vrijdag 18 januari 2013

Palestijnen stichten opnieuw een protestdorp bij Jeruzalem


Palestijnse activisten hebben vrijdag een nieuw tentendorp gesticht, een dag nadat het vorige protestdorp, Bab al-Shams, in het zogenoemde E1 gebied, was neergehaald. Het nieuwe dorp verrees op grond van het dorp Beit Iksa ten noordwesten van Jeruzalem en kreeg de naam Bab al-Karameh (Poort van de Waardigheid). Beit Iksa kreeg onlangs te horen dat het dorp van Jeruzalem, waar het in feite deel van uitmaakt, zal worden afgesneden door de bouw van 'de Muur'. Het dorp zal daarbij ook het grootste deel verliezen van zijn landbouwgrond. 

Bidden in Bab al-Karameh.

Het nieuwe dorp trok ongeveer 400 mensen, vooral uit omliggende dorpen. Een aantal van hen bleef slapen. De Israeli's sloten onmiddellijk nadat het dorp was gesticht alle wegen af die er naartoe leiden om te verhinderen dat meer activisten zoude toestromen.
Activiste Abir Kopty zei namens het 'Popular Struggle Coordination Committee' dat Bab al-Shams navolging zal krijgen. Decennia lag heeft Israel 'feiten op de grond' geschapen terwijl de interationale gemeenschap stil bleef. Nu is het tijd dat we de rollen omdraaien en dat wij feiten op de grond gaan creëren,' zei ze. De Palestijnse parlementariër Mustafa Barghouthi zei dat Bab al-Shams en Bab al-Karama een nieuwe dimensie aan de Palestijnse strijd geven. Er zullen meer van dit soort dorpen volgen, aldus Barghouthi.

Geen opmerkingen:

Net voor Biden het overneemt keurt Israel nog wat nieuwbouw goed in bezet gebied

Restaurant in Havat Yair Nog net voor de inauguratie van Joe Biden als president van de VS heeft Israel gisteren weer een uitbreiding goedge...