische Holon vatte zondag vlam, ageraakt te zijn door delen van een op Tel Aviv afgevuurde raket die was onderschept door het Iron Dome systeem (Haaretz).

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi brengt dinsdag een bezoek aan Gaza aan het hoofd van een delegatie om solidariteit te betuigen met de Palestijnen. Dat gebeurt nadat de Arabische Liga zaterdag in een spoedzitting het Israelische optreden veroordeeld heeft en besloot haar politiek ten opzichte van Israel opnieuw tegen het licht te houden. Een 'task force' van de Liga zal kijken of het nut heeft 'om het Arabische vredesinitiatief van 2002 te handhaven als een strategische keuze'. Dit vredesinitiatief bood Israel vrede en erkenning aan, mits Israel zich volledig zou terugtrekken uit Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westoever en zou instemmen met een rechtvaardige regeling van het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Ook werden de Arabische staten opgeroepen om te blijven bij eerdere besluiten om niet verder te gaan met een normalisatie van de betrekkingen met Israel. Diplomatieke kringen zeiden echter dat dit geen gevolgen zal hebben voor de vredesovereenkomsten van Egypte en Jordanië met Israel.

Tayyip Erdogan 
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hield zaterdag een toespraak op de Universiteit van Cairo na zijn ontmoeting met president Morsi. Erdogan zei onder meer dat Egypte en Turkije heel goed zonder buitenlandse inmenging voor stabiliteit in het Midden-Oosten kunnen zorgen. Hij prees Egyptes besluit om zijn ambassadeur uit Israel terug te roepen en hij voegde eraan toe dat Turkije en Egypte zullen samenwerken bij het steunen van het Palestijnse volk. (Reuters)

De Egyptische president Mohammed Morsi zei intussen dat Egypte in constant contact staat met Israel en de Palestijnen. Op een persconferentie met de Egyptische premier Erdogan zie hij dat er 'wat aanwijzingen zijn' dat er mogelijk gauw een staakt-het-vuren tot stand kan komen. 'Maar er zijn nog steeds geen garaties', voegde hij eraan toe. Ook de leider van Hamas, Khaled Meshaal, is in Cairo. Hamas heeft eerder gezegd alleen tot een staakt-het-vuren bereid te zijn als er garanties zijn dat Israel zich er dit keer wèl aan zal houden. 
Erdogan zei op de persconferentie dat 'iedereen moet weten dat Israel vroeger of later ter verantwoording zal worden geroepen voor de onschuldige kinderen die het op zo'n onmenselijke wijze afslacht in Gaza'. Egypte en Turkije hebben beide publiekelijk pogingen van de Verenigde Staten van de hand gewezen om hen te bewegen Hamas onder druk te zetten het afvuren van de raketten te stoppen. Zij hebben allebei de schuld voor het geweld bij Israel gelegd.
De Amerikaanse adjunct nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes zei zaterdag dat president Obama met premier Netayahu van Israel is overeengekomen dat een de-escalatie van wat er in Gaza plaatsvindt de voorkeur verdient - op voorwaarde dat Hamas ophoudt met zijn beschietingen. Rhodes vatte in een gesprek met journalisten de (ruggegraatloze, AbuP) Amerikaanse positie als volgt samen:  'Wij geloven dat de reden van het conflict het afvuren was van raketten vanuit Gaza.' 

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...