zaterdag 12 januari 2013

Saxofonist Yuri Honing voelt niets voor BDS

Saxofonist Yuri Honing heeft eindelijk gereageerd op de verzoeken die hem zijn gedaan om niet op te treden tijdens het Red Sea Jazz Festival in Eilat (Israel) op 18 en 19 januari. Zijn reactie is negatief. Maar dat niet alleen, hij geeft er blijk van niet goed te begrijpen wat hem overkomt en waar BDS toe dient. Hij voelt zich onder druk gezet door 'Palestijnse bevrijdingsorganisaties' (sic) en meent dat 'zijn muziek apolitiek (is) en vooral een middel om mensen samen te brengen'.
Eigenlijk past daarop maar één reactie: de vraag namelijk of Honing echt denkt dat Palestijnen van de Westoever in staat zullen zijn samen met Israeli's in Eilat naar zijn 'a-politieke optreden' te komen  luisteren. Als hij die vraag, zoals voor de hand ligt, met 'nee' beantwoordt, zou het hem sieren als hij het festival alsnog afzegt om er zo toe bij te dragen dat de Palestijnen in de toekomst wèl naar hem kunnen komen luisteren.
Afgezien daarvan is het natuurlijk nooit de bedoeling geweest om Honing onder druk te zetten. De petitie om niet naar Eilat te gaan was natuurlijk niet meer dan een verzoek.

De site Jazzenzo geeft Honings reactie als volgt weer:
Saxofonist Yuri Honing ligt onder druk vanwege zijn optreden deze maand op het Israëlische festival Red Sea Jazz in Eilat. Honing krijgt dagelijks stapels mail van Palestijnse bevrijdingsorganisaties om het jazzfestival te boycotten. Dat meldt Yuri Honing vandaag in een persbericht.Yuri Honing wordt bedreigd met boycot.
Foto © Joost van den Broek.
Palestijnse bevrijdingsorganisaties zijn inmiddels een petitie op Facebook gestart om Honing over te halen de internationale culturele boycot van alle door de Israëlische regering gesponsorde culturele evenementen - waaronder het Red Sea Jazz Festival - te steunen, daar deze helpen de Israëlische schendingen van mensenrechten te maskeren. Honing weigert echter aan het verzoek het festival te boycotten gehoor te geven.
Op Red Sea Jazz spelen naast Honing - die op 17 januari optreedt met zijn Acoustic Quartet - onder meer Kurt Rosenwinkel, Jackie Terrasson en Erik Truffaz. Het Portico Quartet, dat eveneens zou optreden, annuleerde wel zijn concert.
Honing staat bekent om zijn nauwe banden met het Midden-Oosten en heeft concerten gegeven in onder andere Syrië, Libanon, Iran en Egypte. Ook haalde hij de wereldpers met zijn benefietconcert in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus dat inmiddels is gebombardeerd door de Syrische overheid.
Volgens Honing is zijn muziek apolitiek en vooral een middel om mensen samen te brengen. Ook vindt hij dat niet alleen in Israël de mensenrechten worden geschonden, maar in alle omliggende landen.

1 opmerking:

Daniella van den Akker zei

voor zover ik de muziek van Yuri Honing ken is het niet bepaald muziek die comfortabel meedeunt dus wat dat betreft, een saxofoongeluid kan je behoorlijk met jezelf confronteren, wie weet maakt hij ook nog een verbaal statement, kan ook zeer sterk zijn, groet, Daniella

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...