donderdag 10 januari 2013

Geen tastbare vooruitgang tijdens gesprekken Fatah-Hamas in Cairo

Egypt's President Mohamed Morsy (R) meets with his Palestinian counterpart Mahmoud Abbas, Cairo, 18 July 2012.
Abbas in gesprek met Morsi (Reuters).

Updated.
  De Egyptische president Mohammed Morsi heeft woensdag in Cairo afzonderlijke besprekingen gehouden met de leiders van de Palestijnse Hamas- en Fatah-bewegingen, Mahmoud Abbas en Khaled Meshaal, maar er waren geen tekenen dat er vooruitgang werd geboekt bij pogingen de twee met elkaar te verzoenen. Morsi besprak met hen de mogelijkheden om een akkoord, dat zij in 2011 in Cairo sloten, uit te voeren. Een gesprek van Morsi met Meshaal en Abbas samen, iets waarop Egyptische officials hadden gehoopt, bleef echter uit. 
De woordvoerder van president Morsi, Yasser Ali, zei dat Egypte alles in het werk zal stellen om de verzoening voor elkaar te krijgen, maar vermeldde geen resultaten. Sami Zuhri, de woordvoerder van Hamas zei dat de gesprekken vooralsnog vooral 'verkennend' van aard waren.
Update: Later, woensdagavond hadden Abbas en Meshaal een lang gesprek onder vier ogen. Dat verliep in een goede atmosfeer. Beiden zouden overeen zijn gekomen het akkoord uit 2011 nu snel uit te voeren, zo meldde een Egyptische functionaris. Woordvoerder Nabil Abu Rdaineh van Abbas was voorzichtiger. Hij zei alleen dat meer gesprekken zullen volgen. (Einde update).
Het document uit 2011 dat Egypte uitgevoerd wil hebben,  roept de twee partijen op een eenheidsregering te vormen die verkiezingen organiseert, terwijl Abbas ook de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO zodanig zou moeten hervormen dat Hamas (en ook de Islamitische Jihad) er deel van kunnen gaan uitmaken.
Fatah en Hamas, die sinds 2007 met elkaar in onmin verkeren, zijn meer tot elkaar gekomen sinds Israels jongste aanval op Gaza in november die het prestige van Hamas heeft vergroot. Abbas verwijt Hamas echter traag te zijn met het registreren van kiezers in Gaza, terwijl Hamas het verwijt aan Fatah heeft dat de beweging zich niet houdt aan de afspraak alle Hamas-gevangenen op de Westoever vrij te laten. Reuters citeert een ongenoemde hoge official van Hamas in Gaza die zei dat Abbas bewust vertraagt omdat hij nog steeds hoopt op een hervatting van de onderhandelingen met Israel.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...