zondag 20 januari 2013

Burgemeester Opper-Nazareth houdt oprichting school voor Arabische kinderen tegen

door Anja Meulenbelt 
De burgemeester van Opper Nazareth (Nazareth Illit), Shimon Gapso, heeft een petitie voor het stichten van een Arabische school in de stad afgewezen. De petitie was aangeboden door mensenrechtenorganisatie ACRI (Association of Civil Rights in Israel).
In Opper Nazareth is 20% van de bevolking Arabisch, dat wil zeggen, Palestijn. Zij zijn Israëlische staatsburgers, betalen belasting, en hun kinderen hebben in principe net als de Joodse kinderen recht op onderwijs. Maar de Palestijnse kinderen moeten naar school in het Arabische Nazareth, dat maar beperkt plaats voor hen heeft, of naar dure privéscholen.
Upper Nazareth Mayor Shimon Gapso
Shimon Gapso
Opper Nazareth is in 1950 opgericht, naast het oude en al lang bestaande Nazareth. Opper Nazareth moest een nieuwe joodse stad worden, met het expliciete doel om Galilea te 'judaiseren' Veel van de Palestijnen die niet gevlucht, op de vlucht gejaagd of gedeporteerd werden rondom 1948 en in de jaren erna, wonen in hun oude steden en dorpen in Galilea, waaronder de grootste Palestijnse stad Nazareth. Die Arabische woonkernen zijn inmiddels omringd door joodse nederzettingen, terrein dat door het leger wordt opgeëist, gebied dat onder 'natuurbescherming' valt, of gebied waar de Palestijnse bevolking geen huizen mogen bouwen, omdat er nog geen 'ontwikkelingsplan' zou zijn. Terwijl er in de loop van de jaren de een na de andere nieuwe Joodse wijk werd gevestigd - er zijn niet alleen Joodse 'nederzettingen' op de Westoever, maar ook binnen Israel zelf - is er niet één nieuwe wijk gebouwd voor de Arabische bevolking, hoewel die door natuurlijke groei aanzienlijk is uitgebreid.

De burgemeester van Opper Nazareth is er volstrekt duidelijk over: zolang hij burgemeester is komt er geen Arabische school in Opper Nazareth, net zo min als er een moskee of een islamitische begraafplaats zal komen. Voor hem geldt nog steeds de missie om Galilea te judaïseren, en hij zal er alles aan doen om te voorkomen dat Opper Nazareth zijn status als Joodse enclave in Galilea zal verliezen.
Sowieso draagt de burgemeester de in Opper Nazareth en in het oude Nazareth ernaast wonende Arabische staatsburgers geen warm hart toe. In zijn woorden zijn de inwoners van Nazareth een 'vijfde colonne', is de stad 'een terroristennest', en vindt hij het geen slecht idee om Nazareth tot 'vijandig gebied' te verklaren en af te sluiten van staatssubsidie. Deze laatste woorden sprak hij nadat er in Nazareth een demonstratie had plaats gevonden tegen het recente legeroffensief in Gaza. De Israelische Coalitie tegen Racisme heeft naar aanleiding daarvan een klacht tegen de burgemeester ingediend.

Geen opmerkingen:

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...